"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu: “Çocuk Odaklı Sosyal Politikalar Ülke Çapında Hayata Geçirilmeli”

  • 18 Nisan 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Çocuklar, geleceğimiz, geleceğe olan umudumuz. Toplumun her kesimini kucaklayan bir yönetim anlayışımız ve stratejimiz var. Her yaştan insanın ihtiyaçları ve yaşam konforu doğrultusunda hizmetlerimizi şekillendiriyoruz. Önceliğimiz, çocuklar. Çünkü çocuklara katkıda bulunabildiğimizde toplumsal gelişime yön verebiliriz. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız sanat atölyelerini yeniden başlattık. “Mutlu Bir Gelecek Kırklareli’nde Yeşerecek” sloganıyla uzman eğiticiler eşliğinde 5-18 yaş arasındaki çocuklar için yaratıcı drama, çocuk korosu, bale, piyano, keman, gitar ve resim atölyeleri düzenliyoruz. Atölyeler sayesinde çocukların sanatsal yetkinlikleri artıyor, estetik bakış açıları gelişiyor, onlar da kültür üretiminde yer alıyor. Atölyeler, ebeveynlerin çocukları için kentte eksikliğini hissettikleri faaliyetler açısından da önem arz ediyor. Stratejik planlarımızı çocukları önemseyen bir anlayışla oluşturuyoruz. İhtiyaç sahibi çocukların yaş, öğrenim durumu ve ihtiyaçları doğrultusunda hizmet üretiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte iklim, geri dönüşüm, sıfır atık, çevre bilinci, sağlıklı beslenme, madde bağımlılığı gibi çok önemli konularda aktiviteler düzenliyoruz, çocukları bilinçlendiriyoruz. Dezavantajlı bölgelerde yetişen çocukların gelişimi için onlara kalıcı beceriler kazandıracak çalışmaları hayata geçiriyoruz.

Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Her yaştaki çocuğun hayatında etkin olarak yer alabilmek için hedefler belirledik. Okul öncesi eğitimde somut adımlar atmak için hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz pandemi sürecinden ve ekonomik zorluklardan etkilendi. Yine de çocuklar için kurumsal sorumluluklarımızdan vazgeçmiyoruz. Dezavantajlı çocukların okul ve sosyal ihtiyaçları için belediyemizin ilgili birimleri çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda daha fazla ilgiye ihtiyaç duyan çocukların aileleriyle de iletişim hâlindeyiz. Onların ihtiyaçları ve beklentileri (sağlık, eğitim, barınma, beslenme, spor, sosyal) doğrultusunda belediyemizin tüm imkânlarını kullanıyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Çocukların geleceği için üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalışan bir anlayışımız var. Çocuklar için düzenlediğimiz kültür-sanat ve spor faaliyetleri, iş listemizin her zaman üst sıralarında yer alıyor.

Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Kırklareli’de yaşayan çocuklar için gerek kamusal alanda gerek özel girişimler aracılığıyla nitelikli bir gelişim çerçevesi oluşturuyoruz. Kent genelinde çocukların sosyalleşebileceği, akranlarıyla iletişim kurabileceği oyun alanlarının sayısını artırıyoruz, bu alanları zengin içerikli ünitelerle donatıyoruz. Bu sayede çocuklar motor gelişiminden oyun kurabilme yetisine, takım ruhundan çözüm üretebilme yeteneğine kadar farklı beceriler ediniyor. “Mutlu İnsanlar Kenti” sloganımız çocukları da kapsıyor. Çocukların güvenli, sağlıklı ve temiz bir ortamda oyun oynayacağı alanlar oluşturmaya devam edeceğiz. Çocuklara yönelik alanların fonksiyonlarına ve genişliğine önem veriyoruz. Yasal zorunlulukların ve imkânlarımızın elverdiği ölçüde çocuklar için konforlu alanlar tasarlıyoruz, tasarlamaya da devam edeceğiz. Çocukların sanatsal yetkinliklerini artırmak ve onları sanatla buluşturmak için Yıldız Çocuklar Projesi’ni hayata geçireceğiz. Proje kapsamında yapacağımız tesis sayesinde yaratıcı düşünce, özgüven ve sanat estetiği çerçevesinde çocukları topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmek için çaba göstereceğiz.

Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
İhtiyaçlar ve beklentiler sınırsızdır. Ancak imkânlar her zaman aynı doğrultuda değildir. Gelişen ve değişen ihtiyaçlar karşısında kendimizi ve yeterliliğimizi olabildiğince güncellemeye çalışıyoruz. Çocuklara yönelik hizmetleri üst seviyelere ulaştırmayı istiyoruz. Vizyonumuz ve AR-GE potansiyelimiz hep en iyisine, en güzeline odaklanıyor. Ancak bütçemiz aynı düzeye erişemiyor, mevzuatlar da merkezî yönetimle entegre olmayabiliyor. Bu bağlamda kamunun ve çocukların lehine önceliklerimizi değiştiriyoruz ya da yasalar çerçevesinde pratik çözümler bularak hizmet üretmeye devam ediyoruz.

Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Çocuk haklarını korumak için ebeveynler ve aile büyükleri duyarlı, bilinçli ve açık fikirli olmalıdır. Biz, çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmak ve toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla çalışıyoruz. Çocuklara yönelik şiddeti ve istismarı önlemek amacıyla bu alanda çalışan platformlarla işbirliği yapıyoruz. Çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırmak, başlı başına bir yönetim politikasıdır. Bu konuda belediyelerin yapabilecekleri sınırlıdır ve geçicidir. Merkezî yönetimin oluşturacağı bütçe ve kurumsal işleyişteki süreklilik sayesinde çocuk yoksulluğuna kalıcı çözümler bulunabilir. Yerel yönetimler, imkânları dahilinde ve süreli olarak çocuk odaklı sosyal politikalar geliştirmek için inisiyatif alabilir. Kalıcı çözümler için merkezden genele yayılan bir bürokratik mekanizma kurulmalıdır, ülke çapında çocuklar için devlet politikaları hayata geçirilmelidir.


Önerilen Haberler