"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tugay: “Vatandaş katılımını üst seviyeye çıkaracağız”

  • 25 Nisan 2022
İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
CEMİL TUGAY:
İlçemizin insanını ve doğasını ön planda tuttuk. Sorunları ve ihtiyaçları veriye dayalı olarak analiz ettik. Kamusal alanların doğru şekilde kullanılması için planlama ve revizyon yaptık. İklim krizine ve doğal afetlere karşı dirençli bir ilçe oluşturmayı hedefledik. Belediye hizmetlerini dijitalleştirdik. Pandemi, deprem ve ekonomik krize rağmen önemli adımlar attık.

“Çocuk Dostu” ve “Yaşlı Dostu” bir ilçe olma hedefiyle çalışmalar yaptık. Çocukları üç ayrı yaş grubuna ayırarak yaptığımız planlamada 0-3 yaş arası çocuklar ve ebeveynleri için “Karşıyaka 95” projemizi uygulamaya başladık. Proje kapsamında 0-3 yaş arasındaki çocuklar evlerinde ziyaret edildi, merkez temelli buluşmalarla takip edildi, sağlıklı gelişimleri için eğitimler verildi, ihtiyaçlarının karşılanması için birçok çalışma yapıldı. 3-6 yaş arasındaki çocuklar için mevcut anaokullarına bir yeni anaokulu ve bir oyun evi ekledik. İki yeni anaokulunu daha hizmete sunacağız. 7 yaş ve üzeri çocuklar için de çalışmalar yaptık. Evrensel Çocuk Merkezi’nde kurduğumuz Planetaryum, ekoloji ve yenilenebilir enerji eğitimi veren “Sıfır Karbon Noktası”, “Çocuk Macera Parkı”, “Pump Track” ve 25 oyun parkı yenilendi. Çocuklar için binicilik okulu açtık. 8-12 yaş arası çocukları için “Performans Ölçüm Merkezi” kurduk. 65 yaş üzeri vatandaşlar için belediyemiz bünyesinde “İleri Yaş Birimi” kurduk ve “Yaşlı Eylem Planı” oluşturduk. Aktif ve sağlıklı bir yaşlanma için Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde kurslar verdik, 3. Yaş Üniversitesi’ni kurduk ve birbirinden farklı etkinlikler düzenledik. Evde sağlık ve temizlik hizmeti için ESDEM’i ve tamir ekibini oluşturduk. Çeşitli faaliyetlerle kuşaklararası iletişim güçlendirdik. Alzheimer Merkezi’nin yapımını büyük ölçüde tamamladık.

Daha önce market olarak kullanılan bir yapıyı Kolektif Girişimcilik Merkezi’ne dönüştürdük, genç girişimcilerin hizmetine sunduk. Teknoloji Geliştirme Merkezleri kurduk. Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’ni inşa ettik ve hizmete sunduk. Aynı yapının terasına yaklaşık 3.000 metrekare büyüklüğünde çatı bahçesi kurmak için hazırlığımız sürüyor. Asfalt üretim plentini yedi yıl aradan sonra tekrar hizmete açtık. Sosyal amaçlarla kullanılacak alanların tasarım çalışmaları vatandaş katılımıyla yapılıyor. Bu kapsamda “Vatandaş Katılım Birimi” kurduk.

“Kent Bilgi Sistemi” oluşturduk. Mekânsal yaklaşımla kente dair tüm verileri (360 derece görüntüleme dahil) bu sisteme yükledik. “Dijital Arşiv” çalışmasını tamamlayacağız. Belediyeyle ilgili tüm işlemlerin ve başvuruların dijital ortamda yapılmasını hedefliyoruz.

Ekolojik ve döngüsel kent planlaması için “Kent Vizyon Birimi” oluşturduk. İklim krizine yönelik çalışmaların yürütülmesi için “İklim Değişikliği Müdürlüğü” kurduk. Çevre Mühendisleri Odası’yla, üniversitelerle işbirliği yaparak “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)” yaptık. 1.6 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali kurduk. 2030 yılına kadar ilave 7 MW’lık santral kurmayı hedefliyoruz.

