Kadının Siyasetteki Yeri ve Belediyelerimiz

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların siyasetteki temsilinin artırılmasına, kadınların siyasi parti organlarında daha fazla yer bulabilmesine önem veren ve bu konuda somut adımlar atan bir siyasi liderdir. Bu kapsamda 2012 yılında parti tüzüğümüzde yapılan değişiklikle cinsiyet kotası %33’e yükseltilmiştir. Partimizin kurultaydan sonraki en yetkili karar organı olan Parti Meclisi’nde de cinsiyet kotası uygulanmaktadır.

Genel Başkanımız, geçtiğimiz aylarda kadın örgütleriyle bir araya geldiği toplantının ardından cinsiyet kotasının Siyasi Partiler Kanunu’nda uygulanması çağrısında bulunmuştu. Kadınların siyasetteki temsilinin artmasının önünü açacak organ şüphesiz ki, siyaset kurumudur. Yani TBMM’dir.

Partimiz tarafından 400’ü aşkın sivil toplum kuruluşunun görüşleri alınarak bir kanun teklifi hazırlandı. Kanun teklifinde, kadınların eşit temsilinin sağlanması amacıyla %50 cinsiyet kotasının uygulanması, kadınların seçilebilecek sıralardan aday olabilmesi için her iki cinsiyetin birbirini izlediği fermuar yönteminin hayata geçirilmesi önerildi.  Kanun teklifinin ilk imzası da Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atıldı.

Kanun teklifimiz 30 Kasım 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Ancak maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi’yle Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Siyasi iktidarın kadın konusuna bakışı, söz konusu kanun teklifinin görüşmeleri sırasında bir kez daha net olarak görüldü.

Belediyelerde Kadın İstihdamı

CHP’li belediyeler hem kadrolarındaki kadın sayısını artırıyor hem de bölgelerinde kadın istihdamı için çalışmalar yürütüyor. Özellikle kadın kooperatifleriyle anlaşmalar yaparak ev kadınlarının el ürünlerini satın alan belediyelerimiz bu ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Belediyelerimiz, kadın örgütleriyle de işbirliği yapıyor. Örnek vermek gerekirse, Ankara’da kadın otobüs sürücülerinin sayısı artarken, İzmir’de kadınlara iş makinesi operatörlüğüne kadar istihdam olanağı sunuluyor. İstanbul’da istihdam ofisleri aracılığıyla binlerce kadın iş sahibi oluyor. Belediyelerimiz, kadınların yapamayacağı düşünülen işlerde kadınları istihdam ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini önemseyen belediyelerimiz her alanda kadınların önünü açıyor, açmaya da devam edecek. Önümüzdeki süreçte de belediyelerimiz yeni çalışmalarla kadın istihdamına katkı sunmayı sürdürecek.