"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köksal: “Tarımda yerli üretim desteklenmeli”

  • 11 Nisan 2022
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz? Siyasete giriş nedeniniz neydi?
BURCU KÖKSAL:
Cumhuriyet Halk Partili bir ailede doğdum. Küçük yaşlardan itibaren mitinglerdeydim, 1 Mayıs’ta alanlardaydım. Siyasete olan ilgim lise yıllarından sonra daha da arttı. Hukuk fakültesine giriş nedenlerimden biri de avukat olup rahatça siyaset yapabilmekti. Çocukken annemle birlikte Erdal İnönü'nün mitingine katıldığım günden beri hep milletvekili olma hayalim vardı. Avukatlık yaparken siyasete devam ettim. 2007 yılında CHP Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı yaptım. 2015 genel seçiminden önce ön seçime katıldım, ön seçimden birinci çıktım. 2015 genel seçiminde Afyonkarahisar’dan CHP milletvekili seçilerek meclise girdim.

Türkiye tarımını etkileyen en önemli sorunlar, ekonomik kriz ve merkezî yönetimin hatalı politikaları. Tarımsal üretimin ivme kazanması ve Türkiye’nin tekrar kendi kendine yeten bir ülke olması için sizce neler yapılmalı?
BURCU KÖKSAL:
Tarımda yapılan en büyük hata, AKP iktidarının ithalata yönelmesiydi. Kendi üreticimize kanunen hak ettiği desteği dahi vermeyen AKP, yabancı çiftçinin (Sudanlı çiftçi) ürününe alım garantisi verdi. Gümrükte ithal tarım ürünlerinde verginin sıfırlandığı dönemler gördük. Keza hayvanları, eti, hatta samanı bile ithal eder hâle geldik. İktidardan yeterli desteği görmeyen, her geçen gün üretim maliyeti artan çiftçi yeteri kadar para kazanamadığı, borçlarını ödeyemediği için tarımsal üretimden koptu. AKP, çiftçinin feryadını duymazlıktan geldi, ithalata kaynak ayırmaya devam etti. Mazota neredeyse her gün gelen zamlar, yemdeki ve gübredeki fiyat artışları çiftçiyi perişan etti. Tarımda yerli üretimi desteklemezsek, bu kötü gidişata dur diyemeyiz. Çiftçiye kullanacağı gübrenin en az yarısı doğrudan destek olarak verilmeli. Kullanacağı mazottan ÖTV ve KDV alınmamalı. Tohum desteği sağlanmalı. Yem konusunda çiftçi desteklenmeli. Hemen her üründeki ithalat sevdasından vazgeçilmeli. Genç çiftçilerin Bağ-Kur primleri devlet tarafından karşılanmalı. Ürünlerin taban fiyatları bir yıl öncesinde açıklanmalı. Planlı tarım yapılmalı. Hangi ürünün nerede, ne kadar ekileceği, nereden verimli sonuç alınacağı belirlenmeli. Ülke olarak neye, ne kadar ihtiyacımız var, ne kadarını dışarı satabiliriz, bunlar hesaplanarak üretim yapılmalı. Bu konuda İl/İlçe Tarım Müdürlükleri’ne yeterli sayıda ziraat mühendisi alınmalı, çiftçiler doğru yönlendirilmeli. Veteriner hekim istihdam edilmeli, hayvancılık konusunda çiftçi desteklenmeli. Buzağı destekleri için şartlar esnetilmeli. Çiftçinin desteklerden yararlanması sağlanmalı.

Yerelden kalkınma hedefi doğrultusunda ekonomik, sosyal, fiziksel ve kurumsal kapasiteyi artırmak amacıyla yerel yönetimler nasıl bir rol üstlenmeli?
BURCU KÖKSAL:
Belediyeler, kırsal mahallelerde yaşayan, tarım ve hayvancılıkla geçinen vatandaşlara destek olmak için sözleşmeli tarım yapabilir. Tohum, fide, fidan desteği verilebilir, vatandaşların yetiştirdiği ürünler satın alınabilir. Ayrıca yoksulluğa çözüm bulmak için çalışabilecek durumdaki kadınların istihdama katılmasını sağlamak amacıyla kooperatifler kurulabilir, kadınların para kazanmasını sağlanabilir. Çalışan kadınların, çocuklarını güvenle emanet edebileceği anaokulları, kreşler açılabilir. Yoksul mahallelerdeki kadınlar için ücretsiz meslek edindirme kursları düzenlenebilir, yine kooperatifler aracılığıyla kadınlara dikimevi, atölye açılabilir, kadınların ürettiği ürünler için pazarlar oluşturulabilir. İhtiyaç sahibi çocuklara eğitim bursu verilebilir. Çalışamayacak durumdaki vatandaşlara maddi yardım, yemek yardımı sağlanabilir. Vatandaşların yürüyüş yapabileceği, çocuklarını götürebileceği yeşil alanlar, parklar yapılabilir. Bisiklet yolları oluşturulabilir. Bisikleti olmayanların cüzi bir ücret karşılığında bisiklet kiralaması sağlanabilir. Tiyatro, sinema gibi etkinliklere ulaşamayan dar gelirli vatandaşlar için bu hizmetler ücretsiz verilebilir. Yerel esnaf desteklenebilir. Bölgede yetişen ürünler veya üretilen sanayi ürünleri ön plana çıkarılabilir. Bölgede tarihî ve turistik alanlar varsa, bu alanlar turizme kazandırılabilir. Fuarlar düzenlenebilir. Kentte müzeler açılabilir veya mevcut müzelerin tadilat, tamirat işleri yapılabilir. Tarihî binalar restore edilebilir. Özellikle yaz döneminde konserler, festivaller düzenlenebilir. Öğrenciler için sınava hazırlık amacıyla etüt merkezleri açılabilir, bu merkezlerde öğrencilerin ders çalışması sağlanabilir. Maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere test kitabı, kalem, defter desteği verilebilir. Öğrenciler için resim, kompozisyon, şiir alanında ödüllü yarışmalar düzenlenebilir. Engelli vatandaşlara protez, akülü araç, yatak, ortopedik ayakkabı, bez desteği sağlanabilir. Belediyelerde engelli vatandaşların kolaylıkla ulaşıp dertlerini anlatabileceği, sorunlarının çözümüne katkı sunabilecek özel bir birim olmalı, bu birim 24 saat hizmet vermeli. Belediyeyle ilgili şikâyet olduğunda veya bölgede herhangi bir sorun yaşandığında vatandaşlar belediyeye kolayca ulaşabilmeli, sorunun çözümünü isteyebilmeli. Vatandaşların telefonlarına 24 saat cevap verilmeli, sorun takip edilmeli. Sorunun çözümüyle veya çözüm süreciyle ilgili vatandaşlara dönüş yapılmalı.


Önerilen Haberler