"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İlkay Girgin Erdoğan: “Yerelden kalkınma hedeflerine sahip çıkıyoruz”

  • 18 Nisan 2022
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Vaatlerimizi ve projelerimizi şöyle sıralayabilirim:
Tarım ve Turizm Projeleri: Bölgede Yetişen Yerel Ürünlerin Tanıtımı, Markalaştırılması ve Organik Tarım Projesi kapsamında yerli fide ürettik, tohum bankası ve örnek bahçe oluşturduk. Sebze yetiştirdik, sebzeleri ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Örnek bahçeye nergis diktik. Belediyemize ait mandalina tarlalarının verimliliğini artırdık, ürünleri satarak gelir elde ettik. Zeytin ağaçlarının bakımını yaptık, çıkarılan yağı sattık ve gelir elde ettik. Eğlenhoca Mahallesi’nde günlük 30 ton zeytin işleme kapasiteli zeytinyağı fabrikası açtık. Tüm çalışanları kadınlardan oluşan Eğlenhoca Keçi Peyniri Mandırası’nın süt işleme ve üretim kapasitesi artırdık. Yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peynirinin, Kopanisti peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için çalışmaları hızlandırdık. Mülkiyeti belediyemize ait olan zeytin ağaçları için Kasım 2021 itibarıyla başlayan hasat döneminde ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatifleriyle örnek bir işbirliğine imza attık. İşbirliği kapsamında ilçenin farklı noktalarındaki zeytinliklerdeki hasat işlemi, Batı Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Eğlenhoca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştirilecek. Karaburun’a özgü kara keçi yetiştiriciliğini teşvik ettik. Keçi sütünü piyasa fiyatının üzerinde satın aldık, keçi peyniri yetiştiricilerine destek olduk. Turizmi geliştirmek için amacıyla festivaller düzenledik. Üretici dostu olan mandalina, üzüm, nergis, zeytin, karabaşotu, kara keçi gibi bölgeye has ürünlerin bilinirliğini festivaller aracılığıyla artırmayı, marka yaratmayı ve üreticilerin kazanç sağlamasını amaçladık. Karaburun Nergis Festivali, Kösedere Üzüm Festivali, Karaburun Batı Köyleri Mandalina Şenliği ve Mordoğan Gece Levrek Avı Şenliği’yle ilçemize yüz binlerce ziyaretçi geldi, yerel üretici desteklendi. Göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk, nergisin ve hurma zeytinin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle çalışmalar yürüttük. Nergis tarımını artırmak amacıyla belediye arazilerinde nergis diktik. Tüm yerel ve ulusal basına nergis gönderdik. Yarımadadaki tarımsal ürünlerden katma değer elde etmek için açılan zeytinyağı fabrikasında hem vatandaşların ürünlerinin hem de belediyeye ait zeytinliklerdeki ürünlerin sıkımı uygun maliyetle yapılıyor.

Keçi Peyniri Projesi: Kıl keçisi yetiştiriciliğini artırmak ve katma değer sağlamak amacıyla keçi peyniri mandırası kurduk, üretim kapasitesini artırdık. Mandırada üretilen taze ve salamura sepet keçi peynirinin, Kopanisti peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için çalışmaları hızlandırdık.

Kültür ve Sanat Projeleri: Gençlik ve Spor Merkezi Projesi kapsamında çocukları ve gençleri sporla tanıştırdık. Geleceğin başarılı sporcularının Karaburun’dan çıkmasını hedefliyoruz. Spor okullarının faaliyete başlaması için Spor Kulübü Derneği kurduk. Çeşitli branşlarda spor okulları açtık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan Mordoğan Spor Tesisi’ni hizmete açtık. Kuyucak Sosyal Tesisleri de hizmet vermeye başladı. Tesiste Yelken Okulu da bulunuyor. Yoga, voleybol, basketbol ve zumba alanları oluşturduk, eğitimlere ve kurslar devam ediyoruz. Mordoğan Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni yeniledik.

Yerel Halkın Yaşamına Dair Projeler: Anneye İş, Çocuğa Kreş Projesi kapsamında anne-çocuk eğitim merkezleri kurduk, kadınların istihdama katılabilmesi için kurslar düzenledik, 3-6 yaş arasındaki çocukların anneyle aynı çatı altında eğitim almasını amaçladık. Karaburun’da yaşayan çocukların gelişimi için uygun koşulları sağlamak, annelerin ekonomik hayata katılmasını sağlamak, mesleki eğitimler vermek amacıyla Masal Evi’ni hizmete açtık. Elinin Hamuruyla Projesi’yle, ailesinden destek göremeyen, geçim sıkıntısı çeken, çalışmak isteyen, tek başına yaşayan ya da ailesi tarafından şiddete maruz kalan kadınlara istihdam imkânı sunmayı amaçladık.

