Domates güvesine ilaçsız çözüm

• 28 Mart 2022
Antalya Büyükşehir Belediyesi, domates güvesine ışık tuzağı kurdu.

Yerelden kalkınma hedefiyle tarıma desteğini sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, örtü altı üretimde özellikle Tuta Absoluta (domates güvesi) zararlısına karşı zirai ilaç uygulamasını azaltmak için üreticilere “ışık tuzağı” desteği verecek. Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen ışık tuzağı ilk olarak Konyaaltı ve Kumluca’daki sera ve bahçelere kuruldu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde görevli olan Prof. Dr. Fedai Erler, Türkiye’de üreticilerin seralarda ilk kez 2009 yılında tespit ettiği domates güvesinin ürünlere büyük zarar verdiğini belirterek, “Çiftçiler bu zararlıdan kurtulmak için tonlarca ilaç atıyor. ‘Işık tuzak’, uçan zararlıları ışıkla çekip elektrikle toplayan bir cihaz. Tarım zararlıları, ışığa yönelince morötesi ışıkla tuzağa çekiliyor,” dedi.