"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürkan: “İnsan odaklı yönetim anlayışıyla hizmet üretiyoruz”

  • 11 Nisan 2022
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
RECEP GÜRKAN:
2014 yılında göreve geldiğimizde Edirne’nin ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarını sürdürülebilir projelerle çözüme kavuşturduk. Mart 2019’daki yerel seçimlerde bir kez daha belediye başkanlığı görevine layık görüldüm. Birçok medeniyete ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan Edirne’nin tarihî, kültürel ve sanatsal alanda gelişmesi için yeni projelere imza attık. En büyük hedefimiz, Edirne insanının ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişimine katkıda bulunmak. Bu nedenle göreve geldiğimiz ilk günden bu yana kararlılıkla çalışıyoruz. Hedeflerimiz var. Edirne’nin turizm potansiyelini yükseltmek, gelecek nesillere daha yaşanabilir, zengin ve çağdaş bir Edirne bırakmak istiyoruz. Siyasi ayrım gözetmeksizin tüm kurumlarla işbirliği yaparak Edirne’yi geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

Edirne’nin iki önemli sorunu vardı: Vahşi depolama alanı ve altyapı sistemi. Bu iki büyük sorun için kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla ilk günden yoğun bir çalışma temposuna girdik. Edirne’nin ihtiyaçlarına cevap verebilecek modern bir proje hazırlattık, Edirne Katı Atık Düzenleme Depolama ve Bertaraf Tesisleri’ni hizmete açtık. 60 yıllık vahşi depolamaya son veren Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’yle doğaya dost bir tesis kazandırdık. Şimdi çöpten elektrik üretiyoruz. Edirne’nin altyapısı eskiydi ve yetersizdi. Kırklareli Kayalı Barajı’ndan binlik çelik borularla 58 kilometre mesafeden yıllık 20 milyon 500 bin metreküp temiz su alınması için isale hattı yaptırdık, isale hattından gelen suyun arıtılması için İçme Suyu Arıtma Tesisleri’ni hizmete sunduk. Böylelikle 40 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak dev bir tesisi Edirne’ye kazandırdık.

İkinci dönemde görevime başlarken kentin altyapısını yenileme sözü verdim. Seçimden hemen sonra altyapı projesine başladık. İller Bankası’ndan aldığımız destekle proje kapsamında 380.000 metre içme suyu şebekesi, 110.000 metre kanalizasyon şebekesi ve 40.000 metre yağmur suyu toplama kanalı yapımı için çalışmalarımız planlandığı şekilde devam ediyor. Yerli tohumun yeniden toprakla buluşması için başlattığımız, “Yerli Tohum Takas Bankası” ve “Yerli Tohum Şenlikleri” projelerimiz de çok önemli. Seçimlerden önce bu projeyi hayata geçirmiştik. Yerli tohumlar, en büyük mirasımız. Yerli tohumları geleceğe taşımalıyız. Tohuma sadakat, geçmişe ve geleceğe sadakattir.  Uygarlık, tohumla yeşerdi, tarımla başladı. Yerli tohumun değerini anlarsak, ne kadar zengin bir mirasa sahip olduğumuzu da anlarız. Bu amaçla büyük bir proje başlattık. Bölgemizde yetişen her türlü ürünün yerli tohumunu edinebilmek, bu tohumları kayıt altına alıp geleceğe taşımak ve üreticilere tekrar kazandırmak için ulaşabildiğimiz her bölgeden yerli tohum topladık. Vatandaşlar bu çalışmamıza yoğun ilgi gösterdi. Kendi tesislerimizde yerli tohumlardan biber ve domates fideleri yetiştirdik, vatandaşlara dağıttık. “Yerli Tohum Şenlikleri” düzenledik, yerli tohumun önemini anlattık, çiftçileri ve vatandaşları bu konuda bilgilendirdik. 1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1965 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihî Elektrik Fabrikası’nı restore ettik, Edirne’ye kazandırdık. Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikâh Salonu olarak hizmet vermesi planlanan ve restorasyonu yapılan binayı 14 Mayıs 2017 tarihinde açtık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, alanın eski mezarlık olmasını gerekçe gösterdi, konu mahkemeye taşındı, binada nikâh kıyılmasına ve binanın kültür merkezi olarak kullanılmasına izin verilmedi. Uzun süren çalışmaların ve alınan izinlerin ardından Tarihî Elektrik Fabrikası’nı, Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak kadınların hizmetine tahsis ettik. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’nin çevresini değiştirecek, Edirne başta olmak üzere Trakya’daki turizm potansiyelini artıracak Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ni hayata geçirdik. Mülkiyeti ve projesi bize ait olan, finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan meydan düzenleme çalışmaları devam ediyor. Selimiye Camii’ne ve Edirne’ye yakışan bir düzenleme olacak.