Nergis Kafe: Karaburun’la özdeşleşen Nergis Kafe’de ilçeye özgü lezzetler üretici kadınlar tarafından sunuluyor. Nergis Kafe’de kadınlar çalışıyor, kadın üreticilerin ürettiği ürünler satılıyor, kadınların gelir elde etmesi sağlanıyor.

Zeytinyağı Fabrikası ve Keçi Peyniri Mandırası Kadın İstihdamı:
Her iki işletmede de kadınlar istihdam ediliyor.

Semt Evleri: Mahallelerde açılan iğne oyası, makrome ve tel kırma kurslarıyla faaliyete başlayan ,kooperatifler aracılığıyla ürünleri gelire dönüşen Semt Evleri, kadınlara ek gelir sağlıyor.  

Kadınların Emeğiyle Çocuklara Sağlıklı Oyuncak:
Kadınların ürettiği bez oyuncakları satın alıyoruz. Oyuncakları, yeni bebeği olan çiftlere vermek için hazırladığımız geleneksel Karaburun bohçalarına koyuyoruz ve hediye ediyoruz. İyi insan olmayı, çevresine ve ailesine fayda sağlamayı öğütleyen oyuncak karakterlerinin seçimine özellikle dikkat ediyoruz.

Kadın Üretici Pazarları:
Kadınların ürettiği ürünlerin satılması için Karaburun’a ait köylerde pazarlar açıyoruz.

Kadınlara Ücretsiz Satış Tezgâhları:
Kösedere Üzüm Şenliği, Karaburun Nergis Festivali, Yemek Şenliği, Mordoğan Levrek ve Deniz Şenlikleri gibi etkinliklerde kadın üreticilerin el emeği ürünlerini satması için satış tezgâhlarını ücretsiz tahsis ediyoruz.

Antika ve İkinci El Pazarı:
Kadınların ikinci el ürünlerini satması için antika ve ikinci el pazarı oluşturduk. Çarşamba günleri satış tezgâhları kuruluyor.

Toplu Taşımaya Kadın Eli:
Kadın şoför Elvan Başkaya’yı istihdam ettik, bu alanda da kadın istihdamını artırdık.

Yeni Annelere Geleneksel Bohça
: Bebek bohçası geleneğini sürdürüyoruz.

Kadınlar Seramik Öğreniyor:
İçi ve fırınları yenilenen seramik atölyesinde uzman eğitmenler eşliğinde her yıl yaklaşık 100 kadına eğitim ve sertifika veriliyor.

Kadın Dostu Toplu Sözleşme:
Karaburun Belediyesi’yle DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı, anlaşma kapsamında kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık getiren maddeler ilk kez yürürlüğe girdi.

Can Dostlar Projesi:
Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni kurduk.

Teknoloji ve Altyapı Projeleri:
Atıksız Toplum Projesi kapsamında atıkları kaynağında toplamaya yönelik çalışmalar yaptık, ayrı toplanan atıklardan enerji elde etmeyi hedefliyoruz. Ambalaj Atıkları Yönetim Sistemi’ni kurduk. Ambalaj atığı toplama noktaları oluşturduk. Sıfır Atık Sistemi’ni kurduk. Mavi bayraklı plajlarda da Sıfır Atık Sistemi’ne geçiş yaptık. İlçemiz sınırlarında yaklaşık 6.500 ton evsel atık topladık. Atıkları, Evsel Atık Yükleme Merkezi’ne taşıdık.

Karaburun İletişim Merkezi Projesi:
Telefon ve sosyal medya aracılığıyla gelen şikâyet, talep ve önerileri tek merkezde toplayan, süratle çözüme kavuşturan ve geri bildirim sağlayan Karaburun İletişim Merkezi’ni kurduk.

