YÜKLENİYOR
Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
FETHİ YAŞAR: Yenimahalle’yle ilgili hayallerimin büyük bir kısmını projelendirerek hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyor olsam da, son üç yıl pandemi nedeniyle oldukça sıkıntılı geçti. Pandemiyle mücadele etmeye çalışırken, ülkemiz ekonomik krizin etkisine girdi. Bu süreç belediyeleri her açıdan olumsuz etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Ekonomik kriz nedeniyle yatırım yapma gücümüz azaldı. Açıkçası, bu süreçte vatandaşların belediyelere güveninin azalmasından korkuyorum. Çünkü vatandaşlar, verdiğimiz sözleri yerine getirmemizi bekliyor. Geçen yılki fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında en az üç kat fark var. Devlet yetkililerine bu durumu iletiyoruz. Parti ayrımı olmaksızın hepimiz aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Olumsuzluklara rağmen verimli bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. 13 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, 30 yıldır da siyasetin içindeyim. Belediyeler böyle bir sıkıntıyı daha önce hiç yaşamadı. Dolayısıyla son dönemde altyapı, temizlik gibi rutin günlük işlerin dışında acil olmayan yatırımları öteledik, vatandaşların yanında olmaya çalıştık.
Derman Market’i hizmete açtık, ihtiyaç sahibi 3.000 aileye alışveriş imkânı sağladık. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, içine puan yüklenen kartlarla Derman Market’ten alışveriş yapabiliyor. Markette 50 farklı ürün var, vatandaşlar aynı zamanda giyim ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlara bugüne kadar 1 milyon 800 bin TL değerinde kıyafet, gıda ve temizlik ürünü dağıtıldı.
Maske ve dezenfektan atölyelerimizi profesyonel üretim merkezlerine dönüştürdük. Vatandaşların ve kurumların ihtiyacı olan malzemeleri üretmeye başladık. Kendi ihtiyacımıza yönelik üretim de yaptık. Bu işler için özel üretim tesisleri kurduk. Tonlarca dezenfektan, kolonya, sıvı/köpük sabun, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, oto şampuanı, 10 milyondan fazla maske üreterek vatandaşların, esnafın ve belediyemizin ihtiyacını karşıladık. Yüz binlerce aileye ayni ve nakdi destekte bulunduk. 10.000’e yakın yardım kolisi dağıttık. Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de temizlik ve dezenfekte çalışması yürüttü.
Elbette yatırımlarımız da oldu. Aile sağlığı merkezleri, parklar, kreşler, Yenimahalle Evleri, kültür merkezleri, yüzme havuzları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
FETHİ YAŞAR: Yenimahalle’nin geleceğini düşünerek projeler planlıyoruz. Önümüzdeki iki yıllık süreçte Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi’ni, Cumhuriyet Akademisi’ni, Şentepe Kapalı Pazaryeri ve Sosyal Tesisi’ni ilçemize kazandıracağız. Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi, 4.501 metrekarelik alanda yer alacak. Merkezde Alzheimer hastaları için sağlık hizmetleri (fizyoterapi, rehabilitasyon, destekleyici özel eğitim) ve sosyal hizmetler (kültürel ve sosyal etkinlikler) verilecek. Alzheimer Merkezi 58 kişi, Yaşlı Bakım Merkezi 95 kişi kapasiteli olacak. Yarı açık ve açık alanlarda (çay bahçesi, yürüyüş alanları, hobi bahçeleri, spor alanı) yaşlıların sosyalleşmesi sağlanacak. İhtiyaç durumunda Alzheimer hastaları ve yaşlılar, merkezde yatılı olarak kalabilecek.
Gençlerin gelişimi ve eğitimi için Cumhuriyet Akademisi’ni hayata geçireceğiz. Yenimahalle Cumhuriyet Akademisi, Batıkent Turgut Özal Mahallesi’nde yer alacak, üç kattan oluşacak. Akademide konser salonu, açık hava sineması, kütüphane, dijital kütüphane, kantin, çok amaçlı salon, kurs yerleri ve atölyeler bulunacak.
Şentepe bölgesi için yatırım yapacağız. Şentepe Kapalı Pazaryeri ve Sosyal Tesisi, çok amaçlı salon, YENİMEK kurs merkezi, etüt merkezi, kütüphane, poliklinik, zabıta noktası, pazar, mescit ve kafeterya gibi birçok alanı içinde barındıracak, 7.500 metrekare inşaat alanına sahip olacak, ilçe sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
FETHİ YAŞAR: Siyasi engellerle karşılaşmadığımızı söylemek zor, dönem dönem karşılaştık. Ancak karşılaşılan her sorunu vatandaşlara şikâyet etmek ya da bahane gibi göstermek benim çalışma prensibim değil. Vatandaşların vergilerini ve parasını yine vatandaşlar için harcıyoruz. Bu tür sorunları büyütmek, bahane olarak göstermek, vatandaşlara veya belediye başkanına bir şey kazandırmaz. Devlet kurumlarıyla mümkün olduğu kadar uyumlu çalışmaya, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İyi bir diyalog kurulursa, iyi niyet olursa sorunlar çözülür. Bugüne kadar bu anlayışla önemli bir sorun yaşamadık. Sorun olacağını anladığımızda o projeden çekilmeyi, başka bir yöntemle ihtiyacı karşılamayı tercih ettik.