YÜKLENİYOR
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’nin sorularını cevapladı.
Belediyenizin çocuklara yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Çocuk Merkezi”, “Çocuk Meclisi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
CEMİL TUGAY: Üç farklı yaş grubunda çocukların ihtiyaçlarını destekleyen ve tamamlayan hizmetler üretiyoruz. Amacımız, çocukların sağlıklı bir çevrede büyümesi, eğitim, sağlık, beslenme ve oyun gibi temel ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanması için eksiklikleri tespit etmek, bu eksiklikleri gidermek. Çocuklar için mutlaka sosyal hizmet üretilmeli. Özellikle dezavantajlı çocuklara destek olmayı hedefliyoruz. Son yerel seçimlerden sonra “Çocuk Meclisi” kurduk. Ancak pandemi döneminde meclisin çalışmaları sekteye uğradı. Yeni bir “Çocuk Meclisi” kurmak üzere çalışmalara başladık. Aktif çalışan Çocuk Meclisi’nin katılımcı yönetime ve iletişime katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bazı merkezlerimizde (Evrensel Çocuk Merkezi ve Vecdi Altay Çocuk Kulübü) sadece çocuklara hizmet veriliyor.
Çocuk bakımı, okul öncesi eğitim, rehberlik, psiko-sosyal destek, serbest zaman merkezi ve faaliyetleri kapsamında hangi hizmetleri hayata geçirdiniz? Sivil toplum kuruluşlarıyla, çocuk dernekleriyle ve ailelerle işbirliği yapıyor musunuz?
CEMİL TUGAY: Çocuklara yönelik çalışmalarımızı çocukları üç farklı yaş grubuna (0-3, 3-6, 7 yaş üzeri) ayırarak yapıyoruz. 0-3 yaş grubundaki çocuklar için ev ziyareti ve merkez temelli aile çocuk rehberliği programımız yaklaşık 1.5 yıldır devam ediyor. Bu program, Bernard van Leer Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle başlatıldı. Program kapsamında yüzlerce çocuk doğduğu andan itibaren anneyle birlikte takip ediliyor, aileye çocuk bakımı ve gelişimi konusunda rehberlik yapılıyor, bebeğin temel ihtiyaçları karşılanıyor. İlk altı ay anne sütüyle beslenme için özel çalışmalar yapıldı, annelere eğitimler verildi, tesislerin içinde emzirme odaları oluşturuldu, destek hattı kuruldu, anne sütüyle beslenmeyi destekleyen bir süreç yürütüldü.
3-6 yaş arasındaki çocuklar için yedi anaokulu, iki oyun evi hizmet veriyor. Anaokullarında düşük ücret politikasını, eğitimde yüksek kaliteyi hedefledik. Spor, sanat ve ekoloji atölyeleri düzenliyoruz. Müzik eğitimi için Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’yla (TOBAV) işbirliği yaptık.
İlkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklar için rehber öğretmenler eşliğinde kütüphane ve mahalle merkezlerinde ödev saati uygulamasına devam ediyoruz. Bu merkezlerde çocuklara ders çalışma ortamı sağlanıyor. Dezavantajlı bir mahallede kurduğumuz Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 6-12 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığı kontrollerini yapıyor, eğitim çalışmaları yürütüyor.
Evrensel Çocuk Merkezi’nin içinde kurulan Planetaryum, bağımsız bir birim olan Sıfır Karbon Noktası, çocukları eğlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlıyor. Sporda Yetenek ve Performans Ölçüm Merkezi kurduk. Merkezde, 8-12 yaş arasındaki çocukların fiziksel performansları ölçülüyor, hangi spor dalına yatkın oldukları değerlendiriliyor ve yetenekli çocuklar teşvik ediliyor.
Çocukların ihtiyaçları, beklentileri, oyun ve gelişim hakları doğrultusunda çocuk dostu kent oluşturmak amacıyla projeleriniz var mı? Çocuk dostu kentsel alan, mekân, sokak ve oyun alanı tasarımını nasıl yapıyorsunuz?
CEMİL TUGAY: Karşıyaka’yı çocuklar için daha yaşanabilir bir ilçe hâline getirmek için düzenlemeler yapıyoruz. Bazı oyun alanlarını yeniden tasarlıyoruz, eski oyun alanlarını da revize ediyoruz. Klasik oyun alanlarının yanı sıra kaykay ve bisiklet parklarıyla macera parkı gibi tematik alanlar oluşturuyoruz. Çocuk oyun alanlarının sayısını artırmak ve bu alanları daha nitelikli hâle getirmek, kentleri çocuklar açısından daha yaşanabilir kılıyor. Çocuk gelişiminde oyunların önemi göz ardı edilemez. Çocuk dostu kentin sahip olması gereken diğer bir özellik, yürünebilir bir kent tasarımıdır.
Kent içinde çocuklar için güvenli yürüme ve bisiklet rotaları oluşturmak amacıyla akademik işbirlikleri yapıyoruz, çocukların katılımıyla çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle ev-okul-oyun alanları arasında güvenli ve konforlu yürüme rotaları oluşturmayı hedefliyoruz. Aktif Yaşam Derneği ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle çocukların okul yollarında ve yaşadıkları bölgelerde karşılaştıkları zorlukları tespit ediyoruz, gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Mevcut tesisleri çocukların erişimi ve kullanımı açısından değerlendirdik, ihtiyaç doğrultusunda gerekli çalışmaları tamamladık. Oyun Sokağı’nı ve “Sokak Senin” etkinliklerini geçici oyun alanları oluşturmak amacıyla kullandık ve olumlu sonuçlar aldık.
Yerel yönetimlerde çocuklara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
CEMİL TUGAY: Çocuklara yönelik hizmetlerin üretilmesi için yerel yönetimlere daha fazla yetki ve sorumluluk verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimlere, çocuklar için yapılacak yatırımları destekleyecek ek kaynak ve bütçe sunulmuyor. Çocuk dostu kent çalışmalarında ve çocuklara yönelik sosyal politikalarda eksiklikler, yetersizlikler söz konusu. Bu eksikliklerin giderilmesi ve belediyelerin daha fazla inisiyatif alması için kaynak temin edilmeli.
Çocuk haklarını korumak, çocukların maruz kaldığı şiddeti ve istismarı önlemek, çocuk yoksulluğunun etkilerini azaltmak, çocukları merkeze alan sosyal politikalar geliştirmek için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
CEMİL TUGAY: Ülkemiz, çocuk politikaları açısından sürekli geriliyor. Yerel yönetimler, çocukların maruz kaldığı şiddete ve istismara, eğitim olanaklarına, sağlık hizmetlerine ve kamusal alan düzenlemelerine ilişkin politikalar üretebilir, yatırım yapabilir. Farklı toplumsal sınıfların ihtiyaçları için çözüm üretebilir. Yerel çocuk meclisleri, çocuk hakları alanındaki sivil örgütlenmeler, eğitim ve sağlık hizmetlerine yönelik yatırımlar, çocukların maruz kaldığı birçok olumsuzluğun ortadan kalkmasını sağlayacaktır.