"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Belediyeleri Ayırmak, Milleti Ayırmaktır

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Son yerel seçimin üzerinden üç yıl geçti. Belediyelerimiz üç yıldır tüm zorluklara rağmen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyor. Aynı zamanda iktidarın partizan politikalarıyla mücadele ediyor. Belediyelerimizin yetkileri alınmak isteniyor, hizmetleri engellenmeye çalışılıyor, kamu kaynakları belediyelerimize kapatılıyor.

Son yerel seçimin üzerinden üç yıl geçti. Belediyelerimiz üç yıldır tüm zorluklara rağmen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyor. Aynı zamanda iktidarın partizan politikalarıyla mücadele ediyor. Belediyelerimizin yetkileri alınmak isteniyor, hizmetleri engellenmeye çalışılıyor, kamu kaynakları belediyelerimize kapatılıyor.

Bu sorunlu politikaların son örneğini İLBANK’ın belediyelere yönelik desteğinde yaşıyoruz. Bu haftaki yazımda, tüm belediyelere adil ve tarafsız destek vermesi gereken İLBANK’ın haksız uygulamalarını kısaca anlatmak isterim.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olan İLBANK’ın 2021 yılında faaliyet raporu yayımlandı. Sadece bu rapora bakmak bile iktidarın belediyelerimize yönelik ayrımcı politikalarını anlamak için yeterli.

İLBANK, 2021 yılında belediyelerin 1.156 projesine toplam 2 milyar 721 milyon TL kaynak sağlamış. Bu projelerin 1.089’u, yani % 94.2’si Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait. CHP’li belediyelerin oranı sadece % 4.3. Bu verilere göre İLBANK, bir yılda iktidar belediyelerinin projelerine yaklaşık 2 milyar 470 milyon TL kaynak aktarmış.

İLBANK, 2021 yılında 191 belediye projesine de %100 hibe vermiş. Yani bu projelerin tutarı İLBANK tarafından karşılanmış. 191 projenin 188’i, yani % 98.4’ü yine Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait. Bizim belediyelerimizin oranı sadece %1. Hibelerden iktidar belediyelerine aktarılan kaynak yaklaşık 333 milyon TL. Sadece Konya ve Trabzon’daki iktidar belediyelerine verilen destek bile bizim 248 belediyemize verilen destekten 1.5 kat fazla.

İLBANK’ın resmî raporundan da anlaşılacağı gibi, siyasi iktidarın partizan politikaları tarihimizde görülmemiş boyutlara ulaştı. Şunu açıkça söylemek isterim ki, belediyeler, vatandaşa en yakın, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan hizmet kurumlarıdır. Bu nedenle belediyeler arasında ayrım yapmak, milleti ayırmaktır ve bölmektir.

Ülke nüfusunun %51.7’si CHP’li belediyelerin bulunduğu bölgelerde yaşıyor. Yaklaşık 43 milyon vatandaş, bizim belediyelerimizden hizmet bekliyor. İktidar, belediyelerimizin hakkı olan kamu kaynaklarını engelleyerek belediyelerimizin olduğu bölgelerdeki vatandaşları cezalandırıyor, yetkilerini kullanarak yerel seçimlerde kazanamadığı belediyeleri cezalandırmaya çalışıyor. Bizim belediyelerimiz tüm baskılara ve engelleme girişimlerine rağmen vatandaşların yanında duruyor. Belediyelerimiz uçuk kaçık projelerin peşinden koşmuyor, toplumun en temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Belediyelerimiz israf etmiyor, harcadığı her kuruşun hesabını veriyor, bunun sonucunda vatandaşların memnuniyeti artıyor. İşte iktidar bunu hazmedemiyor. Onlar ne yaparsa yapsın, hangi sorunlu uygulamadan medet umarsa umsun, bizim belediyelerimiz vatandaşın yanında olmaya devam edecek.


Önerilen Haberler