YÜKLENİYOR
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
HALİL ARDA: 60 yaş üstü vatandaşlara Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde hizmet veriyoruz. Merkezde, yaş almış vatandaşların sosyalleşmelerine olanak tanıyoruz. Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde spor odası, kütüphane, dinlenme odası ve etkinlik alanları yer alıyor. Sudoku, kelime oyunu, masa oyunları, spor, öykü atölyesi ve sohbet gibi etkinlikler düzenleniyor. Psikoloğun da görev yaptığı merkezde üyelere düzenli olarak demans ve depresyon testleri uygulanıyor, bilişsel ve psikolojik durumları takip ediliyor.
Sağlık hizmetlerimizi yürüttüğümüz Sağlık Köyü’ndeki Alzhemier Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde 1. ve 2. evre Alzheimer/demans hastalarına hizmet veriyoruz. Merkezde Alzheimer ve demans hastalarının zihinsel ve fiziksel kapasitelerini koruyabilmek amacıyla aktiviteler düzenleniyor. Gaziemir’de ikamet eden, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilen, bulaşıcı hastalığı olmayan, 1. ve 2. evre Alzheimer/demans tanısı konan hastalar, yaş sınırlaması olmaksızın merkezden yararlanabiliyor. Alzhemier Demans Danışma ve Dayanışma Merkezi’ne üye olan vatandaşları sabahları özel aracımızla sağlık çalışanımızın kontrolünde evlerin alıyoruz, merkezdeki aktivitelerin ardından tekrar evlerine bırakıyoruz.
65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
HALİL ARDA: “Yaş Dostu Gaziemir” anlayışıyla yaşlılara özel hizmet veriyoruz. Bu hizmetlerimize kolay ulaşılması için her ayrıntıyı düşünüyoruz. Evde hasta ve yaşlı bakım hizmeti sunuyoruz. Sağlık ekiplerimiz, hastaları evlerinde düzenli olarak ziyaret ediyor, hastaların sağlıklı olması ve iyi hissetmesi için hizmet veriyor, hasta yakınlarına da her konuda destek oluyor. Hasta nakil ambulansıyla yaşlı ya da yatalak hastalar evlerinden alınıyor, sağlık kuruluşlarına ulaştırılıyor, bakım ve tedavi sürecinin ardından evlerine bırakılıyor. Evden dışarı çıkma imkânı olmayan yaşlılara evlerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyoruz. Fizyoterapistimiz hastaları evlerinde ziyaret ediyor, kişiye özel tedavi programı hazırlıyor. “Toplum Merkezi”, “Sosyal Market”, “Porta Gaziemir” gibi tesislerimiz hem engellilerin hem de yaşlıların erişimine uygun olarak hazırlandı. Yaşlılar için ev temizliği hizmetimiz de var.
Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
HALİL ARDA: Sosyal hizmet uzmanlarımızın ev incelemelerinde tespit ettiği istismar ve ihmal vakalarını, bakım ihtiyacı duyan yaşlılarla ilgili durumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bildiriyoruz. Aynı zamanda hastanelerin ilgili birimleriyle iletişime kurarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyoruz. Ekonomik açıdan zorluk yaşayan yaşlılar “Sosyal Market” projemizden yararlanıyor. Psikolojik destek, fizik tedavi, diyetisyen, evde hasta ve yaşlı bakım gibi sağlık hizmetlerimizle yaşlı vatandaşların yanında oluyoruz.
Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
HALİL ARDA: Yerel yönetimlerin hizmet üretirken karşılaştığı en önemli sorun, bütçe. Kısıtlı bütçelerimizi en iyi şekilde değerlendirerek toplumun her kesimi için özel çalışmaları hayata geçiriyoruz. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak mevzuat nedeniyle önümüze çıkan engeller kaldırılmalı, bütçemiz artırılmalı ve yerel yönetimler güçlendirilmeli. Hizmet kalitesini düşüren nedenlerden biri, norm kadro sıkıntısı sebebiyle personel istihdam edilememesi.
Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
HALİL ARDA: Her mahallede gündüz bakım merkezleri açılabilir. Bu sayede yaşlıların fiziksel ve psiko-sosyal yaşam kalitesi yükseltilebilir, ailenin bakım yükü azaltılarak rahatlaması sağlanabilir. Emeklilik sonrasına ilişkin hizmetler geliştirilebilir. Bu konuda sistemli bir çalışma olmadığını düşünüyorum. Sosyal medyada, fiziksel düzenlemelerde ve hizmetlere erişilebilirlikte hak savunuculuğu yapılabilir. Yaşlılara yönelik hizmetler için yerel yönetimlerde ayrı bir bütçe belirlenmelidir. Yaşlılık hizmetleriyle ilgili alanda liyakatli personel çalıştırılmalıdır.