"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan çocuk politikalarına ilişkin örnekler

  • 11 Nisan 2022
Dünyadan çocuk politikalarına ilişkin örnekleri derledik.

https://www.archdaily.com/934599/cities-for-play-how-to-design-stimulating-and-safe-cities-for-children

https://thecityateyelevel.com/stories/child-friendly-cities-from-an-urban-planners-perspective/

Çocuklar İçin Teşvik Edici ve Güvenli Kentler Nasıl Tasarlanır?

Herkes için sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre için çocuklar gibi hassas grupların kent hakkı genellikle hafife alınıyor. Sağlıklı ve yaşanabilir bir kentsel çevre vizyonunda çocuklar ve onların kent hakkı dikkate alındığında, çocuk dostu kent konusu, kentsel geleceği inşa etme sürecinde önemli kentsel sorunları birleştiriyor.

Ana planlama aşamasına çocuk hakkının yerleştirilmesiyle çocuklar için sağlıklı ve yaşanabilir bir kentsel çevre aynı zamanda herkes için sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre anlamına geliyor.

“Cities for Play”, çocuklar için teşvik edici, saygılı ve erişilebilir kentler yaratma konusunda mimarlara ve şehir plancılarına ilham vermek tasarlanan bir proje. Projenin yaratıcısı Natalia Krysiak, çocukların ihtiyaçlarının kentsel tasarımın merkezine yerleştirilmesi gerektiğine inanan Avustralyalı bir mimar. Krysiak, çocukların sağlığını ve esenliğini düşünen, fiziksel/ duygusal gelişimlerine uygun ortamlar sağlamakla ilgilenen kent örneklerini inceledi, oyun ve hareketliliğe odaklanarak “Oyun İçin Şehirler” projesini üretti.

Kentsel çocukluk ortamı sadece okul ve oyun alanlarından ibaret değildir. Daha geniş ölçekli bir yaklaşımda çocukların günlük hareketliliği için güvenli ve eğlenceli yollar nelerdir? Kentsel çevrenin kalitesi, çocukların sağlığı ve esenliği üzerinde ne dereceye kadar etki yapacaktır?

SİNGAPUR

https://www.citiesforplay.com/lessonsfromsingapore?utm_medium=website&utm_source=archdaily.com

Singapur’un yerleşim bölgelerinde her yaştan insan (sadece çocuklar değil) oyunlara dahil ediliyor. “Üç Nesil” oyun alanları, yaşlılar için egzersiz ekipmanı, ebeveynler için oyun tabanlı bölgeler ve çocuklar için açık oyun alanları sağlıyor. Bu, kent sakinlerin birlikte aktif olmalarına ve daha büyük bir topluluğun parçası olduklarını hissetmelerine olanak tanıyor. Yaşlılar için çocuk alanlarına bitişik alanlar oluşturmak, kentin genç sakinlerine sorumluluk duygusu yüklüyor ve başkalarının ihtiyaçlarının anlaşılmasını teşvik ediyor. Oyun ve boş zaman alanları, açık hava yemek mekânlarıyla, topluluk tesisleriyle birlikte konumlandırılıyor. Oyun, bir “varış noktası” faaliyeti olmaktan ziyade günlük yaşamın bir parçası olarak kabul ediliyor. Bu alanların birlikte konumlandırılması sayesinde daha küçük çocuklar hem ebeveynleri hem de toplum tarafından kontrol edilebiliyor.

Singapur’da yaşayanların %80’i, Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan master planlı devlet dairelerinde yaşıyor. Mahalleler, yerleşik dokuya yayılmış topluluk alanları ve ortak tesislerle planlanıyor. Dairelerin “boş güverteler” olarak adlandırılan zemin seviyesi, esnek kullanım için açık bırakılıyor. Apartman dairelerinde yaşayan insanlar bu mekânlarda doğum günlerini ve düğünleri kutlayabiliyor. “Boş güverteler”, farklı şekillerde kullanılabiliyor. Bu esnek alanlar yalnızca aile toplantıları için ihtiyaç duyulan geniş alanları sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanlar arasındaki bir sahiplik duygusunu ve topluluk bilincini besliyor.

Araç trafiğinin oluşturduğu tehlikeler, çocukların açık havada oyun oynamasını sınırlayan en yaygın fiziksel engellerden biri. Yeni dairelerin çoğunda otopark ve ortak bahçe alanları bulunuyor. Yükseltilmiş bahçeler, erişilebilir yeşil ağlar hâline geliyor. Singapur’un kuzeyindeki Punggol gibi mahallelerde, evlerden hafif raylı sistemlere yürünüyor. Bazı bina kümelerinde bahçe ağları “oyun döngüleri” olarak kullanılıyor.

LONDRA

https://www.citiesforplay.com/lessonsfromlondon?utm_medium=website&utm_source=archdaily.com

Çocuk Dostu Mahalleler Tasarlamak

Önümüzdeki on yıl içinde Londra’da 650.000 yeni eve ihtiyaç duyulacak. Planlamacılar, mimarlar ve konseyler, talebi karşılamaya çalışırken kapsayıcı ve sürdürülebilir tasarımlar için bütünsel vizyonu ve çocukların ihtiyaçlarını gözden kaçırabilir.

