"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Konak’ı daha iyi bir yere taşımak için çalışıyoruz”

  • 11 Nisan 2022
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ABDÜL BATUR:
Göreve geldiğimizde üç temel önceliğimiz olduğunu söylemiştik. Birincisi, Konak’taki kentsel dönüşümdü. İkincisi, ilçemizin köklü tarihinden bugüne kalan yapıları ayağa kaldırarak turizm potansiyelini geliştirmekti. Üçüncüsü de dezavantajlı kesimlere yönelik hizmetlerimizi artırmaktı. Bu doğrultuda, seçim öncesi verdiğimiz sözleri tuttuk, hedeflerimizin %80’nini gerçekleştirdik. Burada hepsini anlatmam mümkün değil, ama her önceliğimize ilişkin bazı örnekleri sizinle paylaşabilirim.

Göreve gelir gelmez, 300 hektarlık bir alanda 14 mahalleyi kapsayan ve yaklaşık 50.000 kişiyi ilgilendiren Gültepe bölgesini ele aldık. Kangrene dönen imar planı sorununa neşter vurduk. Dokuz ay gibi kısa bir sürede Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı’nı tamamladık. Fakat planlarımız Şehir Plancıları Odası’nın açtığı bir dava neticesinde iptal edildi. Mahkemenin kararına saygılıyız. Ancak Gültepe’yi hak ettiği, ihtiyacı duyduğu kentsel dönüşüme ulaştırmak için gereken tüm adımları atmaya da kararlıyız.

Beştepeler bölgesi için de planlama çalışması yaptık. Yine 14 mahalleyi ve yaklaşık 55.000 kişiyi ilgilendiren 200 hektarlık alanın plan çalışması kısa zamanda tamamlandı. İzmir’de bir ilk olacak füniküler sistemini de burada devreye sokacağız. Çalışmalarını sürdürdüğümüz Gürçeşme ve Yenişehir bölgeleri de var. Kentsel dönüşümde kararlıyız.

Birçok tarihî yapıyı da ilçemize kazandırdık. İkizevler’in, Yemişcizade Konağı’nın, İstiklal İlkokulu’nun, Silahhane’nin ve Kırım Tatar Evi’nin restorasyon çalışmalarını bitirdik. Kıllıoğlu Hamamı, Kemer Hangar Binası, İkiçeşmeler ve Kemeraltı’ndaki iki tarihî bina için çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 3.500 tescilli yapının olduğu ilçemizde tarihi korumaya kararlıyız.

Dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Konak Engelsiz Yaşam Köyü’nü kurduk. Zihinsel engelli ve otizmli 95 özel çocuk, Konak Engelsiz Yaşam Köyü’nde eğitim alıyor, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmetlerinden faydalanıyor.

Önemli yatırımlarımızdan biri de Konak Gençlik Destek Merkezi oldu. Bu merkezde, gençlerin kötü alışkanlıklara yakalanmadan, sağlıklı bir yaşam sürmesi amacıyla önemli hizmetler sunacağız.

Yenişehir’de açtığımız Roman Kültür Merkezi, diğer önemli bir hizmetimiz. Bu merkezde de Roman gençlere ve çocuklara daha iyi bir gelecek sağlamak için kurslar düzenliyor, eğitimler veriyoruz. “Minikler Konağı” adını verdiğimiz okul öncesi eğitim merkezleri açmaya başladık. 4-6 yaş arasındaki çocukların okul öncesi eğitimden ücretsiz faydalanmasını sağlıyoruz. Yeni yatırımlarla ilçemize birçok yeni tesis de kazandırdık. Toros Sosyal Tesisleri ve Gültepe Spor Kompleksi bu tesislerden sadece ikisi.

Konak Belediye Başkanı seçildiğim günden bu yana geçen üç yıllık sürede tüm ekip arkadaşlarımla birlikte vatandaşlara en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. İzmir’in kalbi, güzel ilçemiz Konak’ı daha iyi bir yere taşımak için birlikte emek veriyoruz. Altyapıdan kültür-sanata, sosyal yardımlardan sağlıklı bir çevreye kadar geniş bir yelpazede hizmet üretiyoruz. İlçemiz için çalışmaya devam ediyoruz.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ABDÜL BATUR:
Ne yazık ki, görev süremizin üçte ikilik bölümü tüm dünyayı sarsan Covid-19 pandemisiyle geçti. Sadece pandemiyle değil, bu dönemde birçok doğal afetle de sınandık.

