YÜKLENİYOR
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Kadınların iş sahibi olmasına, toplum içinde daha fazla yer almasına ve güçlenmesine önem veriyorum. Bu kapsamda işe alım süreçlerinde, iş olanaklarında ve kooperatifçilikte kadınları destekliyoruz. Çünkü kadın kalkınırsa, toplum kalkınır. Kooperatif kurmak isteyen kadınlara her konuda katkıda bulunuyoruz, ürünlerinin Halk Ege marketlerinde satılmasını sağlıyoruz. Üretici kadınların hayvancılık yapabilmesi için verimi yüksek sakız koyunlarından (iki dişi, bir erkek) hibe ediyoruz. Girişimci kadınları destekliyoruz, hayal ettikleri işi yapmalarını sağlıyoruz. Açtığımız üretici pazarlarında kadınlar, evlerinde ürettikleri ürünleri satıyor ve aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Doğrudan ve dolaylı desteklerimize ilişkin örnekleri çoğaltabiliriz. Çalışan veya çalışmak isteyen kadınlara destek olmak için açtığımız çocuk gelişim merkezlerinde çocukların iyi bir eğitim almalarını sağlıyoruz.
Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Belediyemizde 937 kadın personel çalışıyor. Kadınlar, imkân tanındığında her alanda neler başarabileceklerini gösteriyor. Bunu küresel şirketlerin yönetim kademelerinde, gelişmiş ülkelerde üst düzey görevler üstlenen ve başarılı olan kadın siyasetçilerde görebiliyoruz. Özellikle gelişmiş ülkelerde işte ve siyasette eşitlik ilkesi söz konusu, hatta kadınlara öncelik tanıyan uygulamalara yönelim var. Ülkemiz siyasetinde yerel yönetim kademelerinde eşitlik ilkesi doğrultusunda kota uygulaması hayata geçirilmeli, eşit adaylar arasında kadınlar tercih edilmeli. Ayrıca kadınlar siyasette ve kent yönetiminde söz sahibi olmak için teşvik edilmeli. Kadınların siyasete katılması için farkındalık çalışmaları yapılmalı.
Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı topyekûn mücadele edilmesi gerekiyor. Yerel yönetimler, işe alımlarda eşit adaylar arasında kadınları tercih ederek kadın istihdamını artırabilir. Kadınların iş sahibi olması için hibe desteğinde bulunabilirler. İş fikri olan girişimci kadınlar desteklenebilir. Biz, tüm bunları kararlılıkla uyguluyoruz. Belediyemizin bünyesinde kurduğumuz Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı da çalışmalarında kadınları önceleyen çalışmalara imza atıyor, kadınlara yönelik çalışmalara öncülük ediyor.
Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Kadınlara öncelik hakkı tanıyan, pozitif ayrımcılığa dayanan politikaları önemsiyoruz, bu politikaları her alanda uyguluyoruz. Bunun en çarpıcı örneği, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Divanı’nın kadınlardan oluşmasıdır. Belediyemizin yönetim kademelerinde de eşit adaylar arasında kadınları tercih ediyoruz.
Kadın örgütleriyle çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların sadece iyi günlerinde değil, zor günlerinde de yanında olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı’yla Acil Yardım Hattı İşbirliği Protokolü’nü imzaladık. Kadınlara yönelik çalışmalarımızda ve projelerimizde kadın örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz.
Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: İhtiyaç duydukları durumlarda kadınlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Danışmanlık hizmetimizi sosyal yardımla, psikolojik destekle bir arada sunuyoruz. Hukuki destek almak için merkezimize başvuran kadınların baroyla iletişim kurmasını sağlıyoruz. Proje sahibi girişimci kadınları destekliyoruz, kendilerine ait bir işe sahip olmalarını sağlıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Sosyal demokrasi temelinde bu başlıkların hepsi kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik. Kadınların yaşamını iyileştirmek için atılması gereken adımlar tüm toplum tarafından içselleştirilmeli ve bu konuda kamuoyu oluşturulmalı. Yerel yönetimler, kadın istihdamına önem vermeli, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığa karşı mücadelede ön sıralarda yer almalı. Sosyal politikalarda toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik verilmeli.