Göreve geldiğim 2014 yılından bu yana kadınların siyasette, sosyal yaşamda ve iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmasında 11 pilot ilden biriydik, kadına yönelik başarılı projelerimizle diğer belediyelere örnek olduk. Zübeyde Hanım Kadın Merkezi, Özgecan Kadın Merkezi ve Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkezlerimiz sayesinde Edirneli kadınlar sadece yeni sosyal yaşam alanlarına kavuşmadı, birçok konuda kendilerini geliştirme, meslek edinme ve aile ekonomisine katkı sağlama imkânı da buldu. Edirne Belediyesi Meslek Edindirme Kurs Merkezi’nde eğitim gören kadınlar sertifika alıyor, dünya markalarına üretim yapan tekstil fabrikalarında ve atölyelerde iş bulma şansı yakalıyor. Belediyemize ait bir binayı “Edirne Belediyesi Mor Ev Kadın Atölyesi” olarak düzenledik, 2020 yılında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Edirne Kadın Meclisi’ne tahsis ettik. Kadınlar için her konuda ve alanda projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Kadınların siyasette de daha fazla yer alması gerekiyor. 2019 yerel seçimlerinde tüm Türkiye’ye örnek olacak bir karar verdik. Belediye meclisinin listesinde ilk beş sırada kadın adaylara yer verdik. Türkiye’de ilk kez bir belediye meclis listesinde ilk beş sırayı kadınlar paylaştı ve 31 kişilik belediye meclis listesine giren kadınlar, erkek adayların önünde yer aldı, yani hiçbir erkek, kadınların önüne geçemedi. Bu, bizim için gurur kaynağı. Belediye meclisimizdeki kadın üyelerle birlikte çok güzel işlere imza atıyoruz.

