YÜKLENİYOR
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Belediye Gazetesi’ne konuştu.
Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
RIZA AKPOLAT: 65 yaş ve üstü nüfusun %16.01 oranında olduğu ilçemizde tüm birimlerimizle ileri yaştaki vatandaşlara hizmet veriyoruz. Bu hizmetler, belediyemizin Sosyal Yardım İşleri ve Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. 75 yaş ve üstü vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla “Esenlik Hizmeti” adıyla evde temizlik, hijyen, kuaför ve pratik ev düzenlemesi hizmeti sunuyoruz. Ulus ve Etiler Yaşam Evleri, 65 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesi, yeni insanlarla tanışması ve günlük faaliyetlere katılması amacıyla hizmet veriyor. 65 yaş üstü fiziksel dezavantajlı hastalara aylık bir paket olmak üzere hasta bezi desteği sağlıyoruz. Akülü ve manuel tekerlekli sandalye, yürüteç ve hane hasta yatağı desteğinde bulunuyoruz. Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan dar gelirli ileri yaştaki vatandaşlara bütçemiz dahilinde, komisyon kararıyla aylık nakdi yardım desteği veriyoruz. Günde 5.000 adet yemek kapasiteli aşevimizle sıcak yemek dağıtıyoruz. Pandemi süresince sokağa çıkamayan veya dar gelirli 65 yaş ve üstü vatandaşlara gıda kolisi desteği verdik. İlçemizde yaşayan vatandaşların kullanmaktan vazgeçtiği, kullanılabilir durumdaki eşyaları (ev ve ofis mobilyası, mutfak eşyası, ev/iş tekstili, kitap, oyuncak, beyaz eşya ve elektronik eşyalar) ileri yaştaki vatandaşlar Halk Kart aracılığıyla ücretsiz alabiliyor. Temel gıda ve temizlik maddelerini kendilerine tanımlanan aylık Halk Kart bakiyesi uyarınca temin edebiliyorlar.
65 yaş ve üstü vatandaşlar için verdiğimiz diğer hizmetleri şöyle sıralayabilirim:
• Ambulans hizmetleri (7/24 acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı, hemodiyaliz hastası nakil hizmeti),
• Evde sağlık destek hizmeti (evde doktor muayene hizmeti, evde hemşire ve hasta bakıcı hizmeti, evde fizyoterapi hizmeti),
• Psikolojik danışmanlık hizmeti,
• Diyetisyen desteği,
• Sağlıklı Yaşam Merkezi,
• 7/24 online tıbbi danışmanlık hizmeti,
• Poliklinik hizmeti.
Belediyemiz bünyesinde 65+Yaşam Ofisi’ni açtık. Uygulama, Türkiye’de bir ilk. 65 yaş üzeri vatandaşlar, gerontologların ve sosyal çalışmacıların yer aldığı ofisimizde ihtiyaç duydukları birçok alanda bilgi ve danışmanlık hizmeti alabiliyor.
65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
RIZA AKPOLAT: Belediyemizde görev yapan uzman ekiple birlikte yaşlı vatandaşlar için kent tasarımı ve peyzaj çalışmaları yapıyoruz, sağlıklı bir ilçe inşa ediyoruz. Bu kapsamda kaldırımları ve yolları düzenliyoruz. Yaşlı vatandaşların hareketlerini kısıtlayan engelleri kaldırarak kaldırımları yeniliyoruz, kaldırım kodlarının düşük yapılmasını sağlıyoruz ve genişliklerini ayarlıyoruz. Yokuşlu yollarda sıkıntı yaşanmaması için tırabzanlı merdiven imalatı yapıyoruz, bank alanları oluşturuyoruz. Kaldırımlara çıkışı kolaylaştırmak amacıyla eğimli rampa imal ediyoruz. Araçların apartman girişlerini engelleyecek şekilde park edilmemesi için plastik delinatör montajı yapıyoruz.
Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
RIZA AKPOLAT: Psiko-sosyal destek çalışmalarımız var. Söz konusu olumsuzlukların önüne geçmek için projeler geliştiriyoruz, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sağlık kurumlarıyla, ailelerle işbirliği yapıyoruz. Türkiye’de yaşlılara yönelik şiddet, ihmal ve istismar vakaları, Covid-19 salgınıyla yaygınlaşan ayrımcı ve ötekileştirici söylemlerin de etkisiyle arttı. Biz, bu sorunun çözümü için çalışmalarımıza hassasiyetle devam ediyoruz. Bu kapsamda önemli hizmetlerimizden biri, Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nin sunduğu psiko-soyal destek ve danışmanlık hizmetleri. Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi, yaşlılara güç veriyor. Faaliyete giren 65+ Yaşam Ofisi de yaşlılara özel psiko-sosyal destek hizmetiyle önemli bir rol üstlenecek.
Yaşlı yoksulluğu, hepimizin üzerine düşünmesi gereken bir konu. Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden biri. Yaşlı nüfusun yaklaşık %10’u yaşlı aylığı alıyor. Bu ücret, Dünya Bankası tarafından belirlenen mutlak yoksulluk sınırının altında. Dahası, yaşanan ekonomik krizi de hesaba kattığımızda ciddi bir yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıyayız. Biz de ayni ve nakdi destek sürecini devam ettirmek için belediyemizin tüm imkânlarını kullanıyoruz. Katılımcı bir yönetim anlayışıyla sivil toplum kuruluşlarıyla, diğer paydaşlarımızla beraber çalışıyoruz.
Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
RIZA AKPOLAT: Yaşlılara yönelik hizmetlerin kalitesine ve çeşitliliğine dair mevzuatımız uygun ve bütçemiz yeterli. Ülkemizin ve dünyanın yaşlı nüfus oranını göz önünde bulundurduğumuzda yerel yönetimlerin gerontolojik faaliyetler yürütmesi gerektiğini, halk nezdinde bu faaliyetlere ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.
Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
RIZA AKPOLAT: 65 yaş ve üstü vatandaşların sosyal yaşama dahil edilebilmesi için yerel yönetimlerin tüm olanaklarını seferber etmesi gerekiyor. Yerel yönetimler, yerinde yaşlanma anlayışını hayata geçirecek kentsel planlama yaklaşımı geliştirmeli ve uygulamalı. Yerel yönetim birimlerinde yaşlılık konusunda uzman kişiler çalıştırılmalı. Gerekli durumlarda alanında uzman kişilerden destek alınmalı. Yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için uzmanların çalışmalarına temel teşkil edecek çalıştaylar düzenlenmeli ve rehberler oluşturulmalı. Bu rehberler doğrultusunda diğer kamu kurumlarına ve belediyelere örnek olacak sürdürülebilir projeler üretilmeli.