Uzun: “Vatandaşların gönlünde yer edinmek istiyoruz”

• 28 Mart 2022
Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun Belediye Gazetesi’ne fikirlerini aktardı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
RAMİS UZUN:
En önemli vaatlerimizden biri, imar planlarıyla, kentsel dönüşümle ilgili sorunların giderilmesiydi. Şeffaf ve açık belediyecilik ilkeleri doğrultusunda düzenleme yaptık. Sosyal medya kanallarımız aracılığıyla yaptığımız düzenlemeleri vatandaşlarla paylaştık. Yetkilerin çoğu Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde. Altyapı hizmetlerini takip edeceğimize ve her bölgeye dağıtacağımıza dair vatandaşlara söz verdik. Bu sözümüzü büyük ölçüde tuttuk. “Deniz Derin Deşarjı Projesi” tamamlandı. İçme suyu hatları birçok mahalleye ulaştı. Yetkimiz dışında olsa da, içme suyunun ulaşamadığı bölgelere, devam eden inşaatlara tankerlerle su taşıdık. Mahalle yollarında çalışmalara başladık. Bölgemizdeki yaylacılık faaliyetleri için de çalışmalar yapıyoruz. İlçemize “Halk Plajı” kazandırdık. Doğal plajların yıkılmasını engelledik. “Sahipsiz Hayvanlar Sağlık Kabini” oluşturduk. Kabinde, sokak hayvanlarının tedavi, kısırlaştırma ve küpeleme işlemlerini yapıyoruz. Kadın girişimcilere destek olacağımızı söylemiştik. Kadınların el emeği ürünlerini sergilemesi ve satması için bir alan tahsis ettik. Ayrıca geçen yıl 8 Mart’ta Kadın Emeği Pazarı’nı kurduk. Ata Tohum Takas Şenliği düzenledik, şenliği geleneksel hâle getirdik. Bu sayede yerli tohumları çoğaltmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Beşikdüzü kültürünü geri getirmek için söz vermiştik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaptık, Eski Hükümet Konağı’nda modern ve kapsamlı bir projeye başladık. Proje, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayından geçti. Restorasyon çalışmaları başladı. Millî bayramları eskisi gibi coşkuyla kutlamaya başladık. İlçemizdeki amatör spor kulüplerine destek olduk. Beşikdüzü Yelken ve Kano Kulübü gurur kaynağımız oldu.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
RAMİS UZUN:
İller Bankası’na borçlu olduğumuz için kasamıza bir kuruş para girmiyor. Bu nedenle bazı projelerimizi hayata geçiremedik.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
RAMİS UZUN
: Beşikdüzü, eğitimin ve kültürün beşiği. İlçemizde organize sanayi ve 1.500 kişi kapasiteli yarı açık cezaevi bulunuyor. Merkezî yönetim tarafından ilçemize Adliye Sarayı yapılmalı, nitelikli bir fakülte kurulmalı. Deniz ve dağ turizmi teşvik edilmeli. Ayrıca ilçemizde yol çalışmaları yapılmalı, sosyal ve kültürel çalışmalara ağırlık verilmeli. Yaşlılar, engelliler, kadınlar, çocuklar ve gençler için yeni projelere yer verilmeli, bu projeler önceliklendirilmeli.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
RAMİS UZUN:
Yetkili olduğumuz alanlar sınırlı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yetkileri daha fazla. Farklı siyasi partiden olmamıza rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi’yle iletişim kuruyoruz. Ancak bu durum bizi zorluyor.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
RAMİS UZUN:
Sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Kent konseyini kurma aşamasındayız.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
RAMİS UZUN
: Göreve geldiğimde “Herkesin belediye başkanıyım,” dedim ve bu doğrultuda hareket ettim. Bu anlayışımız vatandaşların da takdirini topluyor.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
RAMİS UZUN: Bir önceki dönemde Teleferik Projesi nedeniyle İller Bankası’na teminat verdik ve kredi kullandık. Bu nedenle İller Bankası’ndan gelir elde edemiyoruz.

BEŞİKDÜZÜ BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği Müdürlüğü, Beştel Turizm Ticaret Ltd. Şti.

MİSYON: Sosyal demokrasi kültürüne sahip olmak, bu kültürle hizmetlerimizi hayata geçirmek. Vatandaşların gönlünde yer edinmek.

VİZYON:
CHP ilkelerini benimseyen sosyal demokrat belediye olmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Beşikdüzü’nü yaşanabilir ve güzel bir ilçe yapmak.

ÇALIŞAN SAYISI: 95

BÜTÇE: 28.850.000,00 TL

RAMİS UZUN KİMDİR?
Atatürk Üniversitesi’nden ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Trabzon Köy Hizmetleri 11. Bölge Müdürlüğü’nde Planlama ve Proje Şube Müdürlüğü ve Ordu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Trabzon İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nde AB Genel Proje Koordinatörlüğü yaptı. 2009 ve 2019 yerel seçimlerinde Beşikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.