"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İlkay Girgin Erdoğan: “Kadınların hakları güvence altına alınmalı”

  • 7 Mart 2022
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
İlçemizdeki zeytinyağı fabrikasının üretim süreçlerinde kadınlar çalışıyor. Karaburun’da kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve katma değer sağlanması amacıyla keçi peyniri mandırası kurduk. Mandırada kadınlar istihdam ediliyor. Bir mühendis, dört teknisyen ve üç satış temsilcisi kadından oluşan ekibimiz, ilçeye özgü keçi peynirinin lezzetini tüm Türkiye’ye tanıtıyor. Karaburun’la özdeşleşen Nergis Kafe, Ocak 2020’de yenilendi, ilçeye özgü lezzetlerin üretici kadınlar tarafından sunulduğu yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya başladı. Nergis Kafe’de de kadınlar istihdam ediliyor. Aynı zamanda yöredeki kadın üreticilerin ürettiği ürünler Nergis Kafe’de satılıyor, bu sayede kadınlara ekonomik gelir kaynağı sağlanıyor. Belediyemizin birimlerindeki kadın personel sayısını artırdık. Toplu taşımada da kadınlara iş imkânı yarattık. Kadın şoför Elvan Başkaya’yı istihdam ettik. İlerleyen günlerde Elvan Başkaya’yı diğer kadınlar da takip edecek. Karaburun’a bağlı mahallelerde kadın üretici tezgâhları ve pazarları açtık. Kadınlar, belirlenen alanlarda hafta sonları satış yapıyor, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Kösedere Üzüm Şenliği, Karaburun Nergis Festivali, Yemek Şenliği, Mordoğan Levrek ve Deniz Şenliği gibi festivallerde ve etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ürünlerini satması için ücretsiz satış tezgâhları tahsis ediyoruz. Kadınların ikinci el ürünlerini satacağı antika ve ikinci el pazarı oluşturduk, her çarşamba satış tezgâhı kuruluyor. Karaburun Belediyesi’ne ait örnek bahçede kadınları istihdam ediyoruz. Kadınların ürettiği ürünleri ihtiyacı olan kadınlara dağıtıyoruz. Mutfak bütçelerine katkı sağlıyoruz.

Anne-çocuk eğitim merkezleri kurduk, kadınların istihdama katılabilmesi için kurslar açtık. Bu projeyle 3-6 yaş arasındaki çocukların anneyle aynı çatı altında eğitim almasını amaçlıyoruz. İlçemizdeki çocukların sosyal gelişimine katkıda bulunmak ve annelerinin ekonomik hayata katılmasını sağlayacak mesleki eğitimler vermek amacıyla Masal Evi’ni açtık. Masal Evi’nde 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik kavram çalışmaları, beden koordinasyon etkinlikleri, dil gelişimi etkinlikleri, resim, el sanatları, müzik, mutfak ve doğa atölyeleri gerçekleştiriliyor. Annelere mesleki beceri kazandırmak amacıyla ilk aşamada seramik, sabun, makrome, dikiş, keçe işleme, sabun, erişte, mantı ve makarna yapımı eğitimleri veriliyor.

Eğlenhoca, Kösedere ve Mordoğan Mahalleleri’nde açtığımız kurs merkezleri kadınlara ek gelir olanağı yarattı.  Bu atölyeler pandemi döneminde maske, siperlikli maske ve doktor önlüğü dikim atölyesi hâline getirildi, kadınlar gönüllü olarak maske üretti. Yenilenen seramik atölyesinde her yıl yaklaşık 150 kadın eğitim ve sertifika alıyor. Atölyede kadınlar hem sosyalleşiyor hem de yaptıkları seramik ürünleri satma imkânı buluyor. İlçemizin köylerinde yaşayan kadınlara yönelik bir projeye başladık. Kadınların ördüğü oyuncakları satın alıyoruz. Bebekleri yeni doğan çiftlere bu oyuncakları hediye ediyoruz. Plastik kullanılmadan ve tamamıyla yünden yapılan oyuncakların çocukların sağlığına hiçbir zararı bulunmuyor.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Belediyemizde 64 kadın personel çalışıyor. Göreve geldiğimiz tarihten bu yana kadın istihdamını %30 oranında artırdık. Karaburun Belediye Meclisi’nde 11 meclis üyesi bulunuyor. Meclis üyelerinin arasında CHP’den bir, AKP’den bir olmak üzere iki kadın meclis üyesi yer alıyor. Kadın meclis üye sayısı benimle birlikte üç. Bu da yaklaşık üçte birlik bir orana karşılık geliyor. Belediye meclis üyelerinin en az yarısının kadınlardan oluşması gerektiğine inanıyorum. İlçemizde dört kadın muhtar hizmet veriyor.

