"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Çocuk odaklı hizmetler için birimler oluşturulmalı”

  • 18 Nisan 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
MUHİTTİN BÖCEK:
Çocuklar, geleceğimiz ve en değerli varlıklarımız. Hizmetlerimizde çocuklara öncelik veriyoruz. Halk Süt Projesi’ni kısa sürede hayata geçirdik. 19 ilçemizde yapılan sosyal incelemeler neticesinde ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen 2-5 yaş arasındaki çocuklara ayda sekiz litre ücretsiz süt desteği sağlıyoruz. Çünkü çocukların sağlığı ve gelişimi için süt çok önemli.

Çocuklara yönelik hizmetlerimiz arasında kreş ve gündüz bakımevleri, mobil kreş, kitap ve oyuncak kütüphanesi, Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi yer alıyor. Çocuklar için “Oyuncak Müzesi” açtık. Yaklaşık 3.000 antika oyuncağın sergilendiği müze sadece çocukların değil, yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Müzede 1860’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar birçok yerli/yabancı üretim oyuncaklar sergileniyor. Farklı etkinlik alanlarıyla (lego odası, masal karakterleri evi, uzay yolu yolculuk odası, kütüphane) çocukları eğlenceli ortamlarda eğitimle buluşturuyoruz. 2-12 yaş arasındaki çocukların faydalanabildiği kitap ve oyuncak kütüphanesi hafta içi ve cumartesi günleri hizmet veriyor. Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi’nde 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri için kurslar açıyoruz. Ebeveynlerin ihtiyaç duyduğu özel zamanı sağlayan, gündelik hayattaki işlerini kolaylaştıran Mola Evleri’nde özel gereksinimli bireyler için etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklerden 3 yaş üzerindeki tüm engel grupları yararlanabiliyor. Türkiye’nin en büyük özel eğitim merkezi olan Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde özel gereksinimli çocuklar da dahil olmak üzere engelli bireylere destek oluyoruz, bakım, rehabilitasyon ve istihdam hizmeti sunuyoruz. Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezleri’nde çocuk psikoloğu ve gelişim uzmanları eşliğinde psikolojik destek hizmeti veriyoruz, çocuklarla, ailelerle görüşmeler yapıyoruz. Doğan Hızlan Kütüphanesi’nin çocuk bölümünde 0-13 yaş arasındaki çocuklara yönelik eserler yer alıyor. Özellikle grup ziyaretlerinin daha eğlenceli ve verimli olabilmesi için çocuk gelişimi eğitimi alan personelimiz eşliğinde çocuklar için farklı etkinlikler düzenliyoruz. Görme engelli çocuklar için sesli kitap okuma etkinliklerimiz devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı’nda 7-15 yaş arasındaki çocuklar için sanatsal ve kültürel eğitim olanağı sunuyoruz. Geleneksel hâle getirdiğimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerimizle 23 Nisan coşkusunu yaşatmaya çalışıyoruz. Merkezde ve 19 ilçede çocuklar için gösteriler düzenliyoruz, oyun alanları oluşturuyoruz. Çocuklar için izcilik faaliyetleri başlattık. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Antalya Spor ve Fitness Merkezleri’nde 6-8 yaş arasındaki çocuklara jimnastik eğitimi veriyoruz. “Önce Sağlık, Önce İnsan” sloganıyla hizmete açtığımız Kepez Sağlık Merkezi bünyesinde yer alan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde, sosyal güvence aranmaksızın çocuklar için ağız-diş muayenesi, panoramik röntgen çekimi, dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş taşı temizliği gibi işlemler için herhangi bir ücret alınmıyor. Kepez Sağlık Merkezi’nde sünnet hizmeti de veriliyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ücretsiz sünnet hizmetinden bugüne kadar 100’ü aşkın çocuk yararlandı. Merkezde, sünnet olmaktan korkan çocuklara psikolojik destek de veriliyor.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
MUHİTTİN BÖCEK:
36-72 ay arası çocuklar için kreş hizmeti veriyoruz. Çocukların gelişim düzeyine, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre eğitim programları hazırlıyoruz. Bu sayede çocukların keşfederek öğrenmesine ve üretkenliklerini artırmasına katkıda bulunuyoruz. Maddi yetersizlik nedeniyle çocuklarını kreşe ve okul öncesi eğitim kurumlarına gönderemeyen aileler mobil kreş hizmetimizle destek oluyoruz. Belediyemizin Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezleri’nde çocuk psikoloğu ve gelişim uzmanları eşliğinde psikolojik destek hizmeti veriyoruz, çocuklarla, ailelerle görüşmeler yapıyoruz. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği (kreş ve gündüz bakımevi, Mola Evleri, Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi, Aile Eğitim Sosyal Hizmet Merkezleri, danışmanlık ve yönlendirme hizmeti, Özel Gereksinimli Öğrencileri Destekleme Derneği (ÖZGEBİR) işbirliği protokolü, Antalya Sokak Çocukları Derneği’yle Gebe Çocuk ve Çocuk Anneler Merkezi işletme protokolü, Antalya Valiliği’yle anaokulları açma protokolü) yapıyoruz.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
MUHİTTİN BÖCEK:
Çocuklar için eğitici ve öğretici faaliyetlerin bir arada olduğu merkezlerin sayısını artırmayı planlıyoruz. Çocuk oyun alanları her açıdan yeterli, kolay ulaşılabilir ve tehlikesiz olmalıdır, çocukların birlikte oynamasına imkân tanımalıdır, farklı yaş gruplarına hitap edecek oyun materyallerini bünyesinde barındırmalıdır, birçok yerden görülebilmelidir ve ebeveynler tarafından izlenebilmelidir.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
MUHİTTİN BÖCEK:
Çocukların oyun oynama hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır, bu sözleşmeler Türkiye tarafından da kabul edilmiştir. BM Genel Kurulu’nun 20 Kasım 1989 tarihinde onayladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi, ülkemizde 1995 yılında 22184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 31. maddesinin birinci fıkrası, “Taraf devletler, çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence etkinliklerinde bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar,” ifadesine yer vermektedir. Bu yasaya ve sözleşmelere göre oyun, çocuklar için temel bir haktır, aileler, yerel yönetimler ve diğer yetkililer, çocukların bu hakkı özgürce kullanabilmesi için gerekli ortamı hazırlamakla ve düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. Mevzuat yeterli olsa da, çocuklara yönelik hizmetler için ayrı bir bütçe bulunmuyor.

Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
MUHİTTİN BÖCEK:
Yerel yönetimlerde birimler (aile, eğitim ve sosyal hizmet merkezleri) oluşturulabilir. Sosyal hizmet uzmanı personel tarafından alan çalışmaları ve incelemeler yapılabilir, raporlar hazırlanabilir. Bu sayede ihtiyaç sahibi ailelere destek verilebilir, meslek edindirme kursları düzenlenebilir. Yerel yönetimlerin desteğiyle kooperatifler kurulabilir, kooperatifler aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelerin üretime katılması sağlanabilir.


Önerilen Haberler