"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kesimoğlu: “Kırklareli’yi tanıtmak istiyoruz”

  • 25 Nisan 2022
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
2019 yerel seçimlerinin ardından ekip arkadaşlarımızla birlikte yeni bir stratejik plan yaptık, hedeflerimizi ve mevcut durumumuzu masaya yatırdık. Amacımız, eylül ayından itibaren işleyişimizi güçlendirmek, yeni projelere başlamaktı. Ancak pandemi nedeniyle önceliklerimizi değiştirdik, çalışma planımızı pandemiye uyarladık. Tüm birimlerimizi ve ekiplerimizi seferber ettik. Kendi dezenfektanımızı ürettik, civar belediyelere de gönderdik. Vatandaşlara maske dağıttık. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yemek desteği verdik, ayni ve nakdi yardımda bulunduk.

Vatandaşların belediyeyle ilgili işlemlerini online yapması için sistemlerin altyapısını güçlendirdik. Birçok etkinliğimizi çevrimiçi düzenledik. Dijital dünyada da varlığımızı kanıtladık. Pandemi döneminde şehiriçi ulaşımda elektronik bilet uygulamasını başlattık. Bu sistem sayesinde vatandaşlar banka kartlarını da kullanabiliyor.

Kadınlar ve çocuklar için etkinliklere imza attık. Kadın üreticilere destek ve aracı olduk. “Mutlu Bir Gelecek Kırklareli’nde Yeşerecek” sloganıyla uzman eğitmenler eşliğinde çocuklar için sanat atölyeleri düzenledik. Çocukların her açıdan (sosyal, kültürel, sportif) gelişmesi için farklı platformlarla da ortak çalışmalara imza attık.

Sokak hayvanları için kentimizin belli noktalarında beslenme odakları oluşturduk. “Mamamatik” makineleri sayesinde sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşıladık. Sokak hayvanlarının olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için hayvanseverlerle birlikte özel kutular ve kulübeler tasarladık, kutuları ve kulübeleri uygun yerlere koyduk. Caddelere uyarı levhaları yerleştirdik.

Kırklareli’nin tanıtımı için çalışmalar yaptık. Yurtiçinde ve yurtdışında temaslarda bulunduk. Kentimizin her özelliğini anlatıyoruz ve tanıtıyoruz. Kırklareli Kent Konseyi’yle birlikte Yayla Bolluk Bereket ve Bağbozumu Şenliği düzenledik. 2019 yılında açtığımız 19.000 metrekarelik kapalı pazar ve fuar alanı, 2021 Aralık ayında 1. Kırklareli Tarım, Hayvancılık, Gıda, Sanayi ve Otomotiv Fuarı’nda üç gün boyunca binlerce kişiyi ağırladı. Aynı alanda Kitap Fuarı da düzenledik. 2021 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Diploması’yla ödüllendirildik.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
Pandemi sürecinin etkileri azaldı, ama ülke olarak büyük bir ekonomik krizin içine girdik. İki yıllık süreçte, merkezî yönetimden payımıza düşen bütçeyle ve gider kalemlerindeki artışın da baskısıyla neyi nasıl yaparız diye düşünüyoruz ve planlamalar yapıyoruz. İstekler ve ihtiyaçlar sınırsız, ancak imkânlar kısıtlı. Hedeflerimizden biri, 2035 yılı odaklı Ulaşım Ana Planı. Amacımız, sorunsuz bir trafik işleyişi sağlamak, konforlu bir kent yaratmak ve karbon salımını azaltmak. Kültür ve turizm alanında farklı atılımlar yapmayı planlıyoruz. Balkan ülkelerinde işbirliği yaptığımız kardeş kentlerin sayısı artıyor. Bekleyen projelerimiz için kaynak ve imkân arayışına yoğunlaşacağız. “Atagar” adlı ay yıldız tasarımlı otobüs terminalinin %50’lik kısmını tamamladık. Bu projeyi bitirmek için çaba sarf edeceğiz. Eskişehir Porsuk Çayı Rekreasyon Alanı’nın bir benzeri olan İnci Dere Projesi’ni hayata geçireceğiz. Diğer projelerimiz arasında Özgürlük ve Demokrasi Meydanı Projesi, Karagöz Meydanı Projesi, Cumhuriyet Meydanı Projesi, Kırklareli ürünleri tanıtım tırı, Uluslararası Balkan Film Festivali yer alıyor. “Yıldız Çocuklar” adıyla hizmet vermeye başlayacak olan tesisle katılımcı çocukların sanatsal yetkinliklerini artırmak, onları sanatla buluşturmak için büyük bir projeye adım atmak üzereyiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MEHMET SİYAM KESİMOĞLU:
CHP’li belediyeler yıllardır üstü kapalı da olsa, çeşitli engellemelere maruz kaldı, kalmaya da devam ediyorlar. Merkezî yönetim, iktidar partisinden olmayan belediyelere farklı gözle bakıyor. Genel bütçeden ayrılan payın az olması nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Akaryakıt, elektrik ve temel giderlere yapılan zamlar da bizi etkiledi. Kültür Merkezi’nin binasını hâlâ tarafımıza devredilmedi. Arazisi belediyemize, binası Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan Kültür Merkezi, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kanunsuz bir şekilde kullanılıyor. Konuyla ilgili hukuki süreç devam ediyor, ancak ağır ilerliyor. Muhalefet belediyesi olunca sistemin içindeki çarkların hantallığını daha net görüyorsunuz. Hayata geçirmek istediğimiz projelerde hep gizli bir elin müdahalesiyle karşılaşıyoruz. Olumlu sonuçlanan taleplerimizde bağlayıcı şartlar ve bizi kısıtlayan uygulamalara söz konusu oluyor. Bu nedenle kentimiz için hayal ettiğimiz çalışmaları bir noktada durdurmak zorunda kalıyoruz.


Önerilen Haberler