"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ayhan: “Kamu yararını göz önünde bulunduran projeler üretiyoruz”

  • 25 Nisan 2022
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
BARIŞ AYHAN:
Göreve geldiğimiz günden bu yana temel belediyecilik hizmetlerini toplumun her kesimine eşit ve adil bir şekilde sunuyoruz, hizmetlerimizi artırarak sürdürüyoruz.

Gece-gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden Sinop’u her geçen gün daha güzel ve daha temiz bir sabaha uyandırmak, çocuklara daha iyi bir Sinop bırakmak için çalışıyoruz. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, çöp konteynerlerinden rutin saatlerde çöpleri alıyor, konteynerleri ve sokakları dezenfektanla yıkıyor. Geri dönüştürülebilir atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Yaz dönemi öncesinde plajları özel aparat vasıtasıyla temizliyoruz, kentimize gelen misafirlere tertemiz plajlar sunuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, öğrenci gruplarıyla, gönüllü vatandaşlarla temizlik kampanyaları düzenliyoruz.

Kendi asfalt plentimizde asfalt üretiyoruz. Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde dolmuş durakları üretiyoruz, durakların bakım ve yenileme çalışmalarını kendimiz yapıyoruz. Yine Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kurduğumuz tesiste parke taşını piyasaya göre çok daha az maliyetle üretiyoruz, bütçeden artan payı vatandaşlara hizmet etmek için kullanıyoruz.

Dezavantajlı gruplar, dar gelirli aileler için ayni ve nakdi yardımlarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yaz Ayancık’ta yaşanan sel felaketinde tüm imkânlarımızı seferber ettik. Ayancık’ta ihtiyaç duyulan kuru gıda, temizlik malzemesi, ekmek ve su için yardım kampanyası başlattık. Yardımsever Sinop halkının desteğiyle Ayancık’a gönül köprüsü kurduk. Pandemi sürecinde kentimizin dört bir yanını periyodik olarak ilaçladık. Mülkiyeti belediyemize ait olan dükkânlardaki kiracıların kiralarını, vatandaşların su faturalarını erteledik. Ramazan ayında dar gelirli ailelere erzak yardımında bulunmaya devam ediyoruz.
 
Her geçen gün gelişen teknolojiye uygun çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlar, belediyemizin mobil uygulaması aracılığıyla belediyemizle ilgili haberlere anlık erişebiliyor, ödemelerini de sistem üzerinden yapabiliyor. Bankalarla yaptığımız protokol çerçevesinde vatandaşlar otomatik ödeme talimatı verebiliyor.   

Kentimize daha iyi hizmet etmek amacıyla 11 yeni aracı makine parkımıza kazandırdık. Yeni araçlar hizmet sürecinde bize hız kazandırıyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
BARIŞ AYHAN:
Katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla tarihine sahip çıkan, teknolojik yeniliklere açık, kamu yararını gözeten, vatandaşlara, dezavantajlı gruplara, sokak hayvanlarına kaliteli hizmet üreten, sosyo-kültürel etkinliklerle vatandaşların gelişimine katkıda bulunan, öncü, modern, çevreye duyarlı, güvenli bir kent oluşturmak istiyoruz. Bu doğrultuda geleceği de düşünen projeleri hayata geçiriyoruz.

Kent merkezinde uzun yıllar tersane olarak kullanılan çekek yerini vatandaşlar için yeni bir açık hava meydanı hâline getirdik. Bisiklet yolu, yürüyüş yolları, spor aletleri ve dinlenme alanlarını içinde barındıran alan, festival, konser ve diğer etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Balıkçılar, meydanın onlara ayrılan bölümünde kayıklarının tamir, onarım ve bakım işlemlerini modern sistemlerle yapabilecek. Kale surlarının önünde yeni bir rekreasyon alanı oluşturduk. Buzhane olarak hizmet veren tarihî binayı restore ettik, Sabahattin Ali Kültür Merkezi’ne dönüştürdük.

Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde çöpten elektrik üretiyoruz. Sinop merkezin, Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerinin çöplerinin toplandığı tesiste günde ortalama 110-117 ton arasında çöpün düzenli depolama ve bertaraf işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Tesisin planlanan kurulum gücü 1.4 MW. İlk etapta saatte 350-450 kWh’lık enerji üretmeyi planlıyoruz, tesiste 4.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yaklaşık 15.000.000,00 TL’lik yatırımla inşa edilen tesis, tüm etapları işler duruma getirildiğinde 2.500 evin elektrik gereksinimini karşılayacak.

Sinop Sahil Belediyeleri Birliği Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’yle karbondioksit gazından 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkileri elektrik enerjisine dönüştürülerek ortadan kaldırılacak, insan ve çevre sağlığı korunacak. Yıllık 3.2 milyon metreküplük metan gazının da doğaya salımı engellenecek. Depolama ve bertaraf işlemlerinin mali yükümlülüğünden kurtulacağımız gibi, tesiste üretilen elektrik enerjisinin satışından pay alarak gelir elde edeceğiz. Çöp sahasından gazın çekilmesiyle birlikte biyolojik çürüme hızlanacağı için çöp döküm sahasının ömrü uzayacak. 10 yılda dolması planlanan alanın ömrünün 14 yıla kadar uzayacağını öngörüyoruz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
BARIŞ AYHAN:
Kentimizin en önemli sorunlarından olan, yaklaşık üç yıldır onaylanmayı bekleyen 1/25000’lik imar planı bu yıl revize edilerek askıya çıkarıldı. Kısa sürede onaylanabilecek bir plan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda bürokratik engellere takıldı.


Önerilen Haberler