"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Kadınlar, yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine dahil edilmeli”

  • 7 Mart 2022
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ELİF KÖSE:
Kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz diyebiliriz. Yaptığımız çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projeler ağırlıklı olarak bu yönde. İlçemizde hizmete açtığımız Kadın Üreticiler Pazarı’nda kadınların el emeği, göz nuru ürünlerinin pazarlanmasına yardımcı olduk. Belediyemiz bünyesinde çalışmalarını sürdüren Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi (SAKEM) aracılığıyla verdiğimiz kurslarla, yeni iş kollarıyla kadınların aile bütçelerine katkıda bulunmasını sağlıyoruz. CHP’li belediyelerin kadın istihdamına yönelik örnek uygulamaları herkes tarafından biliniyor. Hemen hemen her iş kolunda kadın çalışan sayısı artırıldı. CHP’li belediyelerin birçok biriminde kadın personel çalışıyor.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
ELİF KÖSE:
Belediyemizin çeşitli birimlerinde 94 kadın personel çalışıyor. Kadınların siyasete girmesi teşvik edilmeli. Çünkü kadın elinin değdiği her yer güzelleşir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumdaki temel eşitsizliklerden biridir. 20. Yüzyılın başında kadınlar eşitlik mücadelesinde önemli kazanımlar elde ettiler, ama yasal düzenlemelerin uygulamaya geçmesinde sorunlar yaşandı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eşitsizliğin en fazla görüldüğü yer, kadının siyasal karar alma mekanizmalarındaki konumu. Toplumsal cinsiyet perspektifi, kadınların toplumsal yaşamdaki ve siyasal alandaki konumunu açıklayabilmek açısından da önemlidir. Bu nedenle kadınların yalnızca siyasette değil, hayatın diğer alanlarında da kendilerini ön plana çıkaracak çalışmaların içinde olması gerektiğini düşünüyorum.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
ELİF KÖSE
: Kadınlara yönelik etkinliklere ağırlık verilmeli. Bu bağlamda çeşitli konferanslar düzenlenebilir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun tüm fertlerine anlatılması için toplantılar yapılabilir. Biz, bu konuya önem veriyoruz. Daha önce ifade ettiğim gibi, stratejik planımızla, çeşitli projelerimizle kadınların yanında olmaya devam ediyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ELİF KÖSE:
Bu konuya birkaç örnek verebilirim. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için oluşturduğumuz komisyona ve toplantılara kadınların yanı sıra erkeklerin de katılımını sağlıyoruz. SAKEM, Hayır Çarşısı, Kültür Müdürlüğü gibi daha pek çok birimimizde idare tamamen kadın personelimizin inisiyatifinde. Özellikle ilçemizde görev yapan sivil toplum kuruluşlarının kadın yöneticileriyle birlikte önemli projelere imza atıyoruz.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
ELİF KÖSE
: İlçemizde hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle geçtiğimiz günlerde bir araya geldik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde neler yapabileceğimizi konuştuk. 8 Mart’ta (yaklaşık bir hafta boyunca) çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz, ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı yürüyeceğiz. Kadın Danışma Merkezi’nin de açılışını yapacağız.

İlçemizde yaşayan kadınlara hizmet veren, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan, kadınların sosyalleşebildiği, yeni dostluklar kurduğu, günün yorgunluğunu atabildiği “Hanımevi” adlı bir merkezimiz var. Merkezde bir psikolojik danışman, bir diyetisyen ve bir spor eğitmeni gönüllü olarak hizmet veriyor. Önümüzdeki günlerde yaşam koçu da eğitimlere başlayacak.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ELİF KÖSE:
Kadınların sağlık, eğitim ve kent hizmetlerine (ulaşım, konut, güvenlik vb.) sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına ulaşması sağlanmalı. Kadınların şiddete maruz kalmasını önleyici hizmetlerin sunulmalı, şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimleri sağlanmalı. Ayrıca kadınlar, yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine dahil edilmeli, kent yaşamının her alanında erkeklerle eşit koşullarda yer almaları desteklenmeli.


Önerilen Haberler