"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Muhalefet belediyelerine ayrımcılık yapılıyor”

  • 25 Nisan 2022
Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
KAZIM KURT:
Üç yıllık dönemdeki temel hizmetlerimizi beş başlık altında şöyle anlatabilirim:

Sosyal ve Halkçı Belediyecilik: “Odunpazarı’nda her mahallede en az bir kreş olacak,” dedik ve sözümüzü tuttuk. Odunpazarı’na üçü tam zamanlı olmak üzere toplam altı kreş kazandırdık. İki kreşimizde de çalışmalar bitti, yeni eğitim-öğretim döneminde bu kreşlerimizde de eğitim başlayacak. Engelli çocuklar için de bir kreş yapıyoruz. Odunpazarı’ndaki kreş sayısı 14’e ulaşacak. İddialı olduğumuz çalışmalarımızdan biri de Halk Merkezleri. Altı yeni Halk Merkezi açtık. Merkezlerde kadınlar ve çocuklar için çeşitli branşlarda atölyeler düzenliyoruz. 15 farklı mahallede 16 Halk Merkezi var. Merkezlerden şimdiye kadar yaklaşık 60.000 kursiyer yararlandı. Her Halk Merkezi’ne bir kütüphane açtık. Odunpazarı’nda şu anda 26 kütüphane var, bu kütüphanelerde yaklaşık 100.000 kitap bulunuyor.  Halk Market, sosyal yardım modelimiz oldu. Halk Market’le bugüne kadar 24.000 vatandaşa yardım eli uzattık. Pandemi döneminde kepenk açamayan 1.574 esnaf beş ay boyunca Halk Market’ten faydalandı. EYT mağduru 150 aile de her ay Halk Market’ten yararlanıyor. Aşevinin kapasitesini artırarak 20.000 kişiye hizmet verecek duruma getirmiştik. Aşevinin faaliyet alanını daha da genişlettik. Gültepe Mahallesi’nde 2. Koca Çınar Yaşam Merkezi’ni açtık. Eskişehir, üniversite kenti. Gençlerin her ihtiyacını (barınma, sağlık vb.) düşünmek zorundayız. Eskişehir’in merkezine, Adalar bölgesine beş katlı Ceren Özdemir Gençlik Merkezi’ni açtık. Özellikle kız öğrencilerin barınma sorununu çözmek için kız öğrenci misafirhanesi açtık. 71 Evler, Gündoğdu, Gültepe Mahalleleri’ne ücretsiz halı sahalar yaptık. Ihlamurkent ve Çankaya Mahalleleri’ne ücretsiz spor kompleksleri yapıyoruz. Sevinç, Çavlum, Ağapınar ve Kireç Mahalleri’nde taziye evleri kurduk.

Üreten ve tasarruf eden belediyecilik
: “Tasarruf eden, kendi kendine yeten bir belediye olacağız,” dedik, Odunpazarı’nda kiralık araç dönemine son verdik ve kendi araçlarımızı aldık, 40 milyon TL tasarruf ettik.  Son üç yılda aldığımız araçlarla filomuzdaki araç sayısını 239’a çıkardık. “Araç Bakım Atölyesi” kurduk, araçlarımızın bakımını kendimiz yaparak yine tasarruf ediyoruz. Güneş enerjisi santrali kurduk. Yıllık yaklaşık 1.753.443 kWh elektrik üretiyoruz. Ürettiğimiz elektriği OEDAŞ’a satıyoruz, mahsuplaşma yoluyla hizmet binalarımızın elektrik bedellerinden tasarruf sağlıyoruz. Fazla üretilen kısımların satışından da gelir elde ediyoruz. Belediyemize “Beton Kilit Taş Üretim Tesisi” kazandırdık. Bu tesisle ihtiyacımızı karşılıyoruz, kilit taşa para vermiyoruz. Belediyemize “Kalker Ocağı Kırma Eleme Tesisi” ve “Beton Santrali” de kazandırdık. “Kalker Ocağı” sayesinde yolların yapımında kullanılan temel malzemeleri tedarik ediyoruz.