Kent içi ulaşım kaynaklı karbon emisyonunu düşürmek için “Yürünebilir Kent” ve mini/ mikro mobilite çözümlerine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kendi elektrikli scooter markamızı oluşturduk. “Kumru” adlı 250 scooter paylaşımlı olarak kullanılmak üzere vatandaşların hizmetine sunuldu. Bisiklet yollarıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Son üç yılda yaklaşık 60.000 ağaç diktik. Parklarda ve kent içi atıl alanlarda ağaçlandırmaya öncelik verdik. Karşıyaka’nın çeperinde belirlenen yaklaşık 250 dönümlük alanda “Kent Ormanı” oluşturmak için çalışmalara başladık.

Gazete Karşıyaka’yı yayımlamaya başladık. Altı yeni kütüphane kurduk. En az üç yeni kütüphane daha kurmayı amaçlıyoruz. Karşıyaka Oda Orkestrası, klasik müzik çalışmalarına ve konserlerine devam ediyor. “Balkon ve Bahçe Bitkileri Festivali”, “23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali” gibi etkinlikler düzenlemeye devam ediyoruz. “Sokak Lezzetleri Festivali”, “Ege Otları Festivali”, “Yamanlar Köy Festivali”, “Yeni Yıl Pazarı”, “İkinci El Pazarları”, “Kitap Festivali”, “Fen Bilimleri Şenliği”, “Taş Heykel Sempozyumu”, “Resim Sempozyumu”, “Mural Festivali”, “Oryantiring Turnuvası”, “U-12 Futbol Kupası”, “Zübeyde Hanım Koşusu”, “Enduro Bisiklet Yarışı”, “3x3 Streetball Turnuvası” düzenledik. Semra Aksu atletizm pistinin tamamlanmasıyla birlikte atletizm branşında da aktif bir ilçe olmayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
CEMİL TUGAY:
Öncelikli hedefimiz, seçim öncesindeki vaatlerimizi tamamlamak. Karşıyaka Çarşısı’nı yenileyeceğiz. Belediye yönetiminde vatandaş katılımını üst seviyeye çıkaracağız. Bostanlı’da sergi salonu ve sosyal tesis inşa edeceğiz. Üç yeni kütüphane açacağız. Karşıyaka Kent Ormanı’nın plantasyon ve sosyal alan inşasını tamamlayacağız. En az beş yeni kent içi park oluşturacağız. Bir açık ve bir kapalı yüzme havuzu yapacağız. Örnekköy’de cemevi inşa edeceğiz. Yürünebilir kent planlaması çalışmalarını tamamlayacağız. Düşük karbon emisyonu için mini/mikro mobilize çözümler üreteceğiz. Bisiklet yolları ve bisiklet park yerleri yapacağız. Sağlıklı gıdaya erişim için kentsel gıda stratejisi oluşturacağız. Tarımsal kalkınma kooperatifleriyle işbirliği yapacağız. Kentsel tarımı geliştireceğiz. Organik atıkları toprak için organik içeriğe dönüştüreceğiz.
 
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
CEMİL TUGAY:
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla sınav öncesinde okulların önünde kurduğumuz stantlar polis zoruyla kaldırıldı. Pandemi döneminde ekmek ve gazete dağıtımımız yasaklandı. Bunların dışında doğrudan bir siyasi engelleme olmadı. Ancak tarihî tren istasyonunun tahsisine veya kiralanmasına yönelik talebimiz anlamsızca görmezden gelindi. İller Bankası, kredi taleplerimizi onaylamadı. Türkiye Belediyeler Birliği’nden bugüne kadar hiçbir destek alamadık. Arama ruhsatımız olmasına ve ÇED sürecinde kurumların olumlu görüşlerine rağmen jeotermal sondaj yapmamıza izin verilmedi.


Önerilen Haberler