“Edirne’nin ve Nesebar’ın Tarihî, Kültürel Ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması” projesinden 213.631,57 euro, “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” projesinden 233.187,00 euro, “Orman Yangınları İçin Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi” projesinden 277.692,36 euro, “Doğayı Korumak İçin Atık Yönetim Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesinden 186.046,00 euro hibe aldık, kentimiz için kazanım elde ettik. Edirne Asker Hastanesi, itfaiye yeni binası, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi ve Kent Müzesi önemli projeleri de hayata geçirdik.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
RECEP GÜRKAN:
Pandemi nedeniyle birçok projemizi, yatırımımızı öteledik, vatandaşların, esnafın yanında olduk. Covid-19’la mücadeleye hiç ara vermedik. Toplu ulaşım araçlarını, ibadethaneleri, tarihî çarşıları, pazaryerlerini, eczaneleri, sağlık ocaklarını, okulları, parkları, apartmanları, siteleri, cadde ve sokakları, kısacası ortak kullanım alanlarının tümünü periyodik aralıklarla dezenfekte ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte vatandaşların ve esnafın yanında kararlılıkla durduk. Pandeminin ilk döneminde tüm meclis üyelerinin oybirliğiyle aldığı kararla içme suyu, atık su ücretlerinde iki ay boyunca %50 indirim yaptık. Maske sıkıntısının yaşandığı günlerde maske, dezenfektan ve kolonya dağıttık. Pandemi tedbirleri nedeniyle işyeri faaliyetlerini durduran Edirne Belediyesi kiracılarından üç ay boyunca kira almadık. Bu uygulamaya pandeminin ikinci dalgasında da devam ettik. Zor günler geçiren belediye kiracılarımızın yanında olduk.  Edirne de ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir sürece girdi. Dayanışma ruhuyla kenetlendik. Bu zor günlerin altından kalkabilmek için birlikte çaba gösterdik.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
RECEP GÜRKAN:
Belediye başkanlığı görevinde ikinci dönemim. Önceliğim, Edirne’nin altyapı sorunlarını çözmekti. Çağdaş bir altyapı sistemi oluşturmak, temiz içme suyu sağlamak, biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak, çevreye duyarlı projeler üretmek için var gücümüzle çalıştık. Altyapı ve üstyapı sorunlarını çözüme kavuşturduğumuzda Edirne’nin önünde hiçbir engel kalmayacak. Belediye başkanlarının görevi sadece yol yapmak, temiz içme suyu sağlamak, çöp toplamak değil. Belediye başkanlarının en önemli görevlerinden biri, o kenti geleceğe hazırlamak. Bu doğrultuda önemli çalışmalarımız var. Üçüncü dönemde bu çalışmalarımızı artırmak istiyoruz. Edirne, turizm ve tarım kenti. Aynı zamanda Türkiye’de en fazla turist ağırlayan ilk üç kentten biri. Turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda sivil toplum kuruluşlarıyla, esnafla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla önemli çalışmalar yapıyor, turizm şirketlerinin ilgisini Edirne’ye çekebilmek için ulusal/uluslararası görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Tarım,  Edirne’nin geleceğinde mutlaka olmalı. Ata tohumlarının Edirne’de yeniden yeşermesi, çiftçilerin eski günlerine kavuşabilmesi için önemli projelere imza atacağız.

Kentinizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
RECEP GÜRKAN:
Yerel yönetimlerin faaliyetlerinin etki alanını genişletmek için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapması gerekiyor. Demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm kurum ve kuruluşlarla Edirne için birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Mahalle muhtarlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, Edirne Kent Konseyi’nin temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Onların fikirlerini önemsiyor, sorunları birlikte tespit ediyor, çözüm önerileri geliştiriyoruz. Geleceğimize sahip çıkmak ve Edirne’yi her konuda daha iyi bir yere taşımak için kentimizi sivil toplum kuruluşlarıyla, esnafla, vatandaşlarla beraber yönetmeye, ortak akılla adım atmaya devam edeceğiz

