YÜKLENİYOR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
VAHAP SEÇER: Çocuklar için çok yönlü hizmetler üretiyoruz. Belediyemizin bünyesinde iki tane Çocuk Gelişim Merkezi bulunuyor. Merkezler, 36-72 ay arasındaki çocuklara hizmet veriyor. Merkezlerden biri hal kompleksi içinde yer alıyor. Sebze halinde çalışan kadınların çocuklarına okul öncesi eğitim veriliyor, eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunuluyor. Münir Özkul Çocuk Gelişim Merkezi’nden 39 çocuk, Adile Teyze Çocuk Gelişim Merkezi’nden 30 çocuk faydalanıyor. Tarsus merkezde ve Silifke Gazi Çiftliği’nde Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyeleri var. Bu atölyelerde çocuklara teknolojinin doğru kullanımı, robotik kodlama öğretiliyor, çocukların ulusal düzeydeki bilim yarışmalarına katılması sağlanıyor.
Tarsus’taki Gençlik Kampı, çocuk dostu olacak şekilde tasarlandı. Kampta farklı etkinlikler (survivor parkuru, kano gezisi, eğitici atölye çalışmaları) düzenleniyor, haftanın her günü hizmet veriliyor. 18 bungalovun bulunduğu kamptan yatılı kalarak yararlanma imkânı da sunuluyor. Kent merkezindeki Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde alanında uzman personel tarafından atölyeler (masal, dans, ritim, yaratıcı drama) düzenleniyor. Dezavantajlı bölgelerdeki çocuklar için de atölyeler düzenliyoruz. Bir Tutam Mutluluk Projesi kapsamında geçici tarım işçilerinin çocukları başta olmak üzere dezavantajlı mahallelerde yaşayan çocuklar için günlük etkinlikler düzenliyoruz, onlara küçük hediyeler veriyoruz. Doğa Bizi Çağırıyor Projesi’yle çocukları, kentimizin doğal güzellikleriyle, tarihî eserleriyle tanıştırıyoruz. Çocuk haklarına vurgu yapmak, çocukların haklarını oyun oynarken öğrenmesini sağlamak amacıyla Çocuk Hakları Parkı’nı açtık.
Belediyemizin Hukuk Birimi aracılığıyla Çocuk Hakları Sözleşmesi, ihmal, istismar vb. konular hakkında konunun içeriğine göre çocuklara, ebeveynlere eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Belediyemizin psikologları tarafından birçok konuda terapi hizmeti (dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış bozukluğu) sunuluyor, mahremiyet eğitimi veriliyor.
Belediyemizin Kır Çiçekleri Sporcu Yetiştirme Yurdu’nda ilköğretim çağındaki spora yatkın çocukların beslenme ve barınma ihtiyacı karşılanıyor. Bu proje sayesinde dar gelirli ailelerin çocukları atletizm ya da jimnastikle spora başlıyor, yeteneklerine göre çeşitli branşlarda uzmanlaşıyor.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
VAHAP SEÇER: Kadın-çocuk atölyelerinde ve çocuk gelişim merkezlerinde uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından psiko-sosyal destek hizmeti veriliyor. Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji Atölyeleri’nde, Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde ve Tarsus Gençlik Kampı’nda serbest zaman çalışmaları yürütülüyor. Bu faaliyetlerin tamamında sivil toplum kuruluşlarıyla, paydaş kamu kurum ve kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle, ailelerle, okullarla iletişim kuruluyor. Engelli çocukların sosyal hayata katılmasını sağlamak için Mola Evleri’ni ve Engelsiz Yaşam Parkı’nı hayata geçirdik. Bu merkezlerde kültürel ve sportif etkinlikler düzenliyoruz. Mola Evleri’nde özel eğitim öğretmenleri, bakım personeli ve psikolog görev yapıyor. Çocukların ihtiyaçları doğrultusunda farklı alanlarda hizmet (eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, sosyal ve kültürel etkinlikler) sunuluyor. Engelsiz Yaşam Parkı’nda özel eğitim