Salgının başlamasıyla birlikte planlarımızda değişiklik yapmamız şart oldu. Hesapta olmayan, hatta daha önce hiç yapılmasına gerek duyulmayan bazı hizmetlerin bu dönemde öncelikli olarak sunulması gerekti. Bu süreçte yardımlaşmayı ve dayanışmayı hep ön planda tuttuk. Bu dönem, daha ziyade yardım dönemi oldu. Yatırımlarımızı sürdürmeye çabalarken, küresel salgında imkânlarımızın büyük bölümünü vatandaşlara desteğe ayırdık. Sosyal yardımlara ağırlık verdik. Dayanışmayı bir adım öteye taşıyarak, vatandaşlar arasında yardımlaşma ağları kurduk, kurmaya da devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
ABDÜL BATUR:
Projelerimize planladığımız gibi devam ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı toplu açılış töreniyle on üç projemizi hayata geçirdik. Tamamladığımız yeni çalışmalarımız da var. Yeni çalışmalarımızı da hayata geçirmek için gün sayıyoruz. Kültürpark’tan sonra ilçemizin en fazla ağaca sahip olan Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nı ilçemize kazandıracağımız için çok heyecanlıyız. Alanı düzenledik, alana bir macera parkı kurduk. Vatandaşların keyifli zaman geçirebileceği bir alanı ilçemize kazandırıyoruz. Çınarlı Rekreasyon Alanı’nı düzenlerken, çocukların bilimle iç içe büyümesini sağlayacak bir merkez oluşturduk. Çınarlı Sancar Maruflu Çocuk Bilim Merkezi’ni de açacağız. Depremde hasar gördüğü için yıktığımız hizmet binamızın yerine Konak Belediyesi’ne yakışır yeni ve örnek bir hizmet binası inşa edeceğiz. Zemin etüdü çalışmalarını yaptık, yeni binamızın projesini de hazırladık.

Konak Engelsiz Yaşam Köyü projemizin hatırlanmasını isteriz. Konak Engelsiz Yaşam Köyü, gururla anlattığım, kapısından her girdiğimde mutluluk duyduğum örnek bir merkez. Çocukların ilk adımlarına şahit olmak ve aileleriyle birlikte hayata bağlandıklarını görmek, gerçek, eşsiz bir mutluluk.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
ABDÜL BATUR:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’le işbirliği ve uyum içinde çalışıyoruz. Başkanımız, kendisine götürdüğümüz her konuyla ilgileniyor, yardıma ve desteğe açık yaklaşımıyla çalışmalarımızı hızlandırıyor. Bu yaklaşımından ve desteğinden ötürü kendisine teşekkür ediyoruz.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
ABDÜL BATUR:
Göreve geldiğimiz günden bu yana Konak’ta dilimizden düşürmediğimiz bir sözümüz var: “Birlikte Konak.” Bu söz doğrultusunda tüm paydaşlarımızla uyum ve işbirliği içinde Konak’ı yönetiyoruz. Birçok projemizde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. Özellikle kadınlara, çocuklara, gençlere yönelik çalışmalarımızda ve sosyal belediyecilik hizmetlerimizde sivil toplum kuruluşlarından güç alıyoruz. Konak Belediyesi’nin kapısı sivil toplum kuruluşlarına sonuna kadar açıktır. Konak Kent Konseyi’yle de tam bir uyum içindeyiz.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
ABDÜL BATUR:
Aslında yukarıdaki sorularınıza verdiğim yanıtlarda bu konuyu biraz açtım, bu projelerin bizim önceliklerimiz arasında yer aldığını ve her birini temel görevimiz olarak kabul ettiğimizi vurguladım. Bir çalışmamızdan daha bahsetmek isterim. Sosyal belediyecilik anlayışımızın en önemli örneklerinden biri, Sosyal Destek Merkezi’dir. Merkezimizde ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda ve giysi desteği veriyoruz. Bu merkezde para değil, vatandaşlara ulaştırdığımız kartlara yüklenen puanlar geçiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizde vatandaşlara destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Özellikle pandemi döneminde sıkıntı yaşayan vatandaşların ve esnafın yanında olduk. Bu süreçte hayırsever vatandaşların desteğiyle yardım kampanyaları düzenledik. İhtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolileri ulaştırdık.

