YÜKLENİYOR
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’ne fikirlerini aktardı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
TURGAY ERDEM: Biz, “Yeni Nesil Nilüfer” diyerek yola çıktık. Nilüfer’i sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin en yaşanabilir ilçelerinden biri yapan yönetim anlayışıyla ilçemizi mutlu bir geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Klasik belediyecilik hizmetlerinin ötesine geçerek, çağın gerekliliklerinin ışığında ve evrensel değerlerin rehberliğinde, yeni bir anlayışla Nilüfer’i yönetmeye devam ediyoruz. Bu yaklaşımın odağında çocuklar da var. Çocuklar, geleceğimiz. Biz de geleceğimize sahip çıkıyoruz. Nilüfer Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Çocuk Meclisi’nin çalışmalarına da bu amaçla destek veriyoruz. Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi’yle kentsel tasarım ve hak temelli karar alma süreçlerine çocukların katılımı sağlanıyor. Beş yıllık stratejik planımızı hazırlarken çocukların fikirlerini de alıyoruz.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
TURGAY ERDEM: Bireysel haklar çerçevesinde kadınları ve çocukları temel alarak toplumsal değişime ve dönüşüme katkı sağlamak amacıyla Kadın ve Çocuk Akademileri kurduk. Kadın ve Çocuk Akademileri’nde bilim ve teknik atölyeleri, Türkçe, matematik gibi okul derslerine yardımcı ek ders atölyeleri, geri dönüşüm atölyeleri, hayvan hakları eğitimleri, sportif faaliyetler, müze gezileri, hobi/beceri kursları, resim ve müzik kursları, yaratıcı drama çalışmaları düzenleniyor. Çeşitli kulüpler ve derneklerle işbirliği yaparak etkinlikler düzenliyoruz. Merkezlerimizde çocuklara psikolojik destek hizmeti de sunuyoruz. Bireysel ve toplumsal ilerleme için çocukların soran, analitik düşünebilen, öğrenen, haklarını savunan, yaratıcı bireyler olması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Merkezlerimizdeki oyun odalarında okul öncesi 3-6 yaş grubundaki çocukların bilişsel ve fiziksel gelişimini destekleyen eğitici aktiviteler düzenliyoruz. Belediyemiz bünyesinde iki kreşi hayata geçirdik. Nilüfer Belediyesi Burka Berk Kreşi’yle Çamlıca Kreşi’nde doğaya ve insan haklarına saygılı, sorumluluk sahibi, verimli bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çocuklar, kreşlerimizde gün boyu sosyal ve eğitici faaliyetlerde bulunuyor, okul hayatına hazırlanıyor.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
TURGAY ERDEM: İlçemize ilişkin her konuda çocukların katılımını sağlıyor, önerilerini alıyoruz. Çocuklara yönelik birçok projemiz var. Oyun Engel Tanımaz Projesi’yle Çocuk Sokağı ve Parkı Projesi buna örnek. Yerleşim alanlarındaki karar süreçlerine çocukların katılımını sağlamak, kentlilik bilincini geliştirmek ve kentsel mekânları herkese (engelli, engelli olmayan) uygun şekilde tasarlamak amacıyla Oyun Engel Tanımaz Projesi’ni hazırladık. Özel gereksinimli altı çocuk ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nden 24 çocuk, uzun soluklu bir eğitim programının sonucunda engelli ve engelli olmayan çocukların bir arada oynayabileceği bir oyun parkı tasarladılar. Çocukların hayal gücüyle gelişen tasarımlar uygulanabilir hâliyle hayata geçirildi, Oyun Engel Tanımaz Parkı hizmete açıldı. Çocuk Sokağı ve Parkı da örnek bir projemiz oldu. 6 yaş grubundaki çocukların tasarladığı Türkiye’deki ilk çocuk sokağını ve parkını çocuklarla birlikte çalışarak, onların hayallerini sokağa yansıtarak hayata geçirdik.
Öte yandan, teknoloji çağında çocukları geleceğe hazırlamak için projeler geliştirdik. Nilüfer’de kodlama ve beceri atölyeleri kurduk. Bu atölyelerde özellikle sosyo-ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi olan çocuklara üç boyutlu yazıcı, kodlama ve ahşap modelleme eğitimleri veriliyor. Bu atölyelerde 58 eğitim çalışması yaparak yüzlerce çocuğa eğitim verdik. İnternet altyapısı olmayan kırsaldaki 13 mahalleye fiber altyapı götürdük, o bölgelerdeki vatandaşları da ücretsiz internete kavuşturduk.
Yerel yönetimlere örnek olabilecek “Uluslararası Spor Şenliği” düzenliyoruz. Yurtdışındaki kardeş kentlerimizden çocukların katılımıyla her yıl bir ay boyunca farklı branşlarda sportif müsabakalar yapılıyor, binlerce çocuk sporla buluşuyor. Ayrıca Nilüfer Belediyespor organizasyonuyla her yıl yaz-kış spor okulları düzenliyoruz, çocuklara ilgi duydukları spor branşında eğitim olanağı sağlıyoruz. Biri gezici toplam altı kütüphaneyle çocukların her türlü kitaba ücretsiz ulaşmasını sağlıyoruz, düzenlediğimiz atölyelerde yazarlarla çocukları buluşturuyoruz, çocukların kitaplarla iç içe olması için imkân yaratıyoruz.
Belediyemizin Kültür Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen sanat atölyelerinde de binlerce çocuk sanatın farklı alanlarında eğitim alıyor. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü de Oyuncak Atölyesi kurdu. İhtiyaç sahibi Nilüferli çocuklar bu atölyemizden ücretsiz oyuncak alabiliyor.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
TURGAY ERDEM: Bu konu, yerel yönetimlerdeki iradenin tercihlerine bağlı. Türkiye geneline bakınca yeterli olduğunu söylemek zor, ama biz bu konuya karşı duyarlıyız.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
TURGAY ERDEM: Çocuk istismarı ve akran zorbalığıyla mücadelede farkındalık yaratmak amacıyla eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Dayanışma Merkezi aracılığıyla bize bildirilen çocuk istismarı vakalarını gerekli mercilere bildiriyoruz. Vakaların süreç takibini danışmanlarımız yapıyor. Bu çalışmalarla çocuk haklarını korumayı, çocuğa yönelik şiddeti ve istismarı önlemeyi amaçlıyoruz.