Meydan, Sahil ve Çevre Düzenlemeleri:
Kuyucak sahilini ve Kuyucak Kafe’yi yeniledik. Ücretsiz yelken, yoga, zumba, jimnastik kursları düzenledik. Karayelaltı olarak adlandırılan yürüyüş yolunu ve aydınlatma sistemini yeniledik. Eğlenhoca ve Hasseki Köyü’nde, Saip, Mordoğan ve Tepeboz Mahalleleri’nde meydan düzenlemelerini tamamladık.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Stratejik hedeflerimizde ve planlarımızda değişikliğe ihtiyaç duymadık.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz en önemli proje, altyapı sistemleri. Bu süreçte en önemli paydaşımız İzmir Büyükşehir Belediyesi olacak. Tarım ve hayvancılık da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu alandaki faaliyetlerimize ve projelerimize devam edeceğiz. Tarım ve turizm altyapılı projeler, zeytinyağı fabrikasının açılması, keçi sütü peyniri fabrikasının kapasitesinin artırılması, keçi yetiştiricilerine ve tarım üreticilerimize verdiğimiz destek, kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik projeler, hatırlanmasını istediğimiz projelerimizden.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN
: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle uyum içinde çalışıyoruz. Herhangi bir problem yaşamıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her konuda belediyemize destek oluyor. Özellikle altyapı, kanalizasyon, yol yapım çalışmalarında ve tarım projelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle koordineli çalışıyoruz.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Karaburun Kent Konseyi’yle Karaburun’un doğal dokusu, iklim özellikleri, bitki örtüsü, sosyo-ekonomik özellikleriyle ilgili birçok çalışma yürütüyoruz. Karaburun, rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji sistemleri ve balık çiftliği firmaları tarafından kuşatılmış durumda. Bu firmaların doğaya verdiği zararı engellemek için Karaburun Kent Konseyi’yle birlikte farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Karaburun’la ilgili karar alırken katılımcı demokrasiyi ön planda tutuyoruz.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için hayata geçirdiğimiz projeleri ilk soruda anlattım.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
İLKAY GİRGİN ERDOĞAN:
Karaburun, günlük/sezonluk turist ve yazlıkçı sayısının yoğun olduğu bir ilçe. 11.927 olan ilçe nüfusu, her yıl yaz döneminde 250.000’nin üzerine çıkıyor. Pandemi nedeniyle yaz nüfusu 300.000’i aştı. Resmî kayıtlarda ilçemizin nüfusu 11.927. Yaz aylarında 200.000’nin üzerindeki nüfusa hizmet vermek durumundayız. İşimiz, çözüm üretmek ve hizmet etmek. Belediyemizin imkânlarını zorlayarak vatandaşlara ve ilçemize gelen misafirlere en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Kamu kaynaklarından aldığımız pay mevcut nüfusumuza göre. Ancak kayıtlı nüfusumuz 50.000’nin üzerine çıktığında norm kadro sayısı artacaktır. Belediyemizin hak ettiği sağlık imkânlarına ve finansal güce ulaşabilmesi için nüfusumuzu ilk aşamada 18.000’e çıkarmamız gerekiyor. Nüfusumuzun 18.000’e ulaşmasıyla birlikte ilçemizde E2 kategorisinde bulunan ve uzman doktor olmadığı için ihtiyaca cevap vermekte zorlanan hastanemiz E1 kategorisine dahil olacak, hastanemize uzman doktor atanacak.

KARABURUN BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI:
Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Zabıta Amirliği.

MİSYON: Sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda insan odaklı belediyecilik anlayışıyla kamu kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak. Çözüm odaklı, adil ve erişilebilir hizmetler sunmak. Demokratik ve katılımcı yönetim anlayışını benimsemek. Doğal ve kültürel zenginlikleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak.

VİZYON: Yerelden kalkınma ve toplumsal adalet hedeflerine sahip çıkmak. İlçemizi organik tarım, doğa ve tarih turizmiyle agro turizmde geliştirmek.

STRATEJİK HEDEFLER:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ve diğer kamu kurumlarıyla koordinasyonu ve işbirliğini geliştirmek. Sürdürülebilir ve etkin bir mali yönetim sistemi oluşturmak, gelirleri artırmak. Katılımcı yönetim anlayışı ve şeffaf yönetim ilkesi doğrultusunda vatandaşlarla dayanışma ve işbirliği ağlarını güçlendirmek. Çevresel olumsuz etkileri önlemek. İlçemizin sosyal yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak, dezavantajlı gruplara her alanda hizmet sunmak. Kentsel tasarıma ve kentsel dönüşüme yönelik projeleri planlamak.

ÇALIŞAN SAYISI: 195

BÜTÇE: 52.000.000 TL

İLKAY GİRGİN ERDOĞAN KİMDİR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1997-2019 yılları arasında İzmir’de ve Karaburun’da serbest avukatlık yaptı. 2004-2014 yılları arasında Mordoğan Belediyesi’nde meclis üyeliği, belediye meclis başkanvekilliği, Hukuk Komisyonu başkanlığı, İmar Komisyonu üyeliği, Bütçe Plan Komisyonu üyeliği yaptı. Mordoğan Belediyesi’yle Karaburun Belediyesi’nin birleşmesi sonrasında, 2014-2019 yılları arasında Karaburun Belediyesi’nde meclis üyeliği, belediye meclis başkanvekilliği, İmar Komisyonu başkanlığı ve Hukuk Komisyonu başkanlığı görevlerini yürüttü. 2019 yerel seçimlerinde Karaburun Belediye Başkanı seçildi, ilçenin 121 yıllık tarihinde bu göreve gelen ilk kadın oldu. Mordoğan Çok Amaçlı Üretim Pazarlama ve İşletme Kooperatifi, Atatürkçü Düşünce Derneği Mordoğan Şubesi üyesidir.


Önerilen Haberler