"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan kadına yönelik şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili örnekler

  • 7 Mart 2022
Dünyadan kadına yönelik şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili örnekler derledik

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ DURDURMAK
Şiddetten uzak bir hayat herkesin hakkıdır.

AB üye devletleri ve AB, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele için Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni (İstanbul Sözleşmesi) imzaladı. Sözleşme, her türlü şiddeti önlemeyi ve suç saymayı, mağdurları korumayı ve failleri kovuşturmayı zorunlu kılıyor.

AB’nin NON.NO.NEIN Kampanyası, kadına yönelik şiddete karşı durmaları için kadınları ve erkekleri teşvik ediyor. AB, Haklar, Eşitlik ve Vatandaşlık Programı kapsamında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele ve şiddet mağdurlarını destekleme projelerine fon sağlıyor. 2017 yılında AB ve BM, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için Spotlight Girişimi’ni başlattı. Girişim, AB tarafından 500 milyon avroluk bir taahhütle desteklendi.

https://www.jstor.org/stable/j.ctv8xnfq2


EŞİTLİĞİN TEŞVİK EDİLMESİ VE KADIN HAKLARININ KORUNMASI

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü, üye devletleri ve AB’yi, Avrupa genelinde ve ötesinde kadın ve erkekler için eşit fırsatları teşvik etme ve sağlama çabasında desteklemektedir. Avrupa Komisyonu, Avrupa Kadın Lobisi, Şiddete Karşı Kadınlar Avrupa, Aile İçi Şiddet Failleriyle Çalışma İçin Avrupa Ağı ve END FGM Avrupa Ağı dahil olmak üzere Avrupa sivil toplum kuruluşları ağlarını desteklemektedir. Kadın hakları ve kadın erkek eşitliği konularında AB kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışı. Ayrıca kişilerin kendi ülkesindeki ilgili kuruluşlarla da temasa geçilir.

SİYASET VE KARAR ALMA ALANINDA KADINLAR İÇİN İLERLEME

AB, kadınların iş ve siyaset alanında cam tavanları kırmasına yardımcı olmak için çalışıyor. Bunu, hükümetler, işletmeler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmak, AB çapında cinsiyet dengesine ilişkin faaliyetleri en üst düzeyde tasarlamak ve uygulamak, bilgi toplamak, yaymak, iyi uygulamaları teşvik etmek suretiyle yapıyor.

Aralık 2019’da Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı oldu. Christine Lagarde, Kasım 2019’da Avrupa Merkez Bankası başkanı olarak göreve başladı. Emily O’Reilly, AB kurumları tarafından kötü yönetim şikâyetlerini araştıran Avrupa ombudsmanıdır.

AB kurumlarında istihdamı düzenleyen kurallar, ücret de dahil olmak üzere, cinsiyete dayalı ayrım gözetmeden uygulanır. Personel, ebeveyn veya aile izni alma hakkına sahiptir. Avrupa Komisyonu, personel alımında veya terfisinde ayrımcılık yapmaz, çalışanlarına saygılı ve esnek bir çalışma ortamı sağlar. Komisyonun iş-yaşam dengesini ve personelin esenliğini teşvik etmek için stratejisi vardır.

Avrupa Parlamentosu seçimleri, kadın üye sayısında %39.4’e ulaştı. Yedi üye devlette (Danimarka, Letonya, Lüksemburg, Malta, Slovenya, Finlandiya, İsveç) kadınlar koltukların %50’sini veya daha fazlasını doldurdu.

 DÜNYA ÇAPINDA YAŞAMLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ
AB, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerçek sonuçlara ulaşmak için özellikle gelişmekte olan ülkeleri desteklemeyi amaçlamaktadır. AB, ortak ülkelerle siyasi ve politik diyalog kurarak bunu öncelik hâline getirir, kalkınma işbirliğinde cinsiyet eşitliğini sürdürür. Örneğin, Şili’yle ticaret müzakereleri bağlamında AB ilk kez cinsiyet eşitliğine ilişkin hükümler önerdi.

