Yeterli beslenme çocuk hakkıdır

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Çocuklar, insanlığın gelecek umududur. Belediye Gazetesi yeni dosyasında çocukların toplumdaki yerine ve çocuk haklarına odaklanıyor. Çocukların doğuştan gelen evrensel haklarını yaşama, barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve korunma hakları olarak özetleyebiliriz. Ben de bu haftaki yazımda çocukların temel hakkı olan yeterli beslenme hakkının Türkiye’deki durumunu güncel örneklerle değerlendirmek isterim.

Ülkemizde uzun yıllardır devam eden ekonomik kriz, ekonomik buhrana dönüştü. Hemen her ürünün fiyatı sürekli artıyor. Önüne geçilemeyen hayat pahalılığıyla karşı karşıyayız. Siyasi iktidarın, bu duruma yönelik önlem alamaması, özellikle tarımsal üretimdeki sorunları çözememesi, temel gıda ürünlerindeki fiyat artışını beraberinde getiriyor. Tarım ülkesi Türkiye, gıda krizine doğru sürükleniyor.

1 Ocak 2022 itibarıyla 4.250 TL’ye yükseltilen asgari ücret, bir ay sonra açlık sınırının altında kaldı. TÜİK rakamlarına göre %61, bağımsız araştırmalara göre %142’ya ulaşan enflasyon söz konusu. Bu krizden en fazla etkilenen toplumsal kesim, çocuklar. Üzülerek ifade ediyorum ki, özellikle asgari ücret ve altında aylık geliri olan hanelerde çocuklar artık yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya. Yoksul ailelerde yapılan araştırmalara göre, çok sayıda çocuğun yetersiz beslenmeden kaynaklı gelişim bozukluğu ve sağlık sorunları yaşadığını görüyoruz.

Kemal Kılıçdaroğlu, çocukların hakkını savundu
Hâl böyleyken, bir devlet kurumu olan Et ve Süt Kurumu, et ve süt fiyatlarına% 48 zam yaptı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, çocukların beslenme hakkını savunmak için Et ve Süt Kurumu’nun önüne gitti. Genel Başkanımız, şunları söyledi:

“Bugün, Et ve Süt Kurumu’nun önündeyim. Burada bulunmamın temel nedeni, çocukların haklarını savunmak. Bütün anneler, çocuklarının iyi beslenmesini ister. Yeterli beslenme bütün çocuklar için bir haktır. Buradan saraya çağrı yapıyorum: Beşli çeteye sunulan imkânların, verilen dolarların en azından binde birini bu ülkenin yoksul aileleri için harcasalar hiçbir çocuk yatağa aç girmez. Et ve Süt Kurumu, çiftçinin, üreticinin yanında olmalı. Benim yaptığım çağrı, bu ülkede hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi içindir.”

Genel Başkanımızın öncülüğünde tüm belediyelerimiz kendi bölgelerindeki çocukların yatağa aç girmemesi için tüm imkânlarını seferber ediyor, etmeye de devam edecek. Açlık, yoksulluk bu ülkenin kaderi değildir. Bu düzen mutlaka değişecek.