"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yaşar: “Yaşlıların yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz”

  • 28 Mart 2022
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
FETHİ YAŞAR:
Belediyemiz bünyesinde “Yaşlılık Birimi” yok, ancak üye sayısı 5.000’i geçen İkinci Bahar Dayanışma Merkezi var. Karşıyaka, Gazi,     Serhat, Ata, Yenimahalle ve Turgut Özal Mahalleleri’nde hizmet veren İkinci Bahar Dayanışma Merkezleri’nde eğitim seminerleri, hobi amaçlı kurslar, sağlık taramaları, müzikli sosyal etkinlikler, sinema ve tiyatro gösterimleri, piknik ve kültür gezileri düzenliyoruz. Öte yandan, yaşlılar için evde sağlık ve evde temizlik hizmetlerimiz devam ediyor.
 
65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
FETHİ YAŞAR:
Yeni projemizle yaşlıların, Alzheimer hastalarının ve onlara bakım hizmeti verenlerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. İlkyerleşim Mahallesi’nde Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi yapacağız. Bu çalışmamız Türkiye’de bir ilk olacak. Alzheimer ile Mücadele Merkezi ve Yaşlı Yaşam Merkezi’yle Alzheimer hastalarının ve 65 yaş üzerindeki vatandaşların sosyal yaşama katılması sağlanacak. Hastaların ve yaşlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen bu proje kapsamında hastaların günlük yaşamlarını keyifli geçirmesi, hastalığın ilerlememesi ve hasta yakınlarının kendilerine zaman ayırması sağlanacak. Merkez, üç kattan oluşacak. Merkezde zihinsel ve ev içi aktivitelerin yanı sıra psiko-motor ve sosyo-duygusal aktiviteler de yapılacak, Alzheimer hastaları için fizyoterapi, rehabilitasyon, sosyal hizmetler, destekleyici özel eğitim ve aktivite servisi yer alacak. Alzheimer Merkezi 58 kişi, Yaşlı Bakım Merkezi ise, 95 kişi kapasiteli olacak, aynı anda 153 kişiye hizmet verilebilecek.

Açık, yarı açık ortak alandaki çay bahçesi, yürüyüş alanları, hobi bahçeleri ve açık spor alanlarıyla yaşlıların günlük yaşam faaliyetlerini keyifle gerçekleştirmesi sağlanacak. Yaşlılar ve Alzheimer hastaları merkezde yatılı kalabilecek. Hastaları yakınları da sabah bırakıp, akşam alabilecek.

Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
FETHİ YAŞAR:
Alzheimer Merkezi ve Yaşlı Yaşam Merkezi için Başkent Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapacağız. Evde sağlık hizmetlerinde belediyemizin Sağlık Müdürlüğü’nün bünyesinde çalışan doktor ve hemşeriler görev yapıyor.

Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
FETHİ YAŞAR:
Belediyeler, sosyal hizmetler kapsamında, bütçeleri doğrultusunda yaşlılara yönelik hizmetlerini yönetebilir veya çeşitlendirebilir. Ancak belediyelerin genel bütçeden aldıkları payların azalması, artan ekonomik maliyetler ve genel gelirlerin düşmesi nedeniyle sosyal hizmetlerden yaşlılara ayrılan pay da maalesef düşüyor.

Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?  
FETHİ YAŞAR:
Yerel yönetimler, yaşlılara yönelik hizmetleri için vakıflarla, üniversitelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapabilir. Bunun için yasal bir engel yok. Alzheimer Merkezi ve Yaşlı Yaşam Merkezi’ni işletme anlamında yetersiz kalacağımız ve yetki alanımızda olmadığı için Başkent Üniversitesi’yle işbirliği yapacağız.


Önerilen Haberler