"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Çocukları geleceğe hazırlamalıyız”

  • 11 Nisan 2022
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
ELİF KÖSE
: 2021 yılında bölgemizde ve ilçemizde ilk kez bir “Çocuk Meclisi” oluşturduk. İlçemizde yaşayan çocukların geleceğe güvenle bakabilmek için seslerini duyurabileceği, cinsiyet, dil, din, ırk, kültür, sınıf, düşünce farkı gözetmeksizin temsil edileceği bir platform olması amacıyla kurulan ve 54 üyesi bulunan “Çocuk Meclisi” her ay toplanıyor, çeşitli etkinlikler düzenliyor. Çocukların geleceğe hazırlanması, yaşadıkları bölgeyle ilgili fikir ve öneri sahibi olabilmesi bizim için oldukça önemli.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
ELİF KÖSE:
Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün bulunduğu Kültür Merkezi’nin alt katında Safran Oyun Evi’ni kurduk. Çalışan, alışverişe gitmesi gereken aileler, çocuklarını bize emanet ederek günlük işlerini gerçekleştirebiliyor. Çocuklar için deneyimli personelimizle farklı alanlarda etkinlikler (görsel sanatlar, zekâ oyunları, hikâye-masal okuma etkinlikleri, kukla gösterisi, müzikli etkinlikler, serbest zaman oyun etkinlikleri) düzenliyoruz, çocukların bilgi ve becerilerini geliştirmesini sağlıyoruz. Hayırsever bir vatandaşın katkısıyla Nazmiye Yeşilyurt Gündüz Çocuk Bakımevi’nin temelini attık. 1.450 metrekare alanda kurulan bakımevinde yaş gruplarına göre altı sınıf, oyun ve etkinlik odaları, küçük yaş grupları için uyku odası, rehberlik hizmeti, yemekhane ve sosyal alanlar yer alacak. Amacımız, geleceğimizin teminatı çocuklara daha güzel bir dünya bırakmak, merkezlerimizdeki etkinliklerle, eğitimlerle geleceğe hazırlanmalarına yardımcı olmak.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
ELİF KÖSE
: Çocukların çeşitli ihtiyaçları var. Bütçemiz dahilinde ihtiyaç sahibi 105 aileye her on beş günde bir Derman ekibi aracılığıyla beş litre süt veriyoruz. Göreve gelmeden önce verdiğimiz sözlerden biri süt dağıtımıydı. Çocuklar için hazırladığımız sütler tamamen steril ortamda el değmeden şişeleniyor. İlçemizin her mahallesinde konsept bir park bulunuyor. Bu parklarda çocuklar için spor ve oyun alanları da yer alıyor. Çocukların taleplerine ve projelerine de destek vermeye devam ediyoruz.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
ELİF KÖSE
: Yerel yönetimlerin, özellikle muhalefet partili yerel yönetimlerin mali durumu ortada. Ancak biz, daha önce de ifade ettiğim gibi, bütçemiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.

Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ELİF KÖSE:
Çocuk istismarına kesinlikle karşıyız. Sömürüsüz, özgür, çocukların istismar edilmediği bir Türkiye istiyoruz. Çocuk Meclisi’nin konuyla ilgili çalışmalarını dikkate alıyoruz. Çocuk Meclisi’nin projelerini destekliyoruz. Çocuk haklarıyla ilgili çalıştaylar, paneller ve etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu kapsamda Çocuk Meclisi çalışmalarını sürdürüyor. Çocuklara güveniyoruz. Bir araya geldiğimizde onların gözlerindeki ışığı, yaşama sevincini ve ülkemiz için bir şeyler yapmak istediklerini görüyoruz. Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı, ülkesini seven, diledikleri alanda özgürce eğitim alan saygılı nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bunu hep birlikte başaracağımıza dair inancım sonsuz. Çünkü Türkiye görüyor, güzel, akıllı ve ne yapacağını bilen bir nesil emin adımlarla yürüyor.


Önerilen Haberler