YÜKLENİYOR
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
MUHİTTİN SELVİTOPU: Çocuk Meclisi için çalışmalarımız devam ediyor. 3-6 yaş arasındaki çocuklar için kurduğumuz merkez tamamlanma aşamasında. Uzundere Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi’yle Uzay ve Havacılık Sergisi’ne de ev sahipliği yapan merkezde çocuklar bilim ve teknolojiyi eğlenceli şekilde öğrenme imkânı buluyor. Ayrıca söyleşiler, paneller, tiyatro gösterimleri, konserler ve kültür gezileri düzenliyoruz. Özellikle yaz aylarında belediyemizin Spor İşleri Müdürlüğü tarafından sportif faaliyetler düzenleniyor. “Spora Destek Hayata Destek” sloganıyla çocukların spor tesislerimizde uzman antrenörler eşliğinde spor yapmasını sağlıyoruz.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
MUHİTTİN SELVİTOPU: Karabağlar Belediyesi Eğitim Merkezi’nde (KARBEM), ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına lise/üniversite hazırlık ve ücretsiz eğitim desteği veriliyor. Uzman öğretmenler tarafından öğrencilere ve ailelerine rehberlik hizmeti de sunuluyor. İlçemizde çocuk-ergen danışmanlık hizmeti de mevcut. Danışmanlık hizmetinin amacı, ailelerin ve çocukların bedensel/ruhsal açıdan sağlıklı ve mutlu olması, aile içi huzurun ve paylaşımın artması, ebeveyn-çocuk ilişkilerinin güçlendirilmesi, ebeveyn-çocuk arasındaki sorunların çözülmesi. İlçemizdeki 16 Semt Merkezi’nde düzenlenen kurslara katılan kadınların 3-6 yaş arasındaki çocukları için yedi adet çocuk oyun odası oluşturduk.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
MUHİTTİN SELVİTOPU: Belediyemiz bünyesinde Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı yer alıyor. Tarihsel geçmişe sahip kitaplığın yaklaşık 5.000 üyesi var. Kütüphane faaliyetlerinin yanı sıra her hafta Çarşamba günü masal etkinliği ve yaratıcı drama kursu düzenleniyor. Ayrıca kentimizin farklı bölgelerinden gelen konuklar için bilgilendirme toplantıları yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Engelsiz Sanat Derneği’nin öncülüğünde hayata geçirilen, belediyemizin de paydaşı olduğu “Elim Sende” Engelsizmir Projesi kapsamında engelsiz oyun alanı tasarımı yapıldı.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
MUHİTTİN SELVİTOPU: Çocuklara yönelik eğitim ve kültür faaliyetlerini her zaman önemsiyoruz. Stratejik planımız ve bütçemiz doğrultusunda bu faaliyetleri planlıyoruz.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
MUHİTTİN SELVİTOPU: İzmir’de ve Karabağlar’da çocuk odaklı çalışan tüm kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanıyor, işbirliği yapılıyor. Özellikle önemli günlerde ve haftalarda çocuklar için etkinlikler, özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine yönelik eğitim ve seminerler düzenleniyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) Baba Destek Eğitim Programı kapsamında eğitici personelimiz tarafından belirli aralıklarla eğitimler veriliyor.
Çocuklara yönelik ihmal, istismar ve şiddetle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 2018 yılında “Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Çalıştayı” düzenledik. Çalıştaya birçok farklı kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı. Çalıştay sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldı. İlçemizdeki okul öncesi yaş gruplarındaki anaokullarında “Mahremiyet ve Çocuk Hakları” eğitimi düzenledik. Çocuklara yönelik cinsel istismarı önleme ve farkındalık oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Eğitimlere şu âna kadar 390 çocuk katıldı.
Çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak amacıyla ilçemizdeki okulların sosyo-ekonomik düzeyini belirledik, belirlediğimiz ilkokullarda 1. sınıfa başlayan tüm öğrencilere kırtasiye yardımında bulunduk. Kırtasiye yardımı “Eğitim Kart” şeklinde sürüyor. 2021 yılında 3.600 çocuk bu yardımdan faydalandı. Pandemi dönemindeki online eğitime ekonomik koşullar sebebiyle devam edemeyen öğrencilere 217 adet tablet verdik.