"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Çocuklara yönelik hizmetlerin kalitesi artırılmalı”

  • 18 Nisan 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
OSMAN GÜRÜN:
Çocukların, sosyal becerilerinin ve analitik düşünme yeteneklerinin gelişmesi için Atatürk’ün gösterdiği hedefte yürümeleri gerektiğine inanıyoruz. Çocukları ne kadar eğitimli ve donanımlı yetiştirirsek, geleceğimiz de o ölçüde güvende olacaktır. Bu nedenle devletin ve yerel yönetimlerin akılcı politikalar üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklar için birçok farklı projeyi hayata geçirmek amacıyla onların beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çocuklara yönelik hizmetlerimizi şöyle sıralayabilirim:

Gündüz Bakımevleri: 25-66 aylık çocukların bedensel ve bilişsel gelişimini destekleyen, yaparak-yaşayarak öğrenme modeliyle, alanında uzman personel gözetiminde, sevgi, hoşgörü ve güler yüzlü hizmet anlayışı doğrultusunda çağdaş bir eğitim sunmayı amaçlayan gündüz bakımevleri kurduk.

Dezavantajlı Çocuklar İçin Atölyeler: Dezavantajlı 7-12 yaş arasındaki çocuklar için farklı konularda atölyeler (resim ve kostüm, geleceğin mimarları, Pixilation, kısa film, akımlar ve resimler, çamurdan heykeller ve suda yüzen renkler ebru atölyesi)  düzenliyoruz.

Sessizliğime Ses Ol Projesi: Muğla’da yaşayan, 0-4 yaş arasında çocuğu olan işitme engelli ailelere yönelik olarak başlattığımız proje kapsamında bebeklerinin ağlamasını duyamayan ebeveynlere titreşimli bebek telsizi veriyoruz.

Engelli Ailelerine Kısa Mola: Engelli çocukların uzman personel eşliğinde, özel olarak dizayn edilen alanlarda güvenli ve eğlenceli vakit geçirebileceği, bu sayede ailelerin kendilerine zaman ayıracağı dört merkez inşa ettik.

Engelsİzciler: Engelli çocukların ve ailelerinin sosyal hayata katılmasını sağlamak, izcilik sayesinde engelli çocukların becerilerini artırmak amacıyla yaz/kış kampları, kaynaştırıcı ve çevreyi tanıtıcı geziler, farkındalık yaratan faaliyetler ve izci kampları düzenliyoruz. Belediyemiz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi birimler bulunmuyor.

Çocuk Kütüphanesi; Çocukların gelişimini desteklemek, analitik ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek, içsel çatışmalarını azaltmak, sosyalleşmelerini sağlamak, eğitim süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla çocuk kütüphanesi oluşturduk.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN:
Okul öncesi eğitim çalışmaları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ruhsatlı iki tane gündüz bakımevimiz bulunuyor. Menteşe, Fethiye ve Bodrum ilçelerinde dört psikologla çocuklara ve ailelere danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Dezavantajlı 7-12 yaş arasındaki çocuklar için atölyeler (resim ve kostüm, geleceğin mimarları, Pixilation, kısa film, akımlar ve resimler, çamurdan heykeller ve suda yüzen renkler ebru atölyesi) düzenliyoruz.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
OSMAN GÜRÜN:
Çocuk Dostu Şehirler Programı’yla Türkiye hükümeti ve UNICEF Türkiye arasında imzalanan, hükümetin ve diğer ortakların uygulayacağı, 2016-2020 Ülke Eylem Planı kapsamında ele alınan önceliklerin (eşitlik, toplumsal kapsama ve dayanıklılık artırma, çocuk hakları için kaliteli veriler, bilgi, tanıtım ve savunu, çocuklar ve ergenler arasında toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuklar için daha geniş ortaklık) yerel yönetimler işbirliğiyle yerel düzeyde uygulanması için hayata geçirilen projeye katılan belediyeler arasındayız.

2016-2020 Ülke Eylem Planı kapsamında yerel yönetimlerin çocuk katılımıyla kanıt temelli politika ve program tasarımı konusunda kapasitelerinin artması, doğrudan ve dolaylı olarak çocukların faydalandığı programların yeterli kaynaklara sahip olması ve bu kaynakların zaman içinde artırılması, gençlerin, çocuk hakları savunucusu olması için güçlendirilmesi, ülke içinde ve dışında çocuk dostu iyi program örneklerinin yaygınlaştırılması, belirli bölgelerde çocukların oyun hakkına erişimlerinin desteklenmesi çalışmalarına katıldık.

UNICEF, çocuk haklarının yerelde uygulanması için farklı düzeydeki ortaklıklar vasıtasıyla mümkün olduğunca fazla belediyeye ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda tüm belediyelere eğitim programları sunuyor. Belediyemizin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan teknik personelimiz, çocuk dostu strateji planlama ve bütçeleme, çocuk katılımı, çocuk işçiliği, çocuk evliliğinin önlenmesi konulu eğitimlere katıldı. Bu sayede teknik personelimizin kapasitesi artırıldı. Eğitimler sonucunda, 20 Kasım 2015 tarihinde Çocuk Dostu Kent Muğla Sempozyumu düzenlendi.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
OSMAN GÜRÜN:
Çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliği yeterli değil. Genellikle popülist uygulamalar göze çarpıyor. Çocuklara verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için yapılacak çalışmalar oldukça önemli. Ancak ülkemizde “çocuk dostu kent’ sertifikası veren bir kuruluşun olmaması ve Türk Standartları Enstitüsü’nün bu konuda herhangi bir standart belirlememesi, çalışmaları sınırlandırıyor, belli bir standardın oluşmasına izin vermiyor. Yerel yönetimlerin çocuklara yönelik vereceği hizmetler Belediye Kanunu’nda yer alıyor, bu kapsamda mevzuat yeterli. Belediyemizin çocuk hizmetleri için ayırdığı pay da yeterli.
 
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
OSMAN GÜRÜN:
Yerel yönetimlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında çalışması gerekiyor. Belediyeler, eşitlik, toplumsal kapsama, dayanıklılık artırma, çocuk hakları için kaliteli veri oluşturma, bilgi, tanıtım ve savunu faaliyetleri planlama, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı çalışmalar ve çocuklar için daha geniş ortaklıklar yapma konusunda inisiyatifler alabilir.


Önerilen Haberler