"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Çocuklara yönelik hizmet veren birimler kurulmalı”

  • 11 Nisan 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
KADİR ALBAYRAK
: Göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana çocuklara yönelik birçok hizmeti hayata geçirdik. Çocuklara sütü sevdirmek ve onların bedensel/zihinsel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla “Süt Şenliği” düzenledik, bu etkinliği geleneksel hâle getirdik. Çocukların yeteneklerinin gelişmesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (TEMEK) bünyesinde müzik ve resim başta olmak üzere çeşitli branşlarda kurslar düzenliyoruz. İlkokul öğrencilerinin hayvanları tanımasını ve sevmesini amaçlayan “Sevimli Dostlarımız” adlı eğitim programını uygulamaya başladık. Eğitimin erken yaşlarda başladığı gerçeğinden hareketle çocukların afet bilincine sahip olması için deprem simülasyon tırıyla 11 ilçemizde ve çevre illerde deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili uygulamalı eğitim programları düzenliyoruz. Çocukların trafik kurallarını erken yaşta öğrenmesi ve kurallara uymasını sağlamak amacıyla Çorlu Trafik Eğitim Parkı’nda anaokulu ve ilkokul öğrencilerine uygulamalı eğitimler veriyoruz. Daha önce tiyatroya gitme imkânı bulamamış binlerce çocuğun Karne Hediyesi Çocuk Oyunları Tiyatro Festivali kapsamında tiyatro oyunlarını izlemesini sağladık. Söyleşiler ve imza günü etkinlikleriyle çocuk kitabı yazarlarıyla çocukları buluşturduk. Her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutluyor, geleceğimizin teminatı olan çocuklar için birbirinden renkli etkinlikler ve organizasyonlar düzenliyoruz. Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) bünyesinde Çocuk Meclisi yer alıyor. Öğrencilerden oluşan Çocuk Meclisi belli aralıklarla toplantılar yapıyor, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik faaliyetler yürütmüyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak çocukların zengin hayal dünyasının ürünü olan fikirleri önemsiyor, imkânlar ölçüsünde bu fikirleri uyguluyoruz.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK:
Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz Çerkezköy Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde 45 çocuğa hizmet veriyoruz. Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa Kadın Danışma Merkezleri’nde çocuk gelişim uzmanları tarafından “Metropolitan Okul Olgunluğu Testi” uygulanıyor, aile ortamından çıkarak ilk kez kuralları olan sosyal bir gruba dahil olacak çocukların okula uygunluk durumları test ediliyor.
Ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çocuklara yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Down sendromlu, otizmli, lösemili çocuklar için etkinlikler ve organizasyonlar düzenliyoruz.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
KADİR ALBAYRAK:
Kentimize kazandırdığımız parklarda ve yeşil alanlarda çocukların oyun oynayabileceği, spor yapabileceği ve sosyalleşeceği alanlar oluşturuyoruz. Süleymanpaşa sahil dolgu alanıyla Çorlu Cumhuriyet Parkı’nda paten ve kaykay pistleri yaptık. Büyük parklarda bisiklet yolları da bulunuyor.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
KADİR ALBAYRAK:
Belediyemizin imkânları doğrultusunda çocuklara yönelik hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Belediyelerin genel bütçeden aldığı pay artırılırsa, daha kapsamlı hizmetler üretebiliriz, yatırım yapabiliriz ve projeler gerçekleştirebiliriz.

Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
KADİR ALBAYRAK:
Çocuklara yönelik hizmet veren birimler kurulabilir. Yerel yönetimler, eğitimden kültüre, spordan sağlığa, yeşil alan projelerinden ulaşıma kadar farklı alanlarda daha etkin hizmet verebilir.


Önerilen Haberler