öğretmenleri ve psikolog tarafından gelişimsel oyun grupları oluşturuluyor. Engelli ve engelsiz çocukların bir arada vakit geçirmesi sağlanıyor, gelişim süreçleri takip ediliyor. Ayrıca farklı branşlarda kurslar (yüzme, fitness, survivor hareket parkuru, bocce, halk oyunları, vals, resim vb.) düzenleniyor. Bu sayede çocukların spor ve sanatla iç içe olması sağlanıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Polikliniği ve Aile Danışma Birimi’nde çocuklara ve ebeveynlerine psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. Alanında yetkin psikologlar tarafından çocuk ve ergenlere bireysel terapi hizmeti verilirken, grup terapileri ve gelişim değerlendirmeleri yapılıyor, gerekli görülen psikolojik testler uygulanıyor. Okullardan gelen talepler doğrultusunda sınav kaygısı, stres, kaygı bozukluğu, motivasyon, aile içi iletişim, okula uyum sorunları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuk ihmali ve istismarı konularında seminerler ve paneller düzenliyoruz.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
VAHAP SEÇER: Çocuk dostu kentsel mekânlar, sokak ve oyun alanları tasarımı kapsamında Çocuk Hakları Parkı’nı açtık. İki tane çocuk sokağı açmak için hazırlıklarımızda sona yaklaştık. Çocukların talepleri ve istekleri hizmet birimlerimiz tarafından belirleniyor, çocukların bedensel ve ruhsal gelişimine uygun aktiviteler planlanıyor. Mola Evleri, aileleri olmadan çocukların sosyalleşebileceği ve ailelerin de kendilerine zaman ayırabileceği bir proje. Engelsiz Yaşam Parkı’nı da açtık. Bu park, engelli çocukların kendilerine uygun materyallerle donatılan güvenli bir oyun ve aktivite alanında zaman geçirmesine imkân sağlıyor. MERCİ adını taşıyan Öğrenci Danışmanlık Merkezi tarafından hayata geçirilen Kent Turu Projesi kapsamında dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklar için geziler düzenleniyor. Çocuklar bu sayede merkezi, hizmetlerimizi, Atatürk Evi’ni, müzeleri, tarihî ve kültürel değerleri görüyor. Ailesinin ekonomik durumunun yetersiz olması sebebiyle lise sınavlarına hazırlanmak amacıyla ücretli kurs desteği alamayan 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine ücretsiz kurs desteği veriyoruz.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
VAHAP SEÇER: Çocuklara yönelik hizmetlerde çeşitliliği, güvenilirliği ve kaliteyi esas alarak üst düzey hizmetler üretiyoruz. Kadın-çocuk atölyelerinin, bilim ve teknoloji, öğrenci çalışma ve çocuk gelişim merkezlerinin sayısının artırılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor. 5216 ve 5393 sayılı kanunlar, çocuklara yönelik hizmetlerde belediyelere geniş bir çalışma alanı sağlıyor. Ancak yapılacak her çalışma, yönetmeliklerle yasal çatıya destek olmalı. Belediye bütçelerinde çocukların öncelikli olması gerekiyor.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
VAHAP SEÇER: Ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında sürdürülebilir çocuk politikaları istenen düzeyde değil. Belediyeler hizmet sunumunda iyi niyetli hamleler yapsa da, şiddet, istismar ve yoksulluk, çözüm bekleyen sorunlar arasında yer alıyor. Genellikle sorun ortaya çıktıktan sonra müdahale söz konusu oluyor, koruyucu ve önleyici çalışmalar yetersiz kalıyor. Belediyeler, halkla doğrudan iletişim hâlinde olan yönetim birimleridir. Bu bağlamda çocuk politikalarının geliştirilmesi için sorunları tespit etmek, hizmet üretmek, vatandaşları bilgilendirmek ve çocuk politikalarındaki deneyimleri paylaşmak açısından inisiyatif alabilirler.