"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kantarcı: “Bütçemizi zorlayarak yeni yatırımlar yapacağız”

  • 25 Nisan 2022
Zonguldak Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
BÜLENT KANTARCI:
2014-2019 döneminde temel altyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamladığımız Çaycuma’da, ikinci hizmet döneminde kurumsal kapasitemizi yükseltmek, kentsel yaşam kalitesini üst seviyeye çıkarmak, iklim dostu bir ilçe yaratmak, sosyal belediyeciliğe yeni boyut kazandırmak, spor altyapısını güçlendirmek hedefiyle çalışmalarımıza başladık. Köklü reformlarla ilkeleri olan bir kurum hâline getirdiğimiz belediyemizde tüm işlemleri mevzuattaki hükümlere uygun hale getirdik, her şeyin kayıt altına alındığı bir sistem kurduk. Vatandaş memnuniyetini artırmak, daha etkin ve nitelikli hizmet verebilmek amacıyla stratejik yönetime geçtik. Yasal zorunluluğumuz olmadığı hâlde stratejik planımızı yayımlayarak hedefleri herkes tarafından bilinen, süreçleri takip edilen, ölçümlenebilen bir kuruma dönüştük. Bu doğrultudaki en önemli kararlarımızdan biri de toplam kalite yönetimi çalışmaları oldu. TSE’yle yürüttüğümüz bu çalışmada aşama kaydettik. Kurum genelinde tutarlılığı sağlamak, gelişime odaklanmak, hizmet verimini artırmak hedefiyle yürüttüğümüz faaliyetler kapsamında kalite el kitabını yayımladık. Kurumsal kapasitemizi artırmak için attığımız bir diğer önemli adım da yeni binamızı hizmete sunmak oldu. Tasarımı ve hacmiyle ilçemizin simge yapılarından biri olan hizmet binamız, 15.000 metrekare kapalı alanı, modern tasarımı, şık çalışma alanları ve sosyal mekânlarıyla ilçemize değer kattığı gibi, çalışan memnuniyeti de artırdı. B Blok’taki alışveriş merkeziyle, ofislerle ilçemizin ticari hayatını zenginleştiren yeni binamız, vatandaşlar tarafından da beğenildi.

İklim krizine duyarlılık göstererek öncü uygulamalara imza attık. Yayımladığımız Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği’yle yeni yapılan tüm yapılarda yağmur hasadını zorunlu hâle getirdik. Kendi enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan üretmek için projeler yaptık. Filyos Irmağı üzerinde Arşimet burgulu türbinle elektrik üretme projesi tamamlanmak üzere. Güneş enerjisi projesini ihale aşamasına getirdik. Kendi kendine yeten bir belediye olma yolunda önemli aşama kaydedeceğimiz bu projelerle ilçenin karbon ayak izini de düşüreceğiz. Bisiklet altyapısına önem veriyoruz. Çaycuma’yı, ülkenin nüfusuna göre, en uzun bisiklet yoluna sahip ilçe hâline getirdik. Bisiklet yolunun uzunluğu 21 kilometreyi buldu. Çaycuma’yı spor ilçesi yapmak için önemli adımlar attık. Her yaştan vatandaşın dilediği sporu yapabilmesi için tesisler kurduk. İçinde yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, yürüme parkuru, tırmanma duvarı, sauna, tuz odası, Osmanlı hamamı, kafeterya, etkinlik çayırı gibi birimlerin bulunduğu Atatürk Spor Merkezi’ni hizmete sunduk. Yapımını tamamladığımız Yaşam Park’ın birinci etabındaki ekolojik göletteki sporları çeşitlendirdik, kano, deniz bisikleti gibi sporların yanına yelkeni de ekledik.

