YÜKLENİYOR
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem Belediye Gazetesi’ne konuştu.
Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
HÜLYA ERDEM: Kadın istihdamına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla yaklaşık 263 ev kadınına istihdam olanağı yarattık. Funda Avcı Toplum Merkezi’nde de ihtiyaç sahibi kadınları istihdam ediyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, işverenlerle iletişim kuruyor, kadınlara istihdam imkânı sağlıyor. Ev kadınlarının evlerinde ürettiği yöresel ürünlerin (biber salçası, şalgam, zeytin, zeytinyağı vb.) satışına yardımcı oluyoruz. Mısır, pamuk, fıstık tarlalarında çalışmak için şehirdışından gelen kadınların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kadınlar için etkinlikler düzenliyoruz, kurslar (dikiş, nakış, yemek vb.) açıyoruz.
“Kadın Emeği Pazarı”, “Zeytin Pazarı” projelerimiz devam ediyor, bu projeler aracılığıyla geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Dünyayı yaşanabilir bir yer yapan kadınlara çok şey borçluyuz.
Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
HÜLYA ERDEM: Belediyemizde toplam 136 kadın personel çalışıyor. Ataerkil yapının hâkim olduğu kültürel ve geleneksel uygulamalar, kalıplaşmış cinsel yargılar, kadınların bilgi eksikliği, siyasi partilerin eşitsiz uygulamaları ve toplumsal desteğin yetersizliği, siyasette cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına engel oluyor. Siyasette kadın temsili oranının düşük olduğu bilinen bir gerçek. Siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için koşulları değiştirmek ve kamusal alanda kadın sayısını artırmak gerekiyor. Siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için kadınların ve erkeklerin her alanda, karar alma mekanizmalarında eşit temsili şart.
Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
HÜLYA ERDEM: Toplu taşıma araçlarının sürücüleri insan hakları ve kadın hakları konusunda eğitilmeli. Şiddetle mücadelede farkındalık çalışmaları artırılmalı. Erkek şiddetine uğrayan kadınlar için 7/24 hizmet verecek acil telefon hattı kurulmalı. Erkek şiddetine uğrayan kadınların korunmaya alınması için acil eylem birimi oluşturulmalı. Karakollarda kadın büroları kurulmalı. Kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri açılmalı. Yaygın, ücretsiz ya da düşük ücretli kreş, yaşlı ve hasta bakımevleri vb. gibi olanaklar sunulmalı. İş olanakları yaratılırken kadın-erkek eşitliği ilkesi gözetilmeli. İstihdam garantili meslek eğitimleri, beceri ve kapasite geliştirme programları artırılmalı, piyasanın talebi doğrultusunda bu uygulamalardan kadınların yararlanması sağlanmalı. Erkek işi-kadın işi ayrımı ortadan kaldırılmalı. Kadınların el emeği ürünlerini değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmalı. Nüfusa kaydı olmayan kadınların ve kız çocuklarının nüfus kayıtları yapılmalı. Kız çocuklarının zorunlu eğitimi tamamlaması sağlanmalı. Kız öğrencilerin eğitim imkânları ve barınma olanakları artırılmalı. Kadınlara hizmet veren personel sayısı (sosyal hizmet uzmanı, psikolog) artırılmalı.
İlçemiz tarım bölgesinde yer alıyor. Belediyemizin bünyesinde Yerel Eşitlik Platformu var. İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Dikimevi’ndeki kadınlar personel kıyafeti, önlük, bez çanta ve maske dikiyor, elde edilen gelirle bütçemizi planladık. Dikimevinin bir sınıfını Halk Eğitim Merkezi’ne verdik. Bu sayede birçok kadın el sanatları eğitimi ve sertifika alıyor, meslek sahibi oluyor.
Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
HÜLYA ERDEM: Kadınlar için eğitim (kadın ve aileye yönelik), sağlık (kadın ve aileye yönelik önleyici/yönlendirici hizmetler) hizmetleriyle kadın işçi bulma ve yönlendirme hizmeti veriyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zamanda kadın kooperatifçiliği ve kadın girişimciliği hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak daha çok projeye imza atacağız.
Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
HÜLYA ERDEM: Belediyemizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi bulunuyor. Kadına yönelik şiddetin ve çocuk istismarının önlenmesi amacıyla Sayın Canan Güllü’yle “Acil Yardım Hattı Protokolü” imzaladık ve “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” kurduk. Aynı zamanda belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde psikolog ve kadın sığınma evi desteği veriliyor. En kısa zamanda hukuki destek de verilecek. Evlenen, çocuğu olan ancak resmî nikâhı bulunmayan kadınlar için ücretsiz toplu nikâh hizmeti veriyoruz. Kimliği olmayan, okula gidemeyen kız/erkek çocuklarının kimlik sahibi olmasını sağlıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
HÜLYA ERDEM: Vatandaşların ilk temasta bulunduğu yönetim birimleri, yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, vatandaşların taleplerinin karşılanmasından sorumludur. Kadınlara yönelik çalışmalarda öncelikle kadın hakları konusunda eğitimler planlanmalıdır. Kadınlara psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık hizmeti verilmelidir. Kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmesini hedefleyen çalışmalar yapılmalıdır. Kadın istihdamını artırmak ve kadın üreticileri desteklemek amacıyla Kadın Kooperatifleri Festivali düzenlenmelidir. Belediyede çalışan ve eşine şiddet uygulayan erkek personelin maaşının yarısı kesilerek eşine verilebilir.