Yaşlı Hakları ve Aile Destekleri Sigortası

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Resmî araştırmalara göre, ülkemizde “yaşlı nüfus” olarak kabul edilen 65 yaş üstü vatandaşların sayısı, 2016 yılına oranla %24 arttı, 8 milyon 245 bine ulaştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %9.7’ye yükseldi. Bu oranlar Avrupa’da daha yüksek. Dünya nüfusu yaşlanıyor. Yaşlılığa ilişkin ekonomik ve sosyal sorunlara, sağlık sorunlarına yönelik politikaların yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.

Ülkemizde yaşlı haklarının korunmasına yönelik yasal düzenlemeler hem yetersiz hem de dağınık. Sosyal hizmetlerde koordinasyonsuzluk ve erişilebilirlik sorunu hâkim. Rahat bir emeklilik dönemi yaşamak yerine düşük ücretlerle güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan vatandaşlar, hayatını devam ettirirken her geçen gün daha da zorlanıyor. Ülkemizdeki bu büyük sorunu, yaşlı yoksulluğu verilerine bakarak görmek mümkün. Bu sorunların çözülmesi için yeni bir anlayışın, ihtiyaçlara cevap verecek kapsamlı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Yaşlıların tüm ihtiyaçlarını muhtaçlık duymadan karşılayabilmesi, kolay erişilebilir ve nitelikli bakım hizmetlerinden faydalanabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan “Aile Destekleri Sigortası” projesi, tüm toplumsal kesimlerin temel haklarını olduğu gibi, yaşlı haklarını da güvence altına almayı amaçlıyor. Aile Destekleri Sigortası’nda hedef, doğumdan ölüme kadar vatandaşların sosyal devlet teminatı altına alınmasıdır. Proje sadece yoksul ailelere belli bir tutarda destek verilmesini kapsamıyor. Bir ailede engelli, bakıma muhtaç yaşlı ya da eğitim gören öğrenci olması durumunda projenin kapsamı da genişletiliyor.

Özetle, Aile Destekleri Sigortası’yla, tamamlayıcı uygulamalarla yaşlılara gelir güvencesi sağlanıyor, kurumsal ve koordineli evde bakım hizmetleri için etkin düzenlemeler hayata geçiriliyor.

CHP, yaşlıların ihtiyacı olan kurumsal bakımı ve evde bakım hizmetlerini, kentlerdeki demografik yapıyı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yeniden düzenleyecek. Tüm illerde yeterli sayıda, nitelikli, uzman personele sahip yaşlı bakımevleri ve huzurevleri açacak, evde bakım ve destek hizmetlerinin kalitesini artıracak.

Belediye Gazetesi’nin “Yaşlılık” dosyasında yaşlı haklarına, yaşlıların sorunlarına ve beklentilerine eğiliyor, belediyelerimizin yürüttüğü çalışmaları da sizlerle paylaşıyoruz.