YÜKLENİYOR
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
HALİL POSBIYIK: Pandemi sürecine ve ekonomik krize rağmen sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet üretmeye devam ettik, birçok projeyi hayata geçirdik. İlçe meydanı için proje hazırladık. Çok katlı yeraltı otoparkını tamamladık. Şeffaf Müze ve Kültür Merkezi inşa ediyoruz. Merkez, turizm için destinasyon noktası olabilecek, kültür ve sanat etkinliklerinin odağı hâline gelebilecek özellikler taşıyor. Sahilde sosyal etkinliklerin yapıldığı amfi tiyatro yeniden düzenlenecek. Ereğli’ye üniversite kampüsü açılması için imar planı, ruhsat, gerekli izinlerin alınması, imalat projelerinin hazırlanması ve takibi çalışmaları yapıldı. Ereğli’den Kandilli’ye ulaşan eski demiryolu üzerinde gidiş-dönüş 14 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş yoluyla çevre düzenlemesi için proje hazırladık. Belediye sınırları içinde kalan bölüm için çalışmalar başlattık. İlçemizin sosyo-ekonomik açıdan desteklenmesi gereken bölgelerine kreş yapılması için çalışmalar başlattık. İki ayrı yer için projeleri tamamladık. İhale aşamasına geçtik. Halk Kafe’yi açtık. Plaj ve mesire alanlarını düzenledik. Atıl durumdaki havuzu yeniledik, aquapark açtık. Plajlar bölgesinde daha önce vatandaşlara kapalı olan bölümlerin bakımını yaptık. Deniz kenarında bir balık lokantası inşa ettik. Kayabaşı Kentsel Tasarım Projesi’ni tamamladık. Heraklia Pontika (Antik kent) üzerinde yer alan Roma mozaikleri ve su sarnıçları için koruma amaçlı bir dizi çalışma yaptık.
Ata tohumlarının korunması, üretilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 2020 yılında başladığımız proje kapsamında beş sera kurduk, proje için özel üretim alanı oluşturduk. İlçe ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunan, kültürün ve ortak dilin güçlenmesini sağlayan “Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk Festivali”, “Hamsi Festivali”, “Bıcırıklar Şenliği”, “Çevre Şenliği”, “Yüzme Yarışı” gibi etkinlikler düzenledik. Atatürk Kültür Merkezi’ni yeniledik, çok amaçlı sergi salonları açtık. “Sanat Sokağı” oluşturduk. Açık hava sinemalarını canlandırdık. Sokak iyileştirme ve bina cephe yenileme çalışmaları yaptık. Tulumbacılar Sokağı’nda tulumbayı eski yerine yerleştirdik. “Oyuncak Evi” açtık. Cumhuriyet Halk Evleri’nde yetişkinler için kurslar ve sertifika programları düzenledik. Cam ve seramik atölyeleri kurduk. Ereğli tarihini bütün yönleriyle ele alan “100. Yıl Sempozyumu” düzenledik. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Konservatuvarı’yla işbirliği yaparak bir dizi konser ve tiyatro etkinliği düzenledik. Tabelalar ve karekodlarla sahil şeridindeki zengin ağaç türlerinin kimliğini oluşturduk, sahili açık hava ağaç müzesine dönüştürdük. Akheron Vadisi ve İnönü Mağarası kazılarına destek verdik, vermeye de devam ediyoruz. Engelli vatandaşlar, özel gereksinimli çocuklar için hizmetler ve kurslar geliştirdik. Plajda engelli asansörü yaptık. Engelli aracını hizmete sunduk. Tarihî çeşmeleri gün yüzüne çıkardık, restore ettik.
Gönüllülerle birlikte maske-dezenfektan ürettik, vatandaşlara dağıttık. Ortak alanları dezenfekte ettik, pandemiyle mücadelede etkin rol oynadık. 65 yaş üstü vatandaşlara, işsizlere ve yoksullara erzak, sıcak yemek dağıttık. Evden çıkamayan vatandaşların alışverişini yaptık, ihtiyaçlarını karşıladık. Sokağa çıkma yasağı olan günlerde, bayramlarda mezarlıklarda canlı yayın yaptık, vatandaşların uzaktan mezarlık ziyareti yapmasını sağladık. Pandemi nedeniyle 190 kiracımıza 2 milyon TL’lik kira indirimi yaptık. “Askıda Fatura” uygulamasıyla dar gelirlilerle hayırseverleri buluşturduk. Üç yıl boyunca 3.341 kişi aceze yardımından, 20.790 aile gıda kolisi desteğinden, 103.707 kişi sıcak yemek yardımından, 1.387 kişi engelli aracı hizmetinden yararlandı. 400 çocuğu sünnet ettirdik. 1.764 öğrenciye kırtasiye malzemesi, 4.288 kişiye kıyafet yardımı yaptık. 70 aileye eşya desteği verdik. Pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine, 65 yaş üstü vatandaşlara ve engellilere zabıta ekipleri aracılığıyla sistemli bir yardım hizmeti sunduk. Vatandaşların sağlıklı bir ortamda alışveriş yapabilmesi için gerekli denetimleri düzenli olarak yaptık. Pandemi tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş üstü vatandaşlarla karantina altına alınan vatandaşların taleplerini karşıladık.