Yeni Nesil Belediyecilik: Dijital belediyecilik alanında öncü çalışmalara imza attık. Vatandaşlar işlemlerini dijital ortamda yapabiliyor. Web sitemizi ve mobil uygulamamızı yeniledik. Vatandaşlar isteklerini ve taleplerini bize online ortam aracılığıyla ulaştırabiliyor. Biz de bunların takibini yine online ortamda yapabiliyoruz. İnşaat ruhsat başvuruları da dijital ortamda yapılıyor. Engelli vatandaşları da unutmadık. İşitme engelli vatandaşlar için web sitemize çeviri sistemleri ekledik, görme engelli vatandaşlar için de özel web sayfaları yaptık.

Yeşil Odunpazarı:
406.070 metrekare yeşil alan çalışması yaptık. Kocakır Piknik Alanı’nı ve Kent Ormanı’nı kiraladık. Bu alanlara spor tesisleri yaptık. Pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin adını yaşatmak için Vadişehir Mahallesi’ne “Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı” yaptık. Odunpazarı’na 46 yeni park kazandırdık.

Çağdaş Belediyecilik: Odunpazarı’nı tarihin, bilimin, kültürün ve sanatın merkezi yapmak için çalışıyoruz. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evi’ni, tarihi üç konağı restore ederek Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’ni, Devrim Erbil Sanat Evi’ni ve Doğan Avcıoğlu Kitaplığı’nı Odunpazarı tarihî bölgeye kazandırdık. Yenikent Mahallesi’ndeki Seramik Park’ta Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi açtık. Bu merkezde engelli vatandaşlara ve ailelerine destek oluyoruz. Herkesi turizm ilçesi Odunpazarı’na bekliyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
KAZIM KURT
: Odunpazarı’na yeni kreşler kazandırmaya devam edeceğiz. Halk Merkezleri’nin ve atölyelerin sayısını artıracağız. Yaşlı vatandaşlar şimdi sağlıklı ve Koca Çınar Yaşam Merkezleri’ne gidip gelebiliyorlar. “Sağlıkları bozulunca ne olacak?” diye sorduk ve yatılı “Yaşlı Bakım Merkezi” için kolları sıvadık. Yaşlı Bakım Merkezi’nin temelini attık. Çalışmalarımız devam ediyor. GES kurduk, ikinci etap için de gerekli anlaşmaları yaptık, ikinci etabı da tamamlayacağız. Yıllardır engellendiğimiz bir projemiz var: Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi. TOKİ, bu projeye engel olmayacağını söyledi. TOKİ sözünü tutarsa, bu projeyi hayata geçireceğiz ve bölgedeki mağduriyeti sona erdireceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
KAZIM KURT
: Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi, siyasi engellemelerin başını çekiyor. Bu engel, Karapınar, Erenköy ve Huzur Mahalleleri’ni ilgilendiriyor ve bölgedeki vatandaşları mağdur ediyor. Belediye meclisimizde CHP, AKP ve MHP’li üyelerin oybirliğiyle projenin plan değişikliklerini kabul ettik. Ancak plan değişiklikleri TOKİ tarafından reddedildi. AKP’li meclis üyesi arkadaşlarımız TOKİ’yle görüştü. TOKİ, bu kez dava açmayacağını söylemiş. Plan değişikliklerini son meclis toplantımızda oybirliğiyle tekrar geçirdik. Şimdi süreci bekliyoruz. TOKİ projeyi ne hayata geçirdi ne de bizim yapmamıza izin verdi. Güneş enerjisi santralini beş yıl önce hibeyle hayata geçirecektik. Yine o dönem büyükşehir belediyesi meclisindeki AKP’li meclis üyelerinin çoğunlukta olması ve onay vermemesi nedeniyle bu proje beş yıl gecikti. O dönem para harcamadan yapacağımız projede 14 milyon TL zarar ettik. Benim de encümen üyesi olduğum Türkiye Belediyeler Birliği, 2019 yerel seçimlerinden bu yana birlik bütçesinin %50’den fazlasını sadece CHP’li belediyelerden kesilen paylarla sağladı. Sadece 2020 yılında belediyelerimizden 86 milyon TL’lik kaynak kesintisi yapıldı, birliğin bütçesine aktarıldı. Birliğin kaynaklarının neredeyse tamamı Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılıyor. Muhalefet belediyelerine ayrımcılık yapılıyor. Bu da belediyelerimizin önünü kesmek için alınmış siyasi bir karar. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Seyit Torun’la birlikte birlik yöneticileri hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulunduk.


Önerilen Haberler