"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Eriş: “Ödemiş’te turizmi geliştireceğiz”

  • 16 Mayıs 2022
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MEHMET ERİŞ:
Eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak için Türkan Saylan Eğitim Merkezi’ni açtık. Merkezde, kurs alanları, dijital eğitim laboratuarı, etüt merkezi, kütüphane ve gündüz bakımevi yer alıyor. 200’e yakın öğrenci merkezden ücretsiz yararlanıyor. Ödev Evleri, uzman eğitmenler eşliğinde öğrencilere huzurlu bir ortamda ders çalışma, ödev ve etüt yapma olanağı sağlıyor.

Üç Eylül Mahallesi’nde Kantarcı Gündüz Bakımevi’ni, Umurbey Mahallesi’nde Serpil Yanbastı Gündüz Bakımevi’ni ve Atatürk Mahallesi’nde Türkan Saylan Eğitim Merkezi Gündüz Bakımevi’ni çalışan annelerin hizmetine sunduk. Tarım işçisi kadınlar başta olmak üzere çalışan kadınların çocuklarının bakımına destek veren gündüz bakımevlerinden 70 çocuk yararlanıyor.

Kişisel gelişim ve sanat atölyeleri düzenledik. Atölyelerde açılan kültür-sanat, spor, hobi ve meslek edindirme kurslarına 650 öğrenci katılıyor.

Otamış markasıyla kurduğumuz Halkın Marketi’ni hizmete sunduk. Üretici kooperatifleriyle işbirliği yapıyoruz, et ve et ürünlerini, süt, yoğurt, peynir, zeytin, zeytinyağı, salça ve reçel gibi ürünleri Otamış markasıyla vatandaşlara sunuyoruz. Ovakent yolu üzerindeki 50.000 metrekarelik alanda Otamış markasıyla süs bitkisi ürettik, üreticiye destek olmak amacıyla üretim tesisi kurduk.

Alternatif üretim modelleriyle üreticiye öncü ve örnek olduk. Konaklı Mahallesi’nde belediyemize ait 1.536 metrekarelik alanda sera kurduk, bölge üretimine yeni bir alternatif olarak örtü altı üretim modelini sunduk. Bozcayaka Mahallesi’nde belediyemize ait tarım arazisinde sebze fidesi üretim serası oluşturduk. 1.200 metrekarelik alandaki seradan fide üretimi yapmak isteyen ancak toprağı olmayan üreticiler yararlanacak. İpekböcekçiliğinin kadın üreticiler tarafından canlandırılması için İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’yle işbirliği yaptık, Gölcük Mahallesi’nde belediyemize ait tesiste “İpek Evi” açtık.

Bademli Barajı’nın sulamasında uyguladığımız akıllı kartlı otomatik sistem sayesinde üreticiler ürün cinsine ve arazi büyüklüğüne göre kartlarındaki bakiye kadar sulama yapıyor. Bu sayede sulama suyunun kontrolünü sağladık, sulama yapılan gün sayısını artırdık. Küçükören, Çamlıca ve Kerpiçilik Mahalleleri’nde elektrik enerjisi ihtiyacını güneş panelleriyle karşılayan sondaj kuyularıyla üretime katkıda bulunduk.

Kemer-Bozdağ bağlantı yolunu açtık. Bölge üreticisi hem yakıttan hem de zamandan tasarruf etti, ürünlerin büyük pazarlara ulaşması kolaylaştı.

Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımıyla açtık. Çevre dostu dev tesisi 25 Haziran 2021 tarihinde CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Küçük Menderes Havzası’nın hizmetine sunduk. Ödemiş’in yanı sıra Kiraz, Beydağ, Tire ve Bayındır’ın katı atıklarını yeni bir hammadde olarak değerlendiren tesis, günlük 1.600 ton atık işleme kapasitesiyle 116.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak, saatte 20 MW elektrikle günde 100 ton gübre üretilmesine imkân tanıyacak. 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’yle Küçük Menderes Havzası’nda bir ilki gerçekleştirdik.

İlçemizin sosyal hayatına katkıda bulunmak amacıyla Taypark’ı hizmete açtık. Taypark, çocuklara hayvan sevgisinin aşılandığı, ailelerin gönül rahatlığıyla vakit geçirdiği konsept bir proje olarak Günlüce Mahallesi’nde hayata geçirildi. Bozdağ’da Şelale Restoran’ı, Gölcük Yaylası’nda Gölpark’ı dört mevsim turizm hedeflerine entegre olacak şekilde ilçemize kazandırdık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MEHMET ERİŞ:
Hedeflerimiz arasında ilçemizin turizmini geliştirