YÜKLENİYOR
Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan Belediye Gazetesi’nin sorularını cevapladı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
HALUK BOZDOĞAN: Çocuklar için bir dizi proje ve çalışma yaptık. Çocuk Hakları Birimi kurduk. Birim, belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Çocuklara yönelik eğitimler düzenliyoruz. Günümüzde önem arz eden mahrem eğitimi, uzman eğitmenler tarafından veriliyor. Kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar için “Köyüm Uzakta Öğretmenim Yanımda” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında köylere gidiyoruz, çocukları eğitim hayatıyla ve okulla tanıştıracak etkinlikler yapıyoruz. Aileler için çocuk psikolojisine yönelik seminerler düzenliyoruz, çocukların daha iyi bir ortamda büyümesine yardımcı oluyoruz. Dr. Turgut Erkutlu Bilim Eğitim ve Sanat Akademisi’nde çocuklara yönelik kurslar açıyoruz. STEM Merkezi’nde çocukları atölyelerle buluşturuyoruz, bilimle tanıştırıyoruz. Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması (Lanzarote) Sözleşmesi’ne imza attık. Sözleşmeyi imzalayan ilk ilçe belediyesiyiz. Sözleşmede yer alan ve çocuğun üstün yararını gözeten temel ilkeleri uyguluyoruz, çocuklara yönelik suçlarla mücadeleye destek veriyoruz ve çocuk hakları konusunda farkındalık çalışmaları yapıyoruz. İlçemizde yaşayan çocukların aktif bir çocukluk dönemi geçirmesi için özel günlerde ve haftalarda etkinlikler düzenliyoruz, çocukların sosyal bir ortamda büyümesini sağlıyoruz.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
HALUK BOZDOĞAN: Kırsal mahallelerde yaşayan çocukların belediyemizin hizmetlerinden ve etkinliklerinden yararlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediyemizin imkânlarıyla çocukları Dr. Erdinç Şahin Gençlik Merkezi’ne ulaştırıyoruz. Belediyemizin avukatı, çocukların bilinçlenmesi ve erken yaşta farkındalık kazanması amacıyla çocuk hakları konusunda söyleşiler yapıyor. İlçemizin tarihî ve kültürel merkezlerini tanıtmak amacıyla çocuklar için geziler düzenliyoruz. Çocuklara ve ailelerine mahremiyet eğitimi veriyoruz. İlçemizde faaliyet gösteren Otizm Derneği ve STEM Derneği’yle imzalanan protokoller kapsamında etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri düzenliyoruz. Kreş Müdürlüğü koordinesinde projeler geliştiriyoruz, belediyemizin kreşlerinde çocuklara dayanışma duygusu aşılıyoruz. “Ben Oynadım Sen de Oyna” projesi kapsamında ilçemizdeki okullara oyuncak ve kırtasiye kutusu bırakıyoruz, oyuncakları ve kırtasiye malzemelerini dezavantajlı çocuklara ulaştırıyoruz. Çocukları spora teşvik ediyoruz, belediyemizin spor kulübü aracılığıyla 3.000 çocuğu erken yaşta spora yönlendiriyoruz.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
HALUK BOZDOĞAN: Çocukların ve ailelerinin potansiyelinin, ihtiyaçlarının, beklentilerinin kentsel tasarım süreçlerinin yapılandırılmasında ve karar verme mekanizmalarında önemli olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Oyun parklarından kreşlere, çocukların aileleriyle birlikte vakit geçirebileceği güvenli alanlardan gelişim alanlarına ve ücretsiz etkinliklere kadar çocuk dostu bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında sokaklarda çocuklar için oyun alanları oluşturuyoruz, alanların bakımını düzenli olarak yapıyoruz. Çocuk dostu park, yeşil alan ve spor alanı sayısını artırıyoruz. Çocuklar için dama, satranç turnuvaları düzenliyoruz, spor aktivitelerine ev sahipliği yapıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Şehir Tiyatrosu’nda çocuk oyunları sahneliyoruz, çocukların sanatsal faaliyetlerde yer almasını sağlıyoruz.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
HALUK BOZDOĞAN: Hizmetlerde (parklar, kültür merkezleri, kreş/gündüz bakımevi, sağlık ve psikolojik danışmanlık birimleri vb.), bütçe çalışmalarında, altyapı, personel ve ek hizmetlerde çocuk gelişimini bütüncül açıdan ele alan ve birbiriyle entegre yaklaşımlar, uygulamalar benimsenmeli. Çocuklara yönelik çalışmalar için bütçe ayırıyoruz. Mevzuat çalışmalarını da bu doğrultuda yapıyoruz. Tasarruf tedbirleri alarak çocukların daha iyi bir ilçede yaşaması için çalışıyoruz.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
HALUK BOZDOĞAN: Çocuk hakları ve çocuk gelişimi konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Çocukların kişisel ve zihinsel gelişimine yönelik çalışmalar yapıyoruz, projeler üretiyoruz. “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabını hazırladık ve ilçemizde yaşayan çocuklara dağıttık. Bu sayede çocukların kendi haklarını öğrenmesini sağladık. Aileler için bilinçlendirme seminerleri düzenledik, mahremiyet, şiddet ve gelişim konusunda aileleri bilgilendirdik. Çocuklar için ilçemizi daha yaşanabilir kılmak amacıyla çalışmaya devam ediyoruz.