AB’nin çift yönlü yaklaşımı, toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasına ve toplumsal cinsiyete özgü eylemlere odaklanmaktadır. Bu eylemler arasında gelişmekte olan ülkeler için kapasite geliştirme, kadın örgütlerine destek ve yönergeler, en iyi uygulamalar, farkındalık yaratma yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında bilgi yaymak bulunmaktadır.

AB ve üye devletler, gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerinde tüm politikalarına ve uygulamalarına güçlü bir toplumsal cinsiyet bileşenini dahil etmeye kararlıdır. Bu, 2017 Avrupa Kalkınma Mutabakatı aracılığıyla yapılır. Temel hedefler arasında kadınları ve kızları güçlendirmek için politika diyaloğunu güçlendirmek, kalkınma ve değişimdeki önemli rollerini teşvik etmek ve cinsiyet eşitliğine yönelik hedeflenen eylemi artırmak yer alıyor.
 

İZLANDA

https://www.globalcitizen.org/es/content/7-iceland-feminist-law-women/#:~:text=Every%20country%20should%20have%20these%20feminist%20laws.&text=Iceland%20starts%20gender%20equality%20lessons,law%20bans%20gender%20discriminatory%20advertising.

Cinsiyet Eşitliğinde Neden İlk Sırada?  

İskandinav ülkeleri cinsiyet eşitliğinde mükemmele yakın bir puana sahip. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu sekiz yıl boyunca İzlanda’yı cinsiyet eşitliğindeki boşlukları aktif olarak kapatan ülkeler listesinde birinci sıraya koydu. İzlanda 2009 yılında eğitimde ve sağlıkta cinsiyet farkını tamamen kapatan ilk ülke oldu. 2016 yılında İzlanda’daki tüm sektörlerde cinsiyet farkını %87 oranında kapatıldı.

Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı

İzlanda, Kadın ve Erkeklerin Eşit Statüsü ve Eşit Hakları Yasası’nda yapılan revizyonların bir parçası olarak eşitlikteki ilerlemeyi kontrol etmek ve dengelemek için bir kurum oluşturdu. Ajans, Eşit Statü Konseyi, Şikâyet Komitesi ve Cinsiyet Eşitliği Merkezi’ni içeren konseyden oluşmaktadır.  Bu ajanslar toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin yasaları araştırır, reklamını yapar, savunur ve denetler. Amaçları, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yasal, kültürel, tarihsel, sosyal ve psiko-sosyal bir yaklaşım oluşturmaktır.

“Küresel Vatandaş” organizasyonu ve “Chime for Change” kampanyası, #LevelTheLaw aracılığıyla kızları ve kadınları geride tutan ayrımcı yasaları ortadan kaldırmak için kampanya yürütüyor. İzlanda çıtayı yükseltiyor, eşit fırsatlar yaratmak için yasaları değiştiriyor.

https://eige.europa.eu/
https://lac.unwomen.org/en/que-hacemos/fin-a-la-violencia-contra-las-mujeres/take-action/commit/government-commitments

 
ARJANTİN

Arjantin, destek hizmetlerini iyileştirmeyi, mevcut yasalar hakkında farkındalığı artırmayı ve kadına yönelik şiddetle ilgili ulusal istatistikler toplamayı taahhüt ediyor.

Arjantin, kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için ulusal önlemler alıyor. Bu önlemler:  Aile içi şiddet mağdurları için ulusal yardım hattı kurmak ve kamu politikalarında toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasını sağlamak. Hükümet, “Kadınlara Yönelik Belediye Alanları” oluşturdu, devleti ve sivil toplum aktörlerini toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili ulusal yasanın kapsamı konusunda eğitmek için çalıştaylar düzenledi, kadına yönelik şiddet vakaları için yeni bir kayıt defteri oluşturdu.

AVUSTRALYA

Avustralya aile içi şiddet ve cinsel istismara sıfır tolerans yaklaşımını benimsiyor.

Avustralya, Ulusal Uygulama Planı’nı yayınladı. Temel girişimler arasında şunlar yer alıyor:

•    Bir kamu kampanyası (The Line) aracılığıyla okul/okul dışı ortamlarda her eyalette ve bölgede uygulanan projelerle cinsel saldırıyı ve aile içi şiddeti önlemek.

