"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: “Kadınların güçlenmesini önemsiyoruz”

  • 7 Mart 2022
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Efes Selçuk’un bereketli topraklarından olsa gerek, ilçemizde yaşayan kadınların her birinin aslında üretici olduğunu biliyoruz. Evlerinde salça, makarna, reçel, sirke yapan kadınlara dedik ki, “Siz üretin, sizi tüketiciyle buluşturalım.” Bu düşünceyle Efes Tarlası Bakkalı’nı kurduk. İlçemizdeki kadınların katılımıyla kurulan Efes Selçuk Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ve Türkiye’nin dört bir yanındaki birçok kooperatifin ürünlerini Efes Tarlası Bakkalı’nda tüketiciyle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu sayede hem kadın istihdamına hem de üretimine katkı sunuyoruz.

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde “Kadın Üretici Pazarı” kurduk. Kadınlar, evlerinde ürettikleri her türlü ürünü haftanın üç günü bu pazarda satabiliyor. Kadın emeğini değerlendirmek amacıyla ilçemizin sembol mekânlarından olan Ahmet Ferahlı Parkı’nda Efesium Hediyelik Eşya Dükkânı’nı açtık. Efesium’da da kadın emeğini değerlendiriyoruz. Kadınların yaptığı takı, şal, ahşap baskı gibi hediyelik eşyalar tüketiciyle buluşuyor.
 
İlçemizde yaşayan kadınları üretime daha fazla dahil etmek için çalışmalarımıza ve kadın istihdamına yönelik projelerimize devam ediyoruz. Sabahın ayazında meyve toplamaya, tarladaki, bahçedeki işine giden kadınların çocuklarının Deppo Efes Soğuk Hava İşletmeleri’nde bakılmasını sağlayan bir sistemi hayata geçirdik. Deppo Efes’in içinde tarım işçisi kadınların çocukları için özel bir bakımevi var. Bilindiği üzere Efes Selçuk tarım ilçesi ve tarımda istihdamın önemli bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle kadınların tarlada, bahçede çalıştığı, tarımsal üretime en fazla katkı sunduğu dönemlerde çocuklarının bakımını üstleniyoruz.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Belediyemizde toplam 125 kadın çalışıyor. Üç başkan yardımcısının ikisi kadın. Yerel yönetimlerde ve siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için atılması gereken ilk adım, kadınların ekonomik hayata dahil edilmesi. Çünkü ekonomik hayata ve üretime katılan kadın, sosyal hayata dahil olabiliyor, sosyal hayata dahil olan kadın için siyaset giden yol açılıyor.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL
: Yerel yönetimler, hayatın her alanına, herkese, her toplumsal kesime temas eden yönetim birimleridir. Bir kentin sokaklarını, o sokakta yaşayanların isteklerini, sorunlarını en iyi bilen, o kentin belediye başkanıdır. Bir kentte toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yerel yönetimlere görev düştüğünü düşünüyorum.  Biz bu anlamda geçtiğimiz mart ayında belediye meclisimizden çıkan kararla dedik ki,  “Efes Selçuk’ta bir kadın yeni bir işletme açacaksa, ödeyeceği bazı ücretlerde indirim yapalım, kadın pazarcıların belediyemize ödeyeceği ücretlerde %25 indirim yapalım.” Bu kararların yanı sıra tapuda aile konutu şerhi için bazı ücretlerin alınmamasına ilişkin karar da belediye meclisimizde oybirliğiyle kabul edildi. Alınan tüm kararların hem toplumsal cinsiyet eşitliğine hem de kadının sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasına katkı sunması açısından önem arz ettiğini düşünüyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla kadınların güçlenmesini, kadınlarla sürekli iç içe olmayı, kadınların günlük hayatta karşılaştığı sorunlara çözümler sunmayı önemsiyoruz. İzmir Avukatları 100. Yıl Hukukun Üstünlüğü Derneği’yle (İZAV) işbirliği yaptık, kadınlara yönelik temel hukuk eğitimi düzenledik. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla Acil Yardım Hattı Protokolü’nü imzaladık. Bu iki sivil toplum kuruluşuyla yaptığımız işbirliği, kadınların eşit bir yaşam sürmesi, daha donanımlı ve hakkını arayabilen bireyler olması açısından önem taşıyor.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Biz, danışmadan dayanışmaya geçen bir anlayışla, Eşitlik Birimi’nin çalışmaları kapsamında Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadınlar için psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz. Merkezde, kadınlara yönelik birçok kurs ve kültür-sanat faaliyeti de düzenliyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL:
Yerel yönetimlerin söz konusu konularda önemli inisiyatifleri mevcut. Yerel yönetim demek, halka yakın olmak, kadınlara daha yakın olmak demek. Bu yönüyle attığımız her adımda, yaptığımız her işte kadını esas alan bir anlayışa sahibiz. Bu sayede bütüncül bir yaklaşımla şiddete karşı durmanın, kadınlara yönelik her türlü pozitif katkının da önü açılıyor.  


Önerilen Haberler