"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Kapsayıcı ve partiler üstü bir anlayışla çalışıyoruz”

  • 16 Mayıs 2022
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MEHMET MURAT ÇALIK:
Beylikdüzü’nü etkin, eşitlikçi ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışıyla yönettik. Kapsayıcı ve partiler üstü bir yaklaşımla çalışmayı sürdürüyoruz. Şehir plancısı bir belediye başkanı olduğum için biliyorum ki, salt kentsel projeler bir anlam ifade etmez. Beylikdüzü’nün sürdürülebilir, sağlam bir geleceğe sahip olabilmesi için kentsel projelerle eşgüdümlü çalışmalar (altyapı, sosyo-ekonomik ve kültürel) yapmaya devam ediyoruz. 2014 yılından bu yana Beylikdüzü’nde kentsel yaşamı da dönüştürüyor, geliştiriyoruz. Beton yığını değil, içi yaşam dolu yapılar inşa ettik. 157 kentsel ve mimari proje geliştirdik. 35 projeyi ve 65 parkı tamamladık. 19 projede çalışmalarımız devam ediyor. 38 projede de projelendirme sürecini tamamladık.

Yeşil alanları artırdık. Beylikdüzü’nü kişi başına 10.5 metrekare yeşil alan düşen bir ilçeye dönüştürdük. İlçemize her biri 20.000 metrekare alan üzerine kurulu iki Yaşam Bahçesi ve 5.300 metrekarelik Küçük Bahçıvanlar Parkı kazandırdık. Yaşam Bahçesi’yle kent tarımını destekledik, elde edilen 130 ton ürünü ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz ulaştırdık. “Ata Tohumu Bankası”, “Yaşam Vadisi Etapları” ve “Yakuplu Ormanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi” projeleriyle yeşil alanlara yönelik çalışmalar yaptık. 50.000 metrekare alana sahip Yakuplu Kent Ormanı’nı İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle tamamladık.
 
Beylikdüzü’nde her çocuğun eşit şartlara ulaşabilmesi için “Beslenme Saati” uygulamasını başlattık. Her gün ilkokul çağındaki 650 ihtiyaç sahibi çocuğa günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak gıda ürünleri dağıtıyoruz. Çocuklar, belediyemize ait tek bir çizginin dahi bulunmadığı çantaları aileleri hazırlıyor diye biliyor.

Beylikdüzü’nün sürdürülebilir bir geleceğe sahip olabilmesi için kentsel projelerle eşgüdümlü olarak altyapı, yapım ve yenileme çalışmalarını tamamladık. Nüfusun yoğunlaştığı alanlarda trafik yükünü azaltmak için yeni yol bağlantıları yaptık, ana caddeleri yeniden düzenledik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde yağmur suyu ve atık su kanal hattı yaptık, Beylikdüzü’nün altyapısıyla önümüzdeki 30 yıla hazırız.

Atık toplayıcılarının haklarını koruyarak, insan ve toplum odaklı bir çözüm üreterek, Geri Dönüşüm İşçileri Destek Projesi’yle Atık Ara Depolama Merkezi’ni hayata geçirdik. Proje, geri dönüşüm işçilerinin çalışmalarını modern bir yapıya kavuşturmanın yanı sıra geri dönüşüm kontrolünü sağlamayı, çevre ve insan sağlığını korumayı hedefliyor.

Her koşulda vatandaşların yanında olmak, ilçemizi doğal afetlere ve doğa koşullarına hazırlamak amacıyla dört tesis inşa ettik. Beylikdüzü Afet Anı Koordinasyon ve Lojistik Merkezi’nde afet sonrasında tüm lojistik ve ihtiyaç koordinasyonunun sağlanacağı, gıda depolama alanlarının bulunacağı, yardım dağıtımının yapılacağı tesisler yer alıyor. Beylikdüzü Mutfak, sadece afet anında hizmet vermeyecek. Tesis, ihtiyaç sahibi ailelere günlük sıcak yemek dağıtımı, okul öğrencilerine beslenme çantası ve gençlere çorba dağıtımı için hazırlığın yapılacağı bir alan olarak tasarlandı. 1.000 metrekare alan üzerine kurulan Beylikdüzü Mutfak, günlük 2.000 kişilik, afet anında günlük 30.000 kişilik yemek çıkarma kapasitesiyle hizmet veriyor. Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ni de her türlü afetle mücadelenin ilgili diğer kurumlarla koordineli bir şekilde yürütüleceği, hazırlık eğitimlerinin verileceği ve her sürecin takip edileceği bir tesis olarak tasarladık. Temel arama kurtarma eğitimleri, toplanma ve barınma alanları yönetimi, “ABİS-Beylikdüzü Hazır!” hizmet altyapısının yönetimi ve “Beylikdüzü Nefes Arama Kurtarma” ekibinin çalışmaları da bu merkezden yürütülüyor.  Afet Sonrası Kapalı Barınma Alanı ve Lojistik Destek Merkezi’ni ise, afet sonrasında gelen lojistik malzemenin depolanacağı ve desteğe gelen arama-kurtarma ekiplerinin konumlanacağı, aynı zamanda evi yıkılan afetzedeler için geçici kapalı barınma alanı olarak tasarladık.