•    Topluluk eylem hibeleriyle kadınlara yönelik şiddeti azaltmak için yerel topluluk eylemini ve spor kulüplerinin yerel kulüplerde sıfır tolerans programları oluşturmasını desteklemek.

•    Beyaz Kurdele İşyerleri Projesi kapsamında kadınlar için güvenli işyerlerini teşvik etmek, aile içi şiddete maruz kalan işçiler için araç seti oluşturmak.

•    Hükümet, “Ulusal Cinsel Saldırı, Aile İçi Şiddet Telefon ve Çevrimiçi Danışmanlık” hizmetini başlattı: www.1800RESPECT.org.au.

•    Ulusal Mükemmeliyet Merkezi’nde aile içi şiddete, cinsel saldırıya ilişkin araştırma faaliyetlerini kolaylaştırmak ve koordine etmek.

BELÇİKA

Belçika, kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin politikalarını Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne uyumlu hâle getirmeyi ve Ulusal Eylem Planı’nı genişletmeyi taahhüt ediyor.

Yeni Ulusal Eylem Planı (NAP) aracılığıyla Belçika, yakın partner şiddeti, zorla evlendirme, namusa dayalı şiddet ve kadın sünneti dahil olmak üzere çeşitli şiddet biçimlerine karşı mücadele etmek için 120’den fazla yeni önlemi yürürlüğe koydu. UEP, farklı paydaşlarla işbirliği içinde yeni önlemlerle güncellendi.

CEDAW Komitesi’nin 19. Genel Tavsiyesi’ne ve BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kabul edilen Belçika Evrensel Periyodik İncelemesi’ni takiben Belçika, Ulusal Eylem Planı’nı kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti kapsayacak şekilde genişletmeyi taahhüt etti. Uzun vadeli Ulusal Eylem Planı’nda “cinsel şiddet” konulu bir bölümün hazırlanması için çalışma grubu oluşturuldu.

Belçika, çatışma ve çatışma sonrası durumlarda kadınların ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı korunmasına özellikle dikkat eden yeni bir ulusal eylem planı (Kadın, Barış ve Güvenlik) benimsedi.

KANADA

Kanada, insan ticaretiyle, yerli ve göçmen kadınlara yönelik şiddetle mücadele için ulusal önlemler alıyor, yeni ve güncel yasalar çıkarıyor.

Kanada, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeyi hedefliyor. Hükümet, göçmen topluluklarındaki kadınları, yoksulluk içinde yaşayan kadınları, yerli kadınları ve kız çocuklarını korumak için harekete geçiyor. Kanada genelinde kadınların ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak için İnsan Ticaretiyle Mücadele Ulusal Eylem Planı oluşturuldu.

Kanada, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmek için erkeklerin ve erkek çocuklarının katılımını sağlayan projeleri doğrudan finanse ederek yenilikçi yaklaşımlar da benimsiyor. Kanada, kadınların ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak için bazı yeni yasalar çıkardı. Bu yasalar: Ciddi kişisel yaralanma ve ağırlaştırılmış cinsel saldırı içeren cinsel saldırı nedeniyle ev hapsine son vermek, çocuk cinsel istismarı cezalarının güçlendirilmesi, tecavüz ilaçlarını ithal eden, üreten ve ticaretini yapanlara yönelik cezaların sertleştirilmesi. Kanada, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin doğası, kapsamı, etkileri hakkında kanıt ve veri toplanması, analiz edilmesi sürecinde de aktiftir.

DOMİNİK CUMHURİYETİ

Dominik Cumhuriyeti, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin programlarını genişletmeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor.

Dominik Cumhuriyeti, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ortadan kaldırmayı hedefleyen tüm ulusal planların, projelerin, programların verimliliğini ve etkinliğini artırmak için somut adımlar atmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı, Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Önleme Ulusal Komisyonu’nu (CONAPLUVI) entegre eden Kurumlar Bağlılık Bildirgesi’ni imzaladı.