Öte yandan, Konak Belediyesi Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi’ni açtık. Bu merkez de bizim için çok önemli. Merkezde Konaklı kadınların ve dezavantajlı grupların yaşadığı sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar yapılacak, projeler yürütülecek. Sivil toplum kuruluşlarının ve kadın çalışmalarında uzman akademisyenlerin de destek vereceği merkezin üzerinde duracağı, önüne geçmek için çabalayacağı en önemli konulardan biri de kadına yönelik şiddet olacak.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ABDÜL BATUR
: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası’yla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Yasanın değiştirilmesi gerekiyor. Yasa, günümüze uyum sağlamaktan uzak. Bu konuyu hem başkanı olduğum Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde hem de encümen üyesi olduğum Türkiye Belediyeler Birliği’nde sürekli gündemde tutuyoruz, yasaya ilişkin önerilerimizi sıraladığımız raporlar hazırlıyoruz. Bu sorunun hızla çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Belediyelerin İller Bankası paylarında yapılan kesintiye yönelik önerilerimizi de sıraladık. Gece-gündüz, yaz-kış nüfusu arasında büyük farklar olan belediyelere İller Bankası’ndan verilen payların artırılması gerektiğini gündeme taşıdık. Bu paylardan yapılan kesintilere de itirazımız var. İtirazımızın bir an önce dikkate alınmasını bekliyoruz. Bunlar, belediyelerin elini kolunu bağlamak, iş yapamaz hâle getirmek demektir. Özellikle pandemi döneminde yaptığı çalışmalarla örnek olan, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için canla başla çalışan tüm yerel yönetimlerin sunduğu hizmetlerin ne kadar önemli olduğu ve hayati önem taşıdığı bir kez daha anlaşıldı. Gelirleri kısıtlanan, bütçeleri daraltılan belediyelere destek olunmalı.

KONAK BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI:
Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Hukuk İşleri̇ Müdürlüğü, İç Denetim Birim Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Veteriner İşleri̇ Müdürlüğü, Yazı İşleri̇ Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, Bilgi̇ İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri̇ Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, Fen İşleri̇ Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri̇ Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri̇ Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri̇ Müdürlüğü, Spor İşleri̇ Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri̇ Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri̇ Müdürlüğü, Mali̇ Hizmetler Müdürlüğü, Sağlık İşleri̇ Müdürlüğü, Strateji̇ Geliştirme Müdürlüğü.

MİSYON: İnsan odaklı belediyecilik anlayışıyla vatandaşların kaliteli yaşamasını hedefleyen, ihtiyaçları karşılayan ve her zaman ulaşılabilen bir belediye olmak. Herkesin görmek ve yaşamak istediği bir ilçe oluşturmak.

VİZYON: Tarihine sahip çıkan, kentsel estetiğe ve çevresel duyarlılığa önem veren, sosyal adaleti ve toplumsal eşitliği sağlayan, herkesin özgür, mutlu ve bir arada yaşadığı bir Konak yaratmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Konak’ta daha çağdaş, daha modern bir yaşam kurmak için hazırlanan tüm projeleri zamanında hayata geçirmek. Özellikle kentsel dönüşüm bölgeleri için planları tamamlamak, bu planlar doğrultusunda adım atmak.

ÇALIŞAN SAYISI: 1.958

BÜTÇE: 521.000.000

ABDÜL BATUR KİMDİR?
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. 1994-1999 yılları arasında İZBETON Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Bu görev nedeniyle tüm İzmir’i kapsayan altyapı ve üstyapı çalışmalarında yer aldı. 1999 yerel seçimlerinde Narlıdere Belediye Başkanı seçildi. Narlıdere’de dört dönem belediye başkanlığı yaptı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde başkanlık görevini yürüttü. 2019 yerel seçimlerinde Konak Belediye Başkanı olarak seçildi. Aynı yıl Türkiye Belediyeler Birliği’nin yönetimine girdi, encümen üyesi oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler