YÜKLENİYOR
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
ALİ KILIÇ: 65 yaş üstü vatandaşların sosyal yaşamla ve çevreyle olan ilişkilerini daha da güçlendirmek, onların evlere kapanmasına engel olmak için Altın Yıllar Yaşam Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezin üye sayısı 700’ü aştı. Vatandaşlar gün içinde merkeze geliyor, gazete, dergi, kitap vs. okuyor, çeşitli oyunlar oynuyor, etkinlikler organize ediyor. Herkes kendi uzmanlık alanında diğer üyelere ücretsiz kurslar veriyor. Yani İngilizce öğretmeninden müzik eğitmenine kadar eğitmenlerimiz oluyor. Merkezin büyük bir bahçesi var. Bahar ve yaz aylarında bahçede etkinlikler düzenliyoruz. İsteyen, çiçek dikiyor; isteyen, sebze ve meyvesini yetiştiriyor. Altın Yıllar Yaşam Merkezi, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Biz de amacına ulaşan bir hizmeti vatandaşlara sunduğumuz için mutluyuz. 65 yaş üstü vatandaşların yaşlılık psikolojisine girmemesini, sosyal hayata devam etmesini, üretmesini istiyoruz. Altın Yıllar Yaşam Merkezi, bu ihtiyacı karşıladı. Yaşlılığın yükünü çeken, hasta ve yatağa bağımlı olan vatandaşlar da var. Onlar için önemli çalışmalar yapıyoruz. Evde ücretsiz kuaförlük hizmetiyle yalnız yaşayan ya da evinden çıkamayan vatandaşların evlerine giderek saç, tırnak kesimi vb. kişisel bakım hizmeti veriyoruz. Onlara her gün sıcak yemek gönderiyoruz. Yaşlılara sağlık hizmetini de ücretsiz sunuyoruz. Özellikle yatağa bağımlı vatandaşların evlerine uzman sağlık ekiplerimizle gidiyoruz, evde gerçekleştirilmesi mümkün olan sağlık hizmetlerini sunuyoruz. Hastaneye gitmek zorunda olanlara ücretsiz ambulans hizmeti sağlıyoruz.
65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ALİ KILIÇ: Altın Yıllar Yaşam Merkezi’ni açtık. E-5 karayolunun geçtiği Maltepe’de, E-5 üstü mahalleler olarak tabir ettiğimiz bölgede böyle bir ihtiyaca yönelik talep olduğunu gördük ve merkezimizi oraya açtık. Şimdi de E-5 karayolu altında kalan mahallelerdeki 65 yaş üstü vatandaşlar için de bir merkez açmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra mahalleleri ve sokakları yaşlı vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriyoruz. Ne yazık ki, çarpık kentleşme Maltepe’yi de etkilemiş. İnsanlara nefes alacakları alan bırakılmamış. Göreve geldiğimiz günden bu yana 18 mahalleye 55 yeni park alanı kazandırdık. Parklara spor aletleri yerleştirdik, yürüyüş parkurları yaptık. Özellikle emekli ve belli bir yaşı aşmış vatandaşlar bu sayede hem sokağa çıkıyor hem temiz havada yürüyüş yapıyor hem de egzersiz yapma imkânı buluyor. Ayrıca Tıp Merkezi açtık. Günde 800’den fazla kişiye ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz. 50 yaş üstü vatandaşlar bu hizmetimize yoğun ilgi gösteriyor. Tabii ki hiç kimsenin hastanelere gitmesini istemeyiz, ancak vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti verdiğimiz Tıp Merkezi’nin takdir edilmesi bizi de mutlu ediyor.
Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
ALİ KILIÇ: Bu konuyu kesinlikle önemsiyoruz. Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nde, Kadın Sosyal Yaşam Merkezleri’nde ve Tıp Merkezi’nde uzman psikolog, avukat ve sosyologlarla vatandaşlara ücretsiz destek veriyoruz. Yine düzenlediğimiz panel, söyleşi vs. etkinliklerle bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Tabii ki bu süreçleri yürütürken derneklerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve diğer bileşenlerle işbirliği yapıyoruz.
Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
ALİ KILIÇ: Maalesef yeterli değil. Ekonomik kriz ve pandemi süreci yerel yönetimleri fazlasıyla etkiledi. İller Bankası gelirlerimizin yarısı kesildi. Bu durum yerel yönetimlerin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Yaşlılara yönelik çeşitli projelerimiz var, ancak bütçe yetersizliği nedeniyle hayata geçiremiyoruz. Bu konuda merkezî yönetimin adım atması gerekiyor. Yerel yönetimlere bütçe desteği verilmeli, hizmet alanları genişletilmeli ve yetkiler artırılmalı. Belediyeler, vatandaşlara en yakın kurumlardır. Maltepe’de derdi, sıkıntısı olan vatandaşlar bana veya ekiplerimize ulaşabiliyor. İmkânımız ve yetkilerimiz dahilinde sorunları anında çözebiliyoruz. Bu nedenle yerel yönetimlere daha fazla hareket alanı tanınmalı.
Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ALİ KILIÇ: Yerel yönetimler, hizmet sınırlarındaki yaşlılara ihtiyaç duydukları her an destek (sosyal, ekonomik, sağlık) oluyor. Ancak yaşlıların haklarının iyileştirilebilmesi için kapsamlı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Dilerim, bu adımlar bir an önce atılır. Biz, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.