"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Evde sağlık hizmeti yaygınlaştırılmalı”

  • 8 Nisan 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lüftü Savaş Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin 65 yaş ve üstü bireylere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde “Yaşlılık/Bakım Merkezi”, “Yaşlılık Birimi” gibi mekanizmalar oluşturdunuz mu?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. 65 yaş ve üstü vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için özveriyle çalışıyoruz. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü bünyesinde “Evde Bakım Birimi” kurduk. Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü bünyesindeki “Hasta Nakil Birimi” de 65 yaş ve üstü hasta vatandaşlara hizmet veriyor. “Kimse Yoksa Biz Varız” sloganından hareketle 65 yaş ve üstü vatandaşlara kent genelinde evde bakım hizmeti veriyoruz. Engel durumu olan ya da bakacak hiç kimsesi olmayan yaşlı vatandaşların ev temizliği ve kişisel bakım ihtiyacını karşılıyoruz. 2021 yılında 1.392 yaşlı vatandaşa evde bakım hizmeti verdik. Gerekli tıbbi cihazlara ve donanıma sahip araçlarımızla acil müdahale gerektirmeyen 65 yaş ve üstü hasta vatandaşları adreslerinden alıyoruz, hastaneye götürüyoruz. Tedavisi biten vatandaşları güvenli bir şekilde adreslerine bırakıyoruz. 2021 yılında 976 hastaya nakil hizmeti verdik.

65 yaş ve üstü bireylerin yerinde yaşlanmasına olanak tanıyacak kentsel alan, mekân ve ulaşım planlamasını nasıl yapıyorsunuz? Yaşlı dostu kent kimliği oluşturmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Kentimizi, yaşlı vatandaşların huzur bulabileceği, keyifle vakit geçirebileceği şekilde tasarlamaya ve yönetmeye özen gösteriyoruz. Yaşlı vatandaşların hizmetlerimizden rahatlıkla faydalanabilmesi için erişilebilirliğe önem veriyoruz. Planlama ve projelendirme süreçlerinde yaşlı vatandaşların beklentilerini ön planda tutuyoruz. Kentimizdeki yeşil alan sayısını artırıyor, bu alanlardaki bank ve çardakları bölge nüfusunun yoğunluğuna göre tasarlıyoruz. Ayrıca yol ve kaldırım çalışmalarında herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için hassasiyetle davranıyoruz. Eğimi olmayan, engelli dostu, rahat yürünebilir kaldırımlar ve bina girişleri oluşturuyoruz. Güvenli, konforlu ve ucuz toplu taşıma hizmeti veriyoruz. Yaşlı vatandaşların sosyal yaşamdan kopmaması için çaba harcıyoruz. Bu kapsamda “Balkonda Umut Yeşeriyor” projesini hayata geçirdik. Projeyle pandemi sürecinde evden çıkamayan yaşlı vatandaşlara saksı, toprak ve fidan hediye ettik, onların verimli ve sağlıklı vakit geçirmesine yardımcı olduk.

Yaşlılara yönelik şiddeti, istismarı ve hak ihlallerini engellemek, yaşlı yoksulluğunun etkilerini azaltmak ve yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için çalışmalarınız var mı? Sivil toplum kuruluşlarıyla, sağlık kurumlarıyla, yaşlı dernekleriyle ve aileleriyle işbirliği yapıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ
: Dezavantajlı gruplara her zaman öncelik tanıyoruz. Yaşlıların yaşadığı sorunları tespit ediyoruz, uzman personel aracılığıyla bu sorunları çözüyoruz. Evde bakım hizmetleri kapsamında ziyaret ettiğimiz yaşlılardan gelen talepleri dikkate alıyoruz, sosyal hizmet uzmanlarının yönlendirmesiyle yaşlılara psiko-sosyal destek vermek için planlama yapıyoruz.

Yerel yönetimlerde yaşlılara yönelik hizmetlerin çeşitliliğini, güvenirliğini ve kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, bütçe ve mevzuat yeterli mi?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Yaşlılık hizmetlerine ilişkin mevzuat yeterli, ancak hizmetlerin çeşitlendirilmesi için bütçenin artırılması gerekiyor. Yerel yönetimlere ayrılan bütçe birçok başlıkta yetersiz kalıyor, amaca hizmet etmiyor. Merkezî yönetimin bu duruma kayıtsız kalmaması ve sosyal hizmetler için yerel yönetimlere daha fazla ödenek ayırması gerekiyor.

Yaşlıların haklarının korunması, yaşlılara yönelik sosyo-ekonomik politikaların kapsamlı ve sürdürülebilir olması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?  
LÜTFÜ SAVAŞ:
Yaşlılara yönelik çalışmaların daha kapsamlı olabilmesi için evde bakım hizmetinin yanı sıra evde sağlık hizmeti de yaygınlaştırılabilir. Sağlık hizmetleri sadece fiziksel sağlıklar sınırlandırılmamalıdır, psikolojik destek de verilmelidir. Yaşlıların yaşam kalitesini artırmak için kentin farklı noktalarına rehabilitasyon merkezleri kurulabilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla işbirliği yapılarak yaşlı bakım merkezleri kurulabilir.


Önerilen Haberler