Oyun İçin Planlama

Yeni konut geliştirme sürecinde minimum standartları ve oyun alanı kalitesini şart koşan (orijinal 2008 belgesinden kabul edilen) “Mahalleleri Şekillendirme: Oyun ve Gayriresmî Rekreasyon” adıyla revize edilen ek planlama kılavuzu yayımlandı. Kılavuz, çocuk başına minimum 10 metrekare oyun alanı öneriyor. Belediye başkanının kılavuza yönelik amacı, çocukların ihtiyaçlarını karşılamak, oyun alanları oluşturmak. Yönergeler, konut tasarım aşamasında çocuk oyunları için alanın dikkate alınması amacıyla temel teşkil ediyor ve konseyler için politika zemini oluşturuyor.

Oynanabilirlik Haritaları

Londra’nın tasarım sürecinden geçen bir ilçesinde Dinah tarafından yönetilen bir dizi çalıştay düzenlendi. Çocukların ihtiyaçlarının dikkate alınmasını sağlamak için atölyeler kuruldu. Çocuklar, mahallelerinde “oyun oynanabilirliği” trafik ışığı sistemi aracılığıyla değerlendirdi, hoş karşılanmadıklarını hissettikleri alanlara kırmızı, oyun oynama ve sosyalleşme olasılıklarının en yüksek olduğu alanlara yeşil renk ayırdılar. Tasarım ekibi, bir mekânı başarılı kılan fiziksel ve sosyal özellikleri açıklayarak, bu nitelikteki mahalleleri yeni bir vizyona yerleştirebilir. Bir mahallenin “oynanabilirliğini” bütünsel açıdan değerlendirmek için çocuklarla etkileşim kurmak, oyun davranışlarının karmaşıklığını anlaşılır kılabilir ve farklı ihtiyaçların projeye dönüştürülmesini sağlayabilir.

Oynanabilir Alanların Çeşitliliği

Çocuklar için çeşitli oyun fırsatlarını değerlendiren konutlara bir örnek, Londra’daki King’s Crescent Estate’tir. Kamusal alan, çeşitli yaşlardaki çocuklar için bir dizi oyun fırsatını birleştiren Muf Architecture/Art ve Karakuseviç Carson Architects tarafından tasarlandı. Tasarımcılar, sadece imal edilmiş bir oyun alanı belirtmek yerine çeşitli yaşlara hitap eden, konut alanlarına entegre olan özel nesneler yarattı. Çocuklar, bir hamakta sallanabiliyor, ağaç kütüklerine tırmanabiliyor veya söğüt dallarından yapılmış bir kulübede saklanabiliyor.

Muf Architecture/Art, ortak avluların tasarımının yanı sıra çocuklara evlerinin ötesindeki kamusal alanlarda yaşama özgürlüğü vererek kamusal alanda oyun fırsatı da sağladı: Bir “oyun yolu” kısmen trafiğe kapalı. Aynı zamanda hayal gücünü harekete geçiren, eğlenceli ve sosyal davranışları teşvik eden bir dizi tasarım müdahalesini içeriyor. Çeşitli yükseklikteki ve şekillerdeki oturma grupları, ağaçların altına ve oyun nesnelerine dönük olarak özenle yerleştiriliyor, insanları dinlenmeye ve rahatlamaya teşvik etmeyi hedefliyor.

ANVERS

https://www.citiesforplay.com/lessonsfromantwerp?utm_medium=website&utm_source=archdaily.com

Çocuk Dostu Mahalleler Tasarlamak

Belçika’da, sürdürülebilir bir kentte çocukları ele alan “Şehirdeki Çocuk” konferansı düzenlendi. Antwerp, bu konferansa ev sahipliği yapmak için mükemmel bir yer. Çünkü kent, kentsel yeşilliğe, doğal oyun alanlarına erişime, çocukların aktif ulaşımına ve arabaya bağımlı yaşam tarzlarından uzaklaşmaya yatırım yapıyor, mahallelerin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamayı hedefliyor.

Yaşayan Sokaklar/Araçsız Mahalleler

Anvers’in sokaklarında yeşillik miktarı oldukça fazla. Bu bir tesadüf değil, belediye meclisinin bir girişimi. Sokaklarda sekiz veya daha fazla bölge sakini arasında koordinasyon sağlanıyor, toprak ve bitkiler için belediyeden fon sağlanmasının yanı sıra yerel alan için uygun türler önerebilecek bir uzmandan tavsiye alınıyor. Kent sakinleri, bir “cephe bahçesi” oluşturmak için duvarlarına bitişik kaldırımdan kaldırım taşlarını (kaldırım genişliğinin yeterli olması şartıyla) çıkarmakta özgür.
 
Belediye, yaz aylarında sokaklarını trafiğe kapatmaları için mahalleleri teşvik ediyor, “yaşayan sokak” yaratmak için oturma grupları, oyun yapıları ve diğer ekipmanlar için bütçe sağlıyor. Bütün bunlar, yetişkinler arasındaki sosyal etkileşimi artırma ve çocukların oyunları için arabasız alan sağlama stratejisinin bir parçası. Anvers Belediyesi’nde girişimin liderlerinden Wim Seghers, tüm kent sakinlerinin (özellikle çocukluların) geceyi sokakta geçirmek için bir araya geldiği kamp etkinliği için sokağın her yıl kapatıldığını belirtti. Arabalar, evlerin ön kapısından uzaklaştırılıyor, çocuklara açık havada oyun oynama fırsatı sağlanıyor. Çocuklar, evlerinin hemen dışındaki yeşil alanları trafik korkusu olmadan oyun ve sosyalleşme için güvenle kullanabiliyor. Daha büyük ailelerin çoğu, oyun alanlarını görmeleri için zemin katına yerleştiriliyor. Sokaklar, çocukların hareket etmesi ve oyun oynaması için uygun hâle getiriliyor.


Önerilen Haberler