Sosyal belediyecilikte önemli adımlar attık. Toplumun dezavantajlı kesimlerini desteklemek birçok hizmet sunduk. Derin yoksullukla mücadele etmek için Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kara Kış Fonu” çağrısına uyarak “Sosyal Yardım Yönetmeliği” yayımladık. Bununla da yetinmedik, sosyal yardım kaleminin 2022 yılı bütçesindeki payını 12 kat artırdık, bu alana kaynak aktardık. Yayalaştırılan alan, kavşak ve meydan düzenlemeleriyle, ilçemizin dört bir yanına bağlamına uygun olarak diktiğimiz imzalı heykellerle ilçemizde yeni yaşam alanları oluşturduk. Yeşil alan miktarını ve kalitesini artırdık, vatandaşların vakit geçirebileceği rekreasyon alanları oluşturduk. Kent Ormanı’nda düzenlemeler yaptık. Yaşam Park’ın 120.000 metrekareye yayılacak ikinci etabının çalışmalarına başladık. Yaşam Park’ın ikinci etabında plaj futbolu ve voleybolu sahaları, havuzlu meydan, amfi tiyatro, midilli park, gölet üstü ahşap köprü ve iskele, mini golf sahası, su sporları alanı, botanik bahçesi ve çay bahçeleri gibi birimler planladık. İmar uygulamalarını yeni bir yaklaşımla ele aldık. “Yaya ve bisiklet öncelikli ilçe” hedefiyle yürüttüğümüz çalışmalarla erişilebilir bir ilçe oluşturduk. Mevzuata ve hukuka uygun imar uygulamalarıyla çağdaş bir ilçe dokusu oluştururken, geliştirdiğimiz konut projeleriyle örnek siteler kurduk. Vatandaşların ihtiyaçlarını göz önünde tutan bir anlayışla ibadethaneleri düzenledik, cami mimarisine yeni soluk getirecek projeler geliştirdik. Yaşam Park Cami ve Yerleşkesi’ni yörenin geleneksel yapı tekniğine uygun olarak ahşap malzemeyle, özgün mimariyle, doğal dokuya uygun görünümle tasarladık. Hizmete açtığımız yeni binamızda vatandaşların mutlu olacağı, sosyal ve kültürel etkinliklerin yer alacağı mekânlar oluşturduk. Ulaşımı çeşitlendirdiğimiz ilçemizde hareket edebilir durumdaki tüm engelli vatandaşların kimsenin yardımına gereksinim duymadan hizmetlere erişebileceği uygulamalara imza attık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
BÜLENT KANTARCI:
2014 yılından bu yana hiçbir mazeretin arkasına sığınmadan hedeflerimizi büyük bir başarıyla hayata geçirdik. Ama pandemi süreci ve arkasından gelen büyük ekonomik kriz, herkes gibi bizi de daha temkinli davranmaya itiyor. Ülkenin içinde bulunduğu durum, uzun erimli planlamalar için birkaç kez düşünmeyi gerektiriyor. Büyük bir titizlikle sağladığımız mali disiplini bozmamak, istikrarı sürdürmek istiyoruz. Önümüzdeki iki yılda öncelikli hedefimiz, devam eden çalışmalarımızı tamamlamak. Bütçemizin olanaklarını zorlayarak yeni yatırımlar yapmaya da kararlıyız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
BÜLENT KANTARCI:
CHP’li belediye olmanın zorluklarını biz de yaşıyoruz. Kapılar bize kolay açılmıyor. Biz de bazı şeyleri zorlamıyoruz. Bakanlıklara en az giden başkanlardan biriyim. Ama yerelde ilçemizin meseleleri için herkesle görüşüyoruz, herkesi işbirliğine zorluyoruz. Siyasi muarızımız da olsa katkı sunan herkese toplum içinde teşekkür etmekten asla çekinmiyoruz. Herkesi kucaklamak, herkesin başkanı olmak gibi bir derdim var. Hiçbir mazeretin arkasına sığınmadan, şikâyet etmeden, her koşulda hizmet üretmeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler