"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Arda: “Vatandaşların yararını gözeten çalışmalar yapıyoruz”

  • 25 Nisan 2022
İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
HALİL ARDA:
Göreve gelir gelmez vatandaşların yararını gözettik, bu doğrultuda projelerimizi hayata geçirdik. Belediyemizin mali yapısını kontrol altına aldık, bütçe disiplini sağlamak için adımlar attık, borçlarımızı ödedik. Temizlik aracı kiralama sistemine son verdik, 19 yeni araç satın aldık. Bu sayede 10 milyon TL tutarında tasarruf ettik. Geri dönüşüm atıklarının toplanması için ihaleye çıktık. İhale sonucunda 1 milyon 150 bin TL’lik yeni bir gelir kalemi oluşturduk. Kamusal alanları genişletme kararımız doğrultusunda belediye mülklerini kendi bünyemizde işleterek vatandaşlara ucuz ve kaliteli hizmet sunmak için çalışmalar yaptık. Bu kapsamda yaşama geçirdiğimiz ilk proje, Porta Gaziemir. Porta Gaziemir’de vatandaşları hem sağlıklı ve ucuz gıdayla buluşturuyoruz hem de Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi işbirliğiyle kadın istihdamına katkıda bulunuyoruz. Yapımını tamamladığımız, Sevgi Yolu’ndaki Porta 2’yi de çok yakında hizmete açacağız. Sarnıç bölgesindeki Porta 3 için de çalışmalara başladık. Yoksulluğu yönetmek değil, yok etmek istiyoruz. Bu anlayışla hayırseverlerle ekonomik açıdan zorluk yaşayan vatandaşları bir araya getirmek için Sosyal Market uygulamasını başlattık. Gaziemir’in iyilik ve dayanışma merkezi hâline gelen Sosyal Market’e yapılan bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Sosyal Market’ten 729 aile yararlanıyor. Bu projede de Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’yle eşgüdümlü çalışıyoruz.

Yaşamın her alanında vatandaşların yanında olmak için hizmet üretmeye devam ediyoruz. Demografik, ekonomik ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan ihtiyaçların tespit edilmesi ve sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Sarnıç Toplum Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. Merkezde sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanları görev yapacak, kadınlar, çocuklar, engelliler başta olmak üzere dezavantajlı gruplara hizmet sunulacak. 1998 yılından bu yana Gaziemir’in kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi’ni günümüz koşullarına uygun hâle getirmek için yeniledik. Merkezi yeni teknolojik cihazlarla donattık. İlçemizin en eski yapılarından birini 2 milyon 800 bin TL bedelle kamulaştırdık. Restorasyon için gerekli izinler alındı. Şu anda restorasyon projesi çiziliyor. Tarihî yapıyı restore ettikten sonra kültür evi olarak hizmete sunacağız.

Kültür etkinlikleri kapsamında sanatçıları Gaziemir’in sahnelerinde ağırlıyoruz, sanatseverlerle sanatçıları buluşturuyoruz. Kültür-sanat kurslarımıza katılan kursiyerler yeteneklerini keşfediyor, keyifli ve kaliteli zaman geçiriyor. Her cumartesi günü düzenlediğimiz çocuk tiyatrolarını binlerce çocuk izliyor. Alanında uzman antrenörler eşliğinde spor kursları düzenliyoruz. Spor kurslarımızda yetişen sporcular ulusal/uluslararası turnuvalarda başarı kazanıyor. İlçemizi eğitim vizyonu üzerinde yükselteceğimize dair söz vermiştik. Bu alandaki ilk çalışmamız Yurtdışı Akademik Burs Ofisi (YABO) oldu. YABO’da yurtdışı eğitim ve burs olanakları hakkında öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gaziemir Belediyesi Destek Eğitim Kursu’nda lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere ücretsiz eğitim desteği sağlıyoruz.

Sağlık hizmetlerimizle de (evde hasta ve yaşlı bakım, ücretsiz nakil ambulansı, hoş geldin bebek, psikolojik destek, danışmanlık, diyetisyen, fizik tedavi, hasta nakil ambulansı, cenaze hizmetleri) fark yaratıyoruz.  Belediyemizin Sağlık İşleri Müdürlüğü, ilçe sınırlarında yaşayan vatandaşlar için koruyucu hekimlik çalışmaları yapıyor, eğitim ve seminerler düzenliyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
HALİL ARDA:
Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi ve Gaziemir Gençlik Merkezi projelerimizle ilçemizin kültürüne ve geleceğine yöne vereceğiz. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi, İzmir’in kültür-sanat hayatına yön verecek. Merkez, Gaziemir’in merkezî konumunda 3.500 metrekarelik bir alanda yer alacak. Gençlerin çağdaş fikirlerle donatılacağı, dil eğitimi alacağı, sorgulayan, hesap soran, özgür genç nesillerin yetişeceği Gaziemir Gençlik Merkezi’nin projesi tamamlandı. Gaziemir Gençlik Merkezi, Z kuşağının ihtiyaçları göz önünde tutularak hazırlanan kompleks bir proje. Şu anda ihale aşamasındayız. Yakında çalışmalara başlayacağız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği 28 kilometre uzunluğundaki Adnan Menderes Havalimanı-Gaziemir-Karabağlar-Halkapınar metro hattı için çalışmalar başladı. Çalışma tamamlandığında Gaziemir trafiği rahatlayacak. Gaziemir’in geleceği için bu projeyi önemsiyoruz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
HALİL ARDA
: 500.000 tondan fazla nükleer atık olduğu bilinen Emrez Mahallesi’ndeki atıklar hâlen temizlenmedi. 15 yıl geçti. Siyasi iktidar bu konuda adım dahi atmıyor. Alanda yaptığımız ölçümlerde normal değerin 7.291 katı oranında radyasyon tespit ettik. Vatandaşların sağlığı açısından alanın bir an önce temizlenmesini istiyoruz. Kentin göbeğinde nükleer atıkla yaşıyoruz. Farkındalık eylemleriyle konuyu gündemde tutmak için çaba sarf ediyoruz.

İlçemizin mezarlık sorunuyla ilgili olarak siyasi iktidarın engellemeleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Sarnıç’ta mevcut mezarlığın yanındaki arazi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından talep edildi ve bakanlık ön tahsis yaptı, ancak arazinin mezarlık olarak kullanıma açılmasına izin verilmedi. Bu nedenle Gaziemirli vatandaşlar 54 kilometre uzaklıktaki Torbalı Pamukyazı Mezarlığı’na defnediliyor. Aileler mezar ziyareti yapmakta zorlanıyor. Bu nedenle konuyu sürekli gündeme getiriyoruz.

Arazi stokuyla ilgili sıkıntılarımız var. İlçemizde devlete ait araziler (Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere) var. Sarnıç bölgesinin en büyük eksiği kapalı pazaryeri. Kapalı pazaryeri yapmak istiyoruz, projemiz ve bütçemiz hazır, ancak yer bulamıyoruz. Bu tip yatırımlar için devlete ait arazilerin belediyemize bedelsiz devrini talep ediyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla Tarım ve Orman Bakanlığı’na talepte bulunuyoruz. Taleplerimiz karşılanmıyor. Siyasi iktidar tarafından ilçemizdeki kentsel dönüşüm de engelleniyor. Üç yıldır belediyemizden müfettişler eksik olmuyor.


Önerilen Haberler