"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karaca: “Yerel yönetimlerin yetki ve kaynak sıkıntısı çözülmeli”

  • 25 Nisan 2022
Muğla Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ALİM KARACA:
CHP’nin 25 yıl sonra seçim kazandığı Fethiye’de ilk üç yılımız yoğun geçti. Belediyemizin ekonomisini dengelemeyi, çalışma arkadaşlarımızın maaşlarını aksatmadan ödemeyi ve borçsuz bir belediye olmayı hedeflemiştik, bunu başardık.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte “makyaj değil, kalıcı çözüm” anlayışıyla altyapı çalışmalarına yoğunlaştık. Ölüdeniz bölgesi başta olmak üzere Fethiye’nin dört bir köşesinde yaklaşık 400 milyon TL’ye mal olacak altyapı yatırımlarına başladık. 121 kilometre kanalizasyon hattının, üç adet terfi istasyonunun, 3.841 adet parsel baca imalatının yapılacağı Ovacık ve Hisarönü Projesi’nin %92’sini tamamladık. Fethiye Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini iki katına çıkarmak için çalışmalara başladık, projenin % 63’ünü bitirdik. İlçe merkezindeki ana arterlerdeki içme suyu borularını yeniledik. 10 milyon TL’lik projeyle 7.360 metrelik içme suyu hattı yenileme çalışmasını başlattık.

İlçe genelinde MUSKİ, AYDEM ve telekomünikasyon şirketleriyle birlikte geniş kapsamlı altyapı ve üstyapı çalışmasına giriştik. Asfalt yapımıyla ilgili maliyeti düşürmek, kendi personelimizle hızlı ve sağlıklı bir şekilde hizmet sunmak için asfalt üretim merkezi kurduk. Fethiye sahil bandında altyapı ve ışıklandırmayla ilgili yaşanan sıkıntıları çözdük. Sahil yolunun üstyapısını baştan sona yeniledik ve aydınlatma sorununu ortadan kaldırdık.

Maliyetleri düşürmek için kendi imkânlarımızla, kredi kullanmadan, üç yıllık kiralama bedeliyle 42 yeni kamyonu ve iş makinesini araç filomuza dahil ettik. Yüksek tutarlarla araç kiralama dönemini sona erdirdik. Tüm araçlarımıza araç takip sistemi kurduk.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla Halk Evleri için çalışmalara başladık. Halk Evleri’nin ilkini Fethiye merkezde açtık. Ardından, Göcek, Ovacık, Bahriye Üçok Parkı ve Karaçulha’ya yenilerini ekledik. Tüm ürünlerdeki fahiş maliyet artışına rağmen ürünlerimize zam yapmamak için direniyoruz, söz verdiğim gibi, çay hâlâ 1 TL. İlçe merkezinde 25 yıldır atıl durumda bulunan Bahriye Üçok Parkı’na Halk Evi’nin yanı sıra basketbol sahası, kütüphane ve kooperatif ofisi konumlandırarak vatandaşların hizmetine sunduk.

Belediyemiz tarafından işletilen İnlice Plajı’nda köklü değişiklikler yaptık, uygun fiyatla kaliteli hizmet vermeye başladık. Yıllardır atıl duran Karaot sahilini ilçemize kazandırdık. Plajdaki yapıları ahşaptan imal ettik. Karaot Plajı’nı 500 bin TL’ye mal ettik. Çalış sahilinde değişiklikler yaptık, altyapı ve üstyapı sorununu tamamen çözdük. Patlangıç Mahallesi’ndeki pazaryerini güneş enerjisi panelleriyle kendi elektriğini üreten modern kapalı bir pazaryerine dönüştürmek için başlattığımız çalışmaları tamamladık, ilçemize GES projeli bir kapalı pazaryeri kazandırdık.

Yerelde kalkınmayı ve istihdamı sağlamak, Fethiye’nin doğal ürünlerini dünyaya tanıtmak için ilçemizdeki kooperatiflerle işbirliği yaptık. Belediyemize ait 180 dönüm arazide ekim-dikim çalışmalarına başladık. Yok olmaya yüz tutan Kaya halısını yaşatmak için dokuma atölyesi kurduk. Fethiye Kaya halısına ve Yeşilüzümlü dastarına coğrafi işaret aldık. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Fethiye Kaya inciri ve tahiniyle Seydiler kilimine coğrafi işaret aldığı sürece destek verdik.

Koç Holding’in yerli ve millî projesi olan, deniz kirliliğini ve deniz suyu kalitesini ölçen 12 milyon TL değerindeki sistemini körfezde kullanmaya başladık. Tarihî Fethiye Kalesi’nin temizlik ve kurtarma kazısı için Fethiye Müze Müdürlüğü’yle protokol imzaladık, hâlen birlikte çalışıyoruz.

Pandemi döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlara 18.000 adet gıda paketi dağıttık. Çeşitli sosyal yardım kuruluşlarıyla işbirliği yaptık, ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 5 milyon TL değerinde beyaz eşya yardımında bulunduk. Ayrıca 2.240 haneye yakacak, 2.100 aileye giysi, 286 aileye eşya yardımı yaptık. Deprem sonrası İzmir’e ve Elazığ’a birer tır yardım gönderdik. Down sendromlu gençleri istihdam eden Down Kafe’yi Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hizmete açtık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ALİM KARACA:
Fethiye’ye nikâh salonu kazandırmak istiyoruz. Gençlik Merkezi için çalışmalarımız devam ediyor. İlçemizin farklı noktalarında Halk Evleri açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnlice ve Karaot halk plajlarına ilave olarak Koca Çalış bölgesinde üçüncü bir halk plajı açacağız. Gerekli izinleri aldıktan sonra Göcek sahilini yenileyeceğiz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Yeşilüzümlü bölgesinde üzüm işleme tesisi açacağız. “Belediyem Kart” uygulamasını hayata geçireceğiz. Karagözler bölgesine “Seyir Terası” yapmak istiyoruz. Bu projeleri gerçekleştirebilmemiz için ülke ekonomisinin rayına oturması gerekiyor.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ALİM KARACA:
Ana muhalefet partisine mensup bir belediye olarak özellikle bürokratik işlerimizin kolay yürüdüğünü söyleyemem. Belediyeler yetki ve kaynak açısından sıkıntılar yaşıyor. Bu sorunların çözülmesi için iktidarın harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimlerin yetki ve mali kaynak sıkıntısının çözülmesi için yeni bir yerel yönetim yasasına ihtiyaç var. Bu konu siyaset üstü bir anlayışla ele alınmalı.


Önerilen Haberler