Dominik Cumhuriyeti, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla daha verimli bir suç duyurusu sisteminin kurulması için stratejiler geliştiriyor. Ayrıca kamu sağlığı politikalarını ve planlarını güçlendirmeyi, önleme programlarını genişletmeyi, devletin tüm kurumlarında toplumsal cinsiyet ve insan hakları eğitimini iyileştirmeyi önemsiyor.

Kadın Bakanlığı, farkındalığı artırmak ve aile içi şiddet riski altındaki kadınlar için 24 saat hizmet veren bir yardım hattını tanıtmak için “Yapabilirsiniz: Kadına Yönelik Şiddete Son Vermek İçin Şimdi Birleşin” adlı yeni bir ulusal kampanya başlattı.

FİJİ CUMHURİYETİ

Fiji, kadınlara yönelik şiddetin sona erdirilmesine, polis müdahalesinin ve hayatta kalanlara yönelik bakım hizmetlerinin iyileştirilmesine ilişkin ulusal politikayı uygulamayı benimsiyor. Fiji, 2010-2019 Ulusal Kadın Eylem Planı’nın uygulanması yoluyla toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ele alma çabasını hızlandırdı. Fiji Polis Gücü, kadınlara ve çocuklara yönelik ciddi şiddet vakalarında 24 saatlik geri dönüş süresini taahhüt ediyor. Şiddetten kurtulanlara yönelik müdahale hizmetlerini iyileştirmek için kadın polis memur sayısının %5’ten %20’ye çıkarılması ve kadın polislerin ön saflardaki hizmet pozisyonlarının artırılması sağlanıyor. Polis teşkilatı, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçları takip ediyor, bakanlıkla bilgi paylaşıyor.

ALMANYA

https://www.deutschland.de/en/topic/politics/womens-rights-germanys-global-commitment


Almanya’da kadınlar yüz yıl önce oy kullanma hakkını kazandı. Bu hak, eşitliğe giden yolda önemli bir eşikti. Dünyanın dört bir yanındaki birçok kadın ve kız çocuğu için eşit katılımı sağlamak amacıyla katedilmesi gereken uzun bir yol var. Geleneksel anlayış, eğitim ve sağlık hizmetlerinde kadınları dezavantajlı hâle getiriyor. Kadınların birçoğu, cinsel istismar, insan ticareti, aile içi şiddet, zorla evlendirme ve kadın sünneti kurbanı. Federal hükümet, sayısız projeyle kadın haklarını güçlendiriyor.

Önlem ve engelleme terimleri aynı zamanda Bolivya, Ekvador, Paraguay ve Peru’da GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) tarafından desteklenen uluslararası bir proje olan Combatir la Violencia contra las Mujeres en Latinoamérica’nın (ComVoMujer) temelini oluşturuyor. Andes bölgesindeki kadınların yaklaşık %30’uyla %50’si eşlerinin veya eski partnerlerinin uyguladığı şiddetten etkileniyor. Program, erkekleri ve erkek çocuklarını da içeriyor.  Program aracılığıyla 17.000 çocuğa oyun yoluyla bilgi verildi ve 1.800 öğrenme rehberi eğitildi. 400’den fazla şirket bölgede kadına yönelik şiddetle mücadele için kampanyalar ve eğitim kursları yürütüyor. Ekvador’un en büyük telekomünikasyon şirketiyle yapılan ortak bir proje özellikle etkili oldu. Kadınların bir düğmeye basarak acil çağrı merkezini alarma geçirmesini sağlayan Junt@sapp ortaya çıktı.

2015 yılında G7 başkanlığı çerçevesinde Almanya, kadınların ekonomik konumunu güçlendirmek için bir girişim başlattı. 2017 yılındaki G20 zirvesi de eşit haklara dikkat çekti. En önemlisi, sanayileşmiş ve gelişmekte olan 20 ülke, kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkını azaltma ve işyerinde ayrımcılığı ortadan kaldırma sözü verdi. Ayrıca Kadın Girişimciler Finans Girişimi üzerinde anlaştılar. Almanya, UN Women tarafından geliştirilen kadınları güçlendirme ilkelerini ve kadınların işyerinde, pazarda, toplumda nasıl güçlendirileceğine dair öneriler sunan, yedi iş ilkesinden oluşan BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni desteklemektedir.


Önerilen Haberler