"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çelik: “Siyasette eşit kota olmalı”

  • 7 Mart 2022
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
BİRSEN ÇELİK:
Bölgemizde tarım ve hayvancılık yoğun olarak yapılıyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı hibesiyle Tarım ve Hayvancılık Akademisi kurduk. Besihanelerde, belediyemizin tarım arazisinde, ceviz ve meyve bahçelerinde kadın istihdamı sağlamak için program hazırladık. Bozkurt’ta boşanma oranı yüksek. Bu nedenle boşanan kadınlara da istihdam alanı yarattık. Kadın kooperatifi kurduk, kadınları üretime dahil ettik.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
BİRSEN ÇELİK:
Belediyemizde sekiz kadın personel çalışıyor. Seçimlerde fermuar sistemi uygulanmalı. Kadın adaylar seçilebilecekleri sıralarda aday gösterilmeli. Tüzükte bu yönde yaptırımlar olmalı. Siyasette eşit kota olmalı.  

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
BİRSEN ÇELİK:
Kadınlara ve çocuklara pozitif ayrımcılık yapıyoruz, projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Nüfus kriterimiz uygun olmadığı için stratejik plan yapma yetkimiz yok. İlçemizi kadın ve gençlik meclisleriyle birlikte yönetiyoruz. Her ay toplantı yapıyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
BİRSEN ÇELİK:
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonra belediyemizin meclisinde oybirliğiyle Bozkurt Sözleşmesi’ni imzaladık ve yürürlüğe koyduk. “Geleneksel Annelikten Çağdaş Anneliğe” projesini uyguladık, genç anneleri ve hamile kadınları eğittik, altı aylık programın sonunda kadınları ödüllendirdik. Pamukkale Üniversitesi’yle protokol imzaladık. Protokol kapsamında kadınlara yönelik eğitimler düzenleniyor. “Benim Madam Curie’m” projesi kapsamında Denizli Sanayi Odası’yla birlikte eğitimler ve etkinlikler düzenledik. Kadını öne çıkaran yerel politikalara öncelik veriyoruz. Türkiye’deki ve Denizli’deki kadın örgütleriyle işbirliği yapıyoruz.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
BİRSEN ÇELİK:
Kadınlara destek hizmetleri sunuyoruz. Kadınlara yönelik spor merkezimiz, sosyal tesisimiz ve kooperatifimiz var. Kadınların üretime, istihdama ve sosyal yaşama katılması için çalışmalar yapıyoruz. İlçemizde 13 köy var. Köylerde yaşayan, hiç tiyatroya ve sinemaya gitmeyen, deniz görmeyen kadınları tespit ettik. 1.500’e yakın kadını konserlere, sinemaya götürdük. Çanakkale’ye, İzmir’e, Ankara’ya, İstanbul’a geziler düzenledik. Sporu köylere taşıdık, köy okullarında zumba ve aerobik kursları düzenledik.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
BİRSEN ÇELİK:
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzaladık. Kadın Girişimci Derneği’yle “Ticaretin Kadınları” portalını hayata geçirdik. Denizli Kadın Hakları Derneği’yle işbirliği protokolü yaptık. Protokol kapsamında kadınların güçlendirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Belediye otelimizin iki odasını şiddet mağduru kadınlar için ayırdık.


Önerilen Haberler