"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalkaya: “İnsan odaklı belediyecilik hizmetlerine devam edeceğiz”

  • 25 Nisan 2022
İzmir Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya Belediye Gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
FATMA ÇALKAYA:
Üç yıllık hizmetlerimizi üç ana başlık altında toplayabiliriz. Bunların başında yatırım hizmetlerimiz geliyor. Diğer ana başlığımız, sosyal yardım ve kara kış belediyeciliği. Üçüncüsü de pandemi, sel ve yangın gibi afetlerde verdiğimiz hizmetler.

Göreve gelir gelmez, vatandaşlara verdiğimiz sözleri yerine getirmek için çalışmaya başladık. “Kültür Merkezi”, “Cemevi” ve “Olgun Gençlik Merkezi” projelerimizin kaba inşaatı ve dış giydirmeleri tamamlandı. 800 kişilik tiyatro salonunun, 180 kişilik çok amaçlı salonun, kütüphanenin, kurs merkezlerinin, 70 kişilik gösteri salonunun ve iki kafeteryanın yer alacağı Kültür Merkezi’nin ses ve ısıtma sistemi, iç alanları yapılıyor. Cemevi, tamamlanmak üzere. Olgun Gençlik Merkezi de bu yıl içinde hizmete açılacak. Balçovalı kadınların kurslarda ve kadın kooperatifinde ürettiği ürünlerin satılması için “Satış Merkezi” açtık. Çalışan annelerin çocuklarını emanet etmesi için Gülfem Benli Anaokulu’nu hizmete sunduk. Mobese sistemini geliştirdik. Tüm okulları ve orman alanlarını mobese sistemine dahil ettik. Bu sistemi İlçe Emniyet Müdürlüğü’yle birlikte kullanıyoruz. İlçemizdeki okulların ve camilerin bakım-onarım işlemini her yıl hazırladığımız takvim uyarınca biz yapıyoruz. Engelli vatandaşların hastanelere gidebilmesi ve sosyal aktivitelere katılabilmesi için Engelli Hakları Merkezi’nde kullanılmak üzere engelli nakil aracı aldık. İlçemizdeki altyapı çalışmalarının büyük bölümünü de kendi bütçemizle yapıyoruz. Bu hizmetlerin bazılarını seçimlerde vadetmiştik. Bazı hizmetlerimizi de süreç içinde planlayarak gerçekleştirdik.

Diğer ana yatırım kalemlerimizden biri de sosyal yardım hizmetleri oldu. Ekonomik kriz, vatandaşlar açısından dayanılmaz bir seviyeye ulaştı. Merkezî yönetimden beklediği desteği göremeye vatandaşlar bu hizmetleri almak için belediyelere gelmeye başladı. Sosyal yardımları artırdık. Ne yazık ki, vatandaşların bizden başka tutunacak dalı yok. Bu kapsamda eğitim yardımları da yapıyoruz. İlçemizdeki dar gelirli ailelerin çocuklarının kıyafet ve kırtasiye ihtiyaçlarını temin ediyoruz. Bu hizmeti sunarken aileyi ve çocuğu rencide etmiyoruz. Üniversiteyi kazanan her öğrenciye bilgisayar hediye ediyoruz. Uzaktan eğitim nedeniyle bu hizmetimizi ilk ve orta dereceli okullara giden çocuklara da sunduk. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına tablet aldık veya açtığımız EBA Destek Merkezleri’nde eğitim desteği sağladık. Tüm eğitim grupları için burs desteğimiz var. İl dışından eğitim görmek için ilçemizdeki üniversitelere gelen öğrencilere yemek, ulaşım ve konaklama konusunda yardımcı oluyoruz. İnşaat mühendisi kız öğrenciler için “Beyaz Baretli Kadınlar” projemizi hayata geçirdik. Çocuklar için ücretsiz robotik kodlama kursu, felsefe atölyesi, yaratıcı yazarlık kursu ve spor kursları düzenliyoruz. Dar gelirli vatandaşların elektrik, su, yakacak, kira gibi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılıyoruz, belli dönemlerde erzak ve market fişi temin ediyoruz. Bebek ve hasta bezi, tıbbi protez araçlar, engelli akülü aracı gibi ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz. Kaza sonucu evi veya işyeri yanan vatandaşların tüm zararını karşılıyoruz.

Bu üç yıl içinde öngörülemeyen olaylar yaşadık. Bunların başında pandemi geliyor. İzmir’de deprem, ilçemizde de sel ve orman yangını yaşadık. Bu süreç bizi bütçe açısından olumsuz etkiledi, iş planımızı değiştirmek zorunda kaldık. Özellikle pandemi döneminde hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için mücadele ettik. Pandeminin ilk dönemlerinde ilçemizdeki vatandaşların maske ihtiyacını karşıladık. Evden çıkamayan 65 yaş ve üstü vatandaşlara düzenli olarak sıcak yemek ulaştırdık. Yine sokağa çıkma yasaklarında vatandaşların temel ihtiyaç maddelerine ulaşmasını sağladık. İşyerini uzun süreli kapatmak zorunda kalan ve başvuru yapan esnafa iki kez nakdi yardımda bulunduk. Kuaför, berber gibi işletmelere malzeme desteği verdik. İlçemizdeki taksicilerin araçlarına koruyucu panel taktırdık. İlimizde yaşanan depremde evleri hasar gören vatandaşlara geçici konaklama imkânı sağladık. Sel nedeniyle ev ve işyerleri hasar gören vatandaşların zararını karşıladık. Ev ve işyerlerinin bakım-onarım işlemlerini yaptık

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
FATMA ÇALKAYA
: Devam eden projelerimizi tamamlayacağız. İnsan odaklı belediyecilik hizmetlerine devam edeceğiz. Ekonomik kriz, vatandaşların sırtında büyük bir yük. Bu nedenle ilk görevimiz, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesini sağlamak. Kadın kooperatifini güçlendireceğiz, ikinci bir kreş açacağız. Daha önceki yıllarda belediyemizin açtığı 384 kişilik kız öğrenci yurdu hizmet vermeye devam ediyor. İkinci bir kız öğrenci yurdu daha açarak Anadolu’dan gelen kız çocuklarının hizmetine sunacağız. İlçemizdeki kentsel planlama sürecinde (arsa mağdurları, İnciraltı planlaması) önemli bir çalışma yaptık. Önümüzdeki iki yılda bu sorunları çözmeyi hedefliyoruz. Her yıl olduğu gibi, millî bayramları coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz.  

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
FATMA ÇALKAYA:
Pandemi döneminde engellemeler yaşadık. Yardım toplamamız engellendiği için tüm çalışmaları kendi bütçemizden yaptık. Ayrıca üzerimizde yoğun bir Sayıştay baskısı var. Üniversiteli öğrencilere dağıttığımız bilgisayarlar nedeniyle zimmet çıkarıldı. Biz, bu işin bir kamu hizmeti olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.


Önerilen Haberler