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
RECEP GÜRKAN
: Edirne İMECE Projesi’ni hayata geçirdik. Edirne İMECE, 2020 yılının Nisan ayında kuruldu, Edirne halkının bağışlarla büyümeye devam ediyor. Şu anda dört katlı bir binada hizmet veren Edirne İMECE’ye başvuruda bulunan hiç kimse yatağa aç girmiyor. Edirne halkının desteğiyle, veren elin alan elin görmemesi ilkesiyle gönüllere dokunmaya devam ediyoruz. Her ay 14.000 kayıtlı ailenin kapısını çalıyor, yaraları sarıyor, umut oluyoruz. Sistem güzel bir şekilde işliyor. Edirneliler bizi asla yalnız bırakmıyor. Harika bir ekibimiz, mükemmel bir sistemimiz var. Bağışçılar ve ihtiyaç sahipleri, telefonlarına indirdikleri uygulama ya da 444 25 22 numaralı telefon aracılığıyla bize ulaşabiliyor. Ekiplerimiz her gün 30-35 ailenin kapısını çalıyor, bağışları (temel gıda, temizlik malzemesi, kıyafet, bebek maması, bebek bezi, kedi ve köpek maması vb.) ulaştırıyor. Edirne’ye bir sözümüz var: Hiç kimse yatağa aç girmeyecek. Edirne’de hiç kimsenin yatağa aç girmemesi için çalışmaya devam ediyoruz. Dayanışmayı daha da büyütmek için bir adım daha attık, “Askıda Fatura Edirne” uygulamasını başlattık. “Askıda Fatura Edirne” sayesinde ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri buluşturduk, bu konuda önemli bir yol katettik. Roman vatandaşlar için de önemli projeleri hayata geçirdik. Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Konseyi ve AB ortaklığında yürütülen Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED) Programı’nda pilot belediye olarak yer aldık. Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Çavuşbey Mahallesi’nde ROMACTED Çocuk Evi’ni hizmete açtık. Ayrıca kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için meslek edindirme kursları düzenledik.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
RECEP GÜRKAN:
Kentlerdeki hızlı değişim, kentsel hizmetlerden sorumlu olan yerel yönetimleri etkiledi, özellikle belediyelerin sorumluluğunu büyük ölçüde artırdı. Belediyeler artık sadece yol, çöp, temizlik gibi genel hizmetlerden sorumlu değil. Bütün belediyeler, temel görevlerinin yanı sıra o kenti, kentte yaşayanları geleceğe taşıyacak, daha çağdaş ve konforlu bir yaşam sunacak projeler üretmek zorunda. Artan sorunlar ve sorumluluklar karşısında mevcut görev, yetki ve mali kaynaklar yetersiz kalıyor. Belediyelerin temel sorunu, artan sorumluluklarıyla doğru orantılı olacak şekilde gelirlerini artıramamaları. Bu konuda adım atılmalı.

EDİRNE BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI:
Özel Kalem Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Mali̇ Hizmetler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri̇ Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri̇ Müdürlüğü, Veteriner İşleri̇ Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Hal Müdürlüğü, Sivil Savunma Uzmanlığı, Fen İşleri̇ Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yazı İşleri̇ Müdürlüğü, Hukuk İşleri̇ Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri̇ Müdürlüğü, Sıfır Atık ve Temizlik İşleri̇ Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, İklim Değişikliği̇ Müdürlüğü.

MİSYON: Edirne’nin tarihsel ve kültürel değerlerini dikkate alan insan odaklı bir anlayışla etkin ve toplumcu belediyecilik hizmeti sunmak.

VİZYON: Küresel ve yerel değerleri özümseyen, Edirne’nin tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle yaşam kalitesini harmanlayan, yenilikçi ve çağdaş değerlere önem veren, ulusal/uluslararası ölçekte tanınan bir belediye olmak.

STRATEJİK HEDEFLER: 2020-2024 stratejik planının amaçlarını ve hedeflerini “kentsel yaşam kalitesi”, “kurumsal dönüşüm”, “kent, çevre ve ekoloji”, “kent, kültür ve kimlik” olmak üzere dört alt başlıkta topladık. Projelerimizi bu dört alt başlık doğrultusunda hayata geçiriyoruz.

ÇALIŞAN SAYISI: 1.475

BÜTÇE: 890.350.000 TL

RECEP GÜRKAN KİMDİR?
1983 yılında Trakya Üniversitesi Edirne Eğitim Yüksekokulu’ndan, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nden mezun oldu. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, şube müdürlüğü ve müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. Edirne Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü yaptı; Trakya Kalkınma Birliği’nde genel sekreterlik görevini yürüttü. Trakya Üniversitesi’nde genel sekreterlik görevine atandı. Trakya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu’nda kurucu üyelik yaptı.  Edirne Atatürkçü Düşünce Derneği, Edirne Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Edirne Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Edirne Turizm Derneği, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu üyelik ve yöneticilik görevlerinde bulundu. Eğitim-Sen Genel Merkez kurucu üyesi ve yöneticisi olarak görev yaptı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde CHP Edirne milletvekili seçildi. TBMM’de, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi oldu.  2014 yerel seçimlerinde CHP Edirne Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler