"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Yaşlılık süreci her yönüyle ele alınmalı”

  • 4 Nisan 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
OSMAN GÜRÜN:
65 yaş ve üstü vatandaşların her açıdan yaşam kalitesini yükseltmek ve kaliteli zaman geçirmesini sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sağlık hizmetlerine yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Bu kapsamda verdiğimiz bazı hizmetleri şöyle sıralayabilirim:

100 Yaş Evi: 60 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesini, daha kaliteli zaman geçirmesini, sağlık hizmetlerine ulaşmasını ve keyifli yaş almasını amaçlıyoruz. 100 Yaş Evi, Menteşe ve Fethiye ilçelerinde hizmet veriyor.

Kırsaldaki Çınarlar: Proje kapsamında, hane halkının tek başına yetersiz kaldığı durumlarda yaşlılara sosyal destek hizmetleri veriyoruz. Ayrıca evde teknik destek ekipleri aracılığıyla tadilat ve temizlik hizmeti de sunuyoruz.

Sosyal Hizmet Atölyeleri: Atölyelerde çeşitli sanat etkinlikleri düzenleniyor, beceri kazandırmaya yönelik atölye çalışmaları yapılıyor.

Evde Bakım Hizmeti: Yaşlı, yatağa bağımlı, kimsesiz, engelli bireyler için kendi yaşam mekânlarında tıbbi bakım (pansuman, dekibüt-bası yarası bakımı, hekim reçeteli sonda takılması-değiştirilmesi, hekim reçeteli enjeksiyon serum uygulaması) ve genel bakım (saç sakal tıraşı, silme banyosu eğitimi, tırnak kesimi, hijyen eğitimi) hizmeti sunuyoruz. Hizmet kapsamında bugüne kadar 14.604 kişiye 175.901 kez tıbbi müdahale yapıldı, 2.777 kişiye 54.362 kez genel bakım hizmeti verildi.

Yaşlılara yönelik hizmet planlamaları ve uygulamaları, belediyemiz bünyesindeki Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün teknik personeli tarafından gerçekleştiriliyor. “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar bulunmuyor.

65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
OSMAN GÜRÜN:
Yaşlı dostu kent yaratmak, yaşlılara yaşanabilir ve erişilebilir ortamlar sağlamayı, yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan çalışmaların tamamı kapsıyor. Yaşlı dostu kent, yalnızca yaşlı bireyler için değil, çocuklar ve engelliler başta olmak üzere tüm toplumun faydasına yönelik kentsel yaşam çevresi olarak düşünülmelidir. Erişilebilirlik, kent hayatına katılım açısından en önemli kavramlardandır. Yaşlıların toplumsal yaşama dahil olabilmesi, yeni ilişkiler kurabilmesi için erişilebilir ve güvenli bir kentsel yaşama ihtiyacı var.

Dünya Sağlık Örgütü, yaşlı dostu kent çalışması için sekiz bileşenle yaşlı ve kent ilişkisini ele alıyor. Bunlar, dış mekânlar ve binalar, ulaşım, konut, sosyal katılım, toplumsal yaşama dahil olma ve toplumun yaşlıya saygısı, vatandaşlık görevini yerine getirme ve işgücüne katılım, bilgi edinme ve iletişim, toplum desteği ve sağlık hizmetleri. Yaşlıların kent yaşamına katılması için konutlardaki yaşam alanlarının ve mekânların yaşlıların antropometrik ölçülerine uygun tasarlanması, altyapı çalışmalarının ve ulaşım hizmetlerinin bu doğrultuda planlanması gerekiyor.

Bu nedenle Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’yla erişilebilirlik konusunda çalışan tüm daire başkanlıklarını bir komisyon etrafında birleştirerek erişilebilir Muğla çalışması yaptık.

Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN:
Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek için altı ayrı birimde sosyal çalışmacılar görev yapıyor. Yaşlılara psiko-sosyal destek vermek amacıyla üç ayrı ilçemizdeki psikologlar çalışmalarına devam ediyor. Yaşlılara yönelik hizmetleri vaka bazlı yönetiyoruz. Bu nedenle ihtiyaç durumunda sivil toplum kuruluşlarından, sağlık kurumlarından destek alıyoruz, aileleri de sürece dahil ediyoruz.

Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
OSMAN GÜRÜN:
Yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliği ve kalitesi bütçe doğrultusunda artırılabilir. Temel sorun, hizmetlerin ülkenin tamamına yayılamamasıdır. Bütçe, yerel yönetimlerin sosyal hizmetlere bakış açısına ve bu hizmetlere ayırdıkları paya göre değişkenlik göstermektedir. Belediyemizin insan odaklı hizmetlere ayırdığı pay her zaman yeterli. Yaşlılar için gerekli yatırımları yapmaya çalışsak da, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu yatırımlara destek olması gerekiyor.

Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?  
OSMAN GÜRÜN:
Yaşlıların yaşam koşullarına uygun bir çevrede kent yaşamından kopmadan güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşlanabilmesi için disiplinlerarası çalışmalar yapılmalı, yaşlılık süreci her yönüyle ele alınmalı, ihtiyaçlar belirlenmeli, mimari engeller azaltılmalı. Bu bakış açısıyla geleceğe daha güvenli bakabiliriz.


Önerilen Haberler