YÜKLENİYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
LÜTFÜ SAVAŞ: Gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun her daim farkındayız. Bu bakış açısıyla hizmet üretiyoruz. Yaptığımız her işte, attığımız her adımda çocukların rahatını düşünüyoruz. Oyun alanlarını çocukların zihinsel/fiziksel gelişimine uygun şekilde tasarlıyor, onların kaliteli zaman geçirmesine vesile oluyoruz. Bu alanları tasarlarken çocukların fikirlerine ve hayallerine de başvuruyoruz. Çünkü geleceğimizi çocukların hayalleri şekillendirecek.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Belediyemiz bünyesinde istihdam ettiğimiz uzman eğitmenlerle çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek seminerleri düzenliyoruz. Çocukları ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla kent genelindeki sivil toplum kuruluşlarıyla, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle, İl Jandarma Komutanlığı’yla işbirliği yapıyoruz. Öğretmenlerle ve ailelerle sıklıkla bir araya gelerek çocukların karşılaştığı sorunları değerlendiriyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Çocukların sağlığını ve yaşam kalitesini gözeterek, onların geleceğine yatırım yapmak üzere hizmetlerimizi planlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz tarım projelerinde, organizasyonlarda ve kentteki yaşam alanlarında mutlaka çocukların iyiliğini ve geleceğini ön planda tutuyoruz, onlara özgü dokunuşlara yer veriyoruz. Ben bir tıp doçentiyim. GDO’nun gelecek nesillere verdiği zararın farkındalığıyla kentimizin bereketli topraklarında ata tohumlarının yetiştirilmesine vesile oluyorum. Sağlıklı nesiller yetiştirmek oldukça önemli. Dünya çapında bir organizasyon olan EXPO 2021 Hatay’da çocukların eğlenirken öğreneceği alanlar oluşturduk. Çocuklar bu alanlarda tarım, ticaret ve üretim konularında bilgi sahibi olabilecek, doğayla iç içe bir ortamda nitelikli zaman geçirerek hem tarihin hem de doğanın önemini kavrayacak. Böylesine büyük bir organizasyonun merkezinde çocukların olması hepimizi çok mutlu etti. Kentimizdeki Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde 7-12 yaş arasındaki çocuklar için farklı branşlarda kurslar düzenliyoruz. Çocuklar, Türkiye’nin sayılı spor merkezlerinden birisi olan tesisimizde uzman kişilerden eğitim alma şansı yakalıyor. Gelecekte yapacağımız her çalışmada da çocuklara öncelik vereceğiz.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
LÜTFÜ SAVAŞ: Hatay, sığınmacı sayısının en fazla olduğu kentlerin başında geliyor. Biz hem kendi çocuklarımıza hem de kentimizde misafir ettiğimiz çocuklara en iyi şekilde bakmaya çalışıyoruz. Ancak imkânlarımız oldukça sınırlı. Ne yazık ki, elimizden gelenin en iyisini yapmamıza rağmen projelerimizin tamamını hayata geçirme şansımız mümkün olmuyor. Çocuklara yönelik hizmetlerin artırılması için belediyelere daha fazla yetki ve sorumluluk verilmeli, ek bütçe aktarılmalı.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
LÜTFÜ SAVAŞ: Çocukların katılımını sağlayacak komisyonların, meclislerin kurulması önem arz ediyor. Çocuklara yönelik örgütlenme yapılarının oluşturulması, çocuk dostu kent yaklaşımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Belediyeler, çocuklara yönelik bir eylem planın yapmalı, alınacak kararlara çocukların katılımı sağlanmalı.