Antik su kemerlerinin yollarını asfaltladık, güçlendirdik. İmar planında 18 uygulama yaptık, düzenli kentleşme için arsa ürettik. 10 adet motosiklet park alanı oluşturduk. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü faaliyetleri kapsamında kanalizasyon ve yağmurlama suyu hattı çalışmaları yaptık. Beş mahallede ilave içme ve kullanma suyu terfi depoları yapım çalışmaları sürüyor. Dere ıslahı çalışmaları kapsamında Pençes Deresi’yle Sakindere’nin ikinci etabı tamamlandı. Su arıtma tesislerinde daha kaliteli içme suyu elde edilmesi amacıyla ozonlama tesisi çalışmaları başlattık. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 36.000 metreküp hazır beton döküldü, 20.000 metrekare beton kilit parke ve 6.000 metre beton bordür döşendi. 10.000 metreküp taş duvar inşa edildi. 314.000 metrekare emülsiyon asfalt, 350.000 ton sıcak asfalt döküldü. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından 18.000 kilogram atık elektrikli ve elektronik eşya, 2.000 kilogram atık pil, 96.000 kilogram tekstil atığıyla işyerlerinden ve gönüllü konutlardan bitkisel atık yağlar toplandı, geri dönüşüm/bertaraf tesislerine gönderildi. Okullarda çevre eğitimleri verildi. 2.400.000 adet mevsimlik çiçek üretildi, dikildi. 10 çocuk parkı yenilendi. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, sahipsiz ve sokak hayvanlarına 48.461 tıbbi işlem yaptı. 335 sahipsiz hayvan sahiplendirildi. 14 noktada sokak hayvanları besleniyor. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde bu noktaların sayısı 120’ye çıkarıldı. İtfaiye, Elazığ depreminde, Antalya orman yangınında ve Kastamonu sel felaketinde yardıma koştu. Afet eğitimi verildi. İçinde Şehit Mezarlığı’nın da yer alacağı yeni mezarlık bölgesi oluşturuluyor.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
HALİL POSBIYIK: Başladığımız projeleri (kent meydanı, otopark, Şeffaf Müze ve Kültür Merkezi) tamamlamayı hedefliyoruz. Kreş projelerini hayata geçireceğiz. Yeni ve büyük bir hayvan barınağı açacağız. İtfaiye binası yapacağız. 50.000 ton sıcak asfalt dökmeyi planlıyoruz. İlaç satış yerlerinde atık ilaç toplama noktaları oluşturacağız. “Tohum Bankası” kuracağız. 22 çocuk parkını yenileyeceğiz. Dört mahallede su deposu ve su terfi deposu yapımını tamamlayacağız. Ozon Tesisi’ni tamamlayacağız, hidroelektrik santrali yapacağız. Teleferik Projesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
HALİL POSBIYIK: CHP’li belediye olmanın sıkıntılarını ilk günden itibaren yaşadık. Kamuyla bağlantılı hiçbir kuruluş proje başvurularımızı kabul etmiyor, kredi taleplerimizi olumlu karşılamıyor. Belediye meclisimizden çıkan ret kararına, geçmiş dönemdeki mahkeme kararına rağmen Ereğli sahiline cami yapılması için iktidarın ısrarlı tutumuyla karşı karşıya kalıyoruz. İmar revizyonu için kamu kuruluşlarından gerekli görüş yazıları gelmediği için hızlı yol alamıyoruz. Güneş enerjisi projemizi yer tahsis edilmediği için yapamadık. Plajlar bölgesinin belediye kontrolü dışında olan, bakımsız, can güvenliği açısından riskli alanını düzenlemek ve güvenli hâle getirmek için yaptığımız başvuru kabul görmedi.