"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gerenli: “Çocukların yeteneklerini geliştirecek eğitim imkânları yaratılmalı”

  • 11 Nisan 2022
Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli Belediye Gasetesi’ne fikirlerini aktardı.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
MURAT GERENLİ
: 2016 yılından bu yana UNICEF tarafından verilen “Çocuk Dostu Kent” unvanına sahip bir belediyeyiz. Biz, çocukların ilçesini oluşturmaya çalışıyoruz. Onlar bu ilçenin asıl sahibi. İlçemizin dört bir yanında, parklarda, sokaklarda, belediyemize ait akademilerde ve tesislerde çocuklar için çalışmalar yapılıyor. Bilimsel öğretilerden inovasyona ve tasarıma, el becerilerinden sanat atölyelerine kadar farklı birçok alanda çalışmalarımız sürüyor. Çocuklar için yaptığımız hiçbir çalışmayı yeterli bulmuyoruz, daha iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bu kapsamda belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün bünyesinde Çocuk Hakları Birimi kurduk. Bu birimimizde çocukları ilgilendiren ve yapmakla yükümlü olduğumuz 43 madde bulunuyor. Görevimiz, çocuklara güzel bir ilçe bırakmak. Çocukların sağlıklı, huzurlu ve gelecek kaygısı yaşamadan büyüyeceği bir ilçe yaratmak ve yaşatmak için canla başla çalışıyoruz. “Çocuk Gazetesi” kurmak için çalışmaya devam ediyoruz. Gönüllü çocuklarla gerçekleştirdiğimiz atölye çalışmasının neticesinde çocukların yaptığı haberlerin, çektiği fotoğrafların yer aldığı gazete vatandaşlarla buluşacak. Belediyemiz bünyesinde ulusal/uluslararası alanda çok sayıda ödül alan Lüleburgaz Belediyesi Çocuk Sesli Çocuk Korosu ve Sevgi Korosu var. Çocuk korosu olan nadir belediyelerden biriyiz. Ayrıca Türkiye’deki belediyeler arasında ilk ve tek olma özelliği taşıyan kukla tiyatrosuna ve kukla yapım atölyesine sahibiz. Bu atölyede çocuklara kukla yapımını öğretmekle kalmıyoruz, onlara ücretsiz kukla tiyatrosu gösterisi de sunuyoruz. Her yılı belli bir tema dahilinde kutluyoruz. 2020 yılını Ulusal Egemenlik ve Çocuk Yılı olarak kutlamıştık. Ancak temalı yıl etkinliklerimiz o yılla da sınırlı kalmıyor. O yıl dikkat çekilen farkındalık çalışmaları ve etkinlikler, ilerleyen yıllarda sürdürülebilir şekilde devam ettiriliyor.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
MURAT GERENLİ:
Önceliğimiz, ilçemizi aklın ve bilimin ışığında ortak akılla yönetmek. Bu anlayıştan hareketle kentimizdeki kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Örneğin, bu yıl 31.’sini düzenleyeceğimiz 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği öncesinde Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nin yanı sıra ilçemizdeki kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaptık, onların önerilerini aldık. Ortak akıl doğrultusunda çalışmazsak, ilerleyemeyiz. Bu nedenle ortak akılla çalışmaya önem veriyoruz. Sorunuza gelecek olursak, belediyemize ait Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde 140 çocuk kapasiteli gündüz çocuk bakımevini hayata geçirdik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle koordineli bir şekilde çocukları her hafta cuma günü Lüleburgaz Yıldızları Lezzet Akademisi’ne Lezzet Atölyesi’ne davet ediyoruz. Bu atölyede çocuklar aşçı kıyafetleriyle mutfağa giriyor, yemek yapma etkinliğine katılıyor. Çocukların bilişsel ve bedensel açıdan daha sağlıklı yetişmesi için yaptığımız ve yapacağımız her çalışmada Rehberlik Araştırma Merkezleri’yle iletişim hâlindeyiz. Dezavantajlı çocukları da hiçbir zaman unutmuyoruz. Çocuk Hakları Birimi aracılığıyla onlar için kukladan sanata, lezzetten çocuk oyunlarına kadar birçok atölye düzenliyoruz.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
MURAT GERENLİ:
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çalışıyoruz. Oyun alanlarını ve parkları çocukların zihinsel/bedensel gelişimine uygun olacak şekilde alanında uzman kişilerin görüşlerini alarak oluşturuyoruz. 2016 yılında hayata geçirdiğimiz Çocuk Sokağı’nda çocuklar için kukla ve boyama atölyeleriyle etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında 2016 yılında belediyemize UNICEF tarafından “Çocuk Dostu Kent” unvanı verildi, bu unvanı gururla taşıyoruz. Çocuklar için yaptığımız parklardaki ve sosyal donatı alanlarındaki renkler, objeleri dahi çocukların çevreyle duygusal bağ kurabileceği şekilde yapıyoruz. Yaptığımız her tasarım ve uygulama çocukların yaşadığı bölgeye özgü.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
MURAT GERENLİ:
Belediyemizin çalışmaları, hizmetlerimizin çeşitliliğini ve kalitesini artırmak için hayata geçirdiğimiz projeler, bitçe ve mevzuat yeterli. Çocuklar için yapılacak proje ve etkinlikleri, stratejik planları ve faaliyet raporlarını belediyemizin sitesinde inceleyebilirsiniz. Yerel yönetimlerin son yıllarda çocuklara yönelik hizmetlere ağırlık verdiğini gözlemliyoruz. Bu, memnun edici olmakla birlikte yeterli değil. Birçok belediyede “Çocuk Hakları Birimi” ya da çocuklara yönelik hizmet verebilecek bir birim bulunmuyor. Şunu unutmayalım ki, çocuklar geleceğimizdir. Onlara ne kadar önem verirsek, iyi bir geleceği o kadar iyi inşa edebiliriz.

Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
MURAT GERENLİ
: Çocuklar için sosyal alanların sayısı artırılmalı, çocukların yeteneklerini geliştirecek bilimsel ve sanatsal eğitim imkânları yaratılmalı. Çocukların gelişimine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla aileler için eğitimler ve paneller düzenlenmeli.


Önerilen Haberler