Siyasette kadın temsili oranının artırılması için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, iş ve siyaset dünyası, kadınlara pozitif ayrımcılıkta buluşmalı. Eğitim de oldukça önemli. Ülkemizde zorunlu eğitim süresi 12 yıl olmasına rağmen ortalama eğitim süresi hâlâ 8.2 yıl. Kız çocuklarının eğitimi için bu oran daha da düşük. “Akıl ve bilim yolunda ilerleyenler, benim manevi mirasçılarım olurlar,” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden bir toplumun başarı çıtası bu mu olmalıydı? Bu eğitim seviyesindeki bir toplumun, sorunuzda vücut bulduğu şekliyle, sadece kadınların siyasette ve yerel yönetimlerdeki etkinliğinde değil, bilim çağında ilerleyen dünyada arzu ettiği yerde konumlanması mümkün müdür? Cumhuriyetin tüm kazanımlarıyla kadınların toplumsal yaşamın her alanında kendisine yakışır konumda olması gerektiğini düşünüyorum.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Yerel yönetimler, kadınların toplumsal yaşamda aktif olarak yer alması, şiddete uğrayan kadınların koruma altına alınması, ihtiyaçlarının karşılanması ve meslek sahibi olması için önemli roller üstlenebilir. Biz, bu anlayışla çalışıyoruz.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 41. maddesine göre stratejik plan yapma zorunluluğu, nüfusu 50.000 ve üzerindeki belediyeler için geçerli. Bu kapsama girmediğimiz için stratejik plan yapma zorunluluğumuz yok. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yapmak için herhangi bir yazılı metne bağlı kalmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği başta olmak üzere dezavantajlı kesimlerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. En kısa sürede belediyemiz bünyesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’ni hayata geçireceğiz. Kadınlara yönelik yaptığımız her çalışmada toplumsal cinsiyet eşitliğini baz alıyoruz. Kadın istihdamı için projeler geliştiriyoruz. İlçemizdeki zeytinyağı fabrikasının üretim sürecinde sadece kadınlar çalışıyor. Bu, İzmir’de bir ilk.

Toplu taşımada, örnek tarım bahçesinde, üretici pazarlarında, gece pazarlarında, antika pazarında ve fuarlarda kadınlara iş imkânı sağlıyoruz. Mahallelerde kadınların çalışabileceği semt evleri ve işlikler kurduk. “Seramik Atölyesi”, “Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Spor Salonu”, “Mesleki Beceri Kursları” ve “Kişisel Gelişim Eğitimleri”, kadınlar için yaptığımız çalışmalardan bazıları. Çalışan, kurslarımıza katılan ya da sosyalleşmek isteyen kadınların çocukları için Mordoğan Masal Evi’ni hizmete açtık. 2022 yılında Karaburun Merkez Mahallesi’nde de Masal Evi açacağız. Evden çalışarak aile geçimine katkı sağlamak isteyen kadınlar için işlikler ve atölyeler kurduk. Kadınların sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmesine önem veriyoruz, onlara ek gelir kazandıracak faaliyetleri hayata geçiriyoruz. Kadınların ürettiği ürünleri hem internet hem de İzmir merkezde açılacak market aracılığıyla tüketiciyle buluşturacağız. Her ay mahallelerde “Kadın Buluşmaları” düzenliyoruz. Kadınların taleplerini karşılama ve yaşadıkları sorunlara çözüm üretme fırsatı buluyoruz. Kadınların ihtiyaçlarını belirliyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Yerinde hizmet anlayışını benimsedik. Bu kapsamda mahallelerde mobil hizmetlerimizi artırdık.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
İlçemizdeki ve ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılmasını sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Kadınların karar mekanizmalarında da aktif olmasını sağlıyoruz. İlçemizde dört kadın mahalle muhtarı var. Belediyemiz bünyesinde dört komisyon yer alıyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda ikisi kadın, ikisi erkek olmak üzere dört meclis üyesi bulunuyor. Denetim Komisyonu’nda da iki kadın, iki erkek meclis üyesi var. İmar Komisyonu’nda dört erkek meclis üyesi, Hukuk Komisyonu’nda bir kadın, üç erkek meclis üyesi yer alıyor.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Belediyemiz bünyesindeki Kadın Dayanışma Merkezi’ni 2022 yılının sonunda hayata geçireceğiz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Türkiye, eğitimde, sağlıkta, istihdamda, işgücüne ve yönetim mekanizmalarına katılımda, kadına yönelik şiddette dünya sıralamasında oldukça geride. Kadınların haklarına erişmesini kısıtlayan, şiddete uğramasına neden olan her uygulama ve davranış, kadına yönelik şiddetin farklı versiyonlarıdır. Kadınlar, yaşamın kaynağıdır. Kadınların hayatına korkuyu ve güvensizliği dahil edecek uygulamalar, davranışlar, hareketler engellenmelidir, kadınlar korunmalıdır. Kadınların hakları güvence altına alınmalıdır. Bu konuda farkındalık yaratılmalıdır. Bu kapsamda yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Son yıllarda ülkemizde kadına yönelik şiddet artıyor. Kadınlara yönelik şiddeti kınıyoruz. Toplumsal yaşamın her alanında kadınların daha fazla söz ve karar sahibi olmasını diliyoruz. Çalışmalarımızı ve projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı önleyen, kadınların korunmasını sağlayan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi bizi daha da karanlığa itecektir. Bu, kabul edilemez. Türkiye’deki kadınların mücadelesinin bir gecede alınan kararla yok sayılması, ülkemiz ve geleceğimiz adına üzücüdür. Bu yanlıştan dönülmelidir.


Önerilen Haberler