"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Yaşlılara yönelik çalışmalar titizlikle yürütülmeli”

  • 28 Mart 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
KADİR ALBAYRAK:
Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü kurduk. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, yaşlı vatandaşlar için evde temizlik hizmeti veriyor. Evde temizlik hizmetiyle kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olan, kimsesiz, bakıma muhtaç, ekonomik ve bedensel gücü yetersiz vatandaşlara destek oluyoruz. Özel donanımlı iki temizlik aracımızda 17 kilogramlık yıkama ve kurutma kapasiteli dört çamaşır makinesi, halı yıkama makinesi, temiz su tankı, kirli su tankı, temizlik makineleri ve jeneratör bulunuyor. Evde temizlik hizmetlerinde iki şoför ve sekiz temizlik personeli görev alıyor. Evde temizlik hizmetimiz Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) tarafından Sosyal Belediyecilik Ödülü’ne layık görüldü.

65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
KADİR ALBAYRAK:
Şehiriçi toplu taşıma hizmetimizden 65 yaş ve üstü vatandaşlar ücretsiz yararlanıyor. Öte yandan, yaşlı vatandaşların sağlık kuruluşlarına erişimini sağlamak amacıyla engelli bireylerin de yararlanabileceği donanıma sahip iki aracımızla hizmet veriyoruz.

Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK:
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’yle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Huzurevlerindeki yaşlıları özel günlerde bir araya getiriyoruz, onların istek ve önerilerini dinliyoruz, imkânlar dâhilinde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yaşlı yoksulluğunu azaltmak için ayni ve nakdi yardım çalışmaları yapıyoruz.
Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde faaliyet gösteren Kadın Danışma Merkezleri’nde psikologlar ve sosyal hizmet görevlileri aracılığıyla yaşlılara psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
KADİR ALBAYRAK:
Yaşlılık hizmetleri için bütçe ve mevzuat yetersiz. Yaşlılara yönelik hizmetlerle ilgili mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmadığı gibi, özel bir bütçe de ayrılmıyor. Gündüz Bakımevi Projesi’ni bütçe yetersizliği nedeniyle hayata geçiremedik.

Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?   
KADİR ALBAYRAK:
Yaşlılara yönelik çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Belediyeler, vatandaşlarla yakın temasta olduğu ve ihtiyaçları en iyi şekilde tespit edebildiği için yaşlılara yönelik hizmetlerde daha etkin olmalı. Yerel yönetimlerin başarılı çalışmaları, belediyelere daha fazla yetki verilmesine ve ek bütçe düzenlemesine zemin hazırlayabilir.


Önerilen Haberler