İlçemizde Teknoloji ve Yaratıcı Endüstriler Merkezi’ni kurmak amacıyla Bilgi Üniversitesi ve Arizona State Üniversitesi’yle işbirliği yaptık. TEKMER projesinin hayata geçmesiyle birlikte sanayi, üniversite ve belediye arasındaki işbirlikleri, ilçenin kalkınması ve yeni istihdam fırsatlarının oluşması bakımından önemli bir adım olacak. Prof. Dr. Aziz Sancar Merkezi’yle İTÜ’yle protokolünü imzaladığımız Bilim ve Sanat Merkezi’nin de yapımına başlıyoruz. 8.000 metrekare alan üzerinde 35 konteynerden oluşan projede STEAM laboratuvarı ve atölyeler yer alacak.

Dünyanın en büyük online eğitim platformu Coursera’yla işbirliği yaptık, eğitimde bir ilki gerçekleştirdik. Ülkemizde böyle bir işbirliği yapan ve eğitim hizmetini ücretsiz sunan ilk belediye olarak 81 ilde 100.000 vatandaşa bu kurslardan ücretsiz faydalanma imkânı sağladık. Üniversite öğrencilerine eğitim desteği vermek amacıyla Yarına Umut Hareketi’ni başlattık. “Siz de Yarına Umut Olabilirsiniz” sloganıyla hayata geçen projeyle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileriyle hayırsever vatandaşlar arasında köprü oluyoruz. İlçemize 20 kütüphane kazandırdık.

Seçim döneminde sözünü verdiğimiz projeleri (Atatürk Bulvarı düzenlemesi, Pazar İstanbul, Kumsal Beylikdüzü, Gürpınar Polis Merkezi, Yaşam Vadisi, Kumcular yol bağlantıları, Rıfat Ilgaz Eğitim Tarihi Müzesi, Beylikdüzü SMART) tamamladık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MEHMET MURAT ÇALIK:
Önümüzdeki dönemde kadınlar, çocuklar ve gençler için projeler üreteceğiz. İki “Anne ve Çocuk Merkezi”, yedi yeni kreş için çalışmalarımız devam ediyor. “Üç Köy Üç Meydan”, “Su ve İklim Farkındalık” ve “Cumhuriyet Caddesi Mimari ve Kentsel Tasarım” projelerini tamamlamayı hedefliyoruz. Yakuplu Mahallesi’ndeki Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezi’nin yapımında sona yaklaştık, kapalı pazaryeri gibi birçok projemiz de inşaat aşamasında. Bu projeleri de en kısa sürede hayata geçireceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MEHMET MURAT ÇALIK
: Üç yıl boyunca tüm zorluklara (pandemi, ekonomik kriz) ve siyasi provokasyonlara rağmen hedeflerimizin çoğuna ulaştık. Gürpınar Mahallesi’ndeki Siteler bölgesinde siyasi engellemelerle karşılaştık. Riskli yapıların kentsel dönüşümü için 2016 yılından bu yana mücadele ettik. 11 Kasım 2020’de Sayın Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden KİPTAŞ’la protokol imzaladık, Siteler bölgesinde kentsel dönüşüm için ilk adımı attık. Hak sahipleriyle imza sürecinde de siyasi provokasyonlar devam etti. Biz, riskli yapılarda vatandaşların bir saniye dahi yaşamasını istemezken, kimileri dönüşümün önüne geçmeye çalıştı. Yılmadık, geçtiğimiz ay “1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi” için temel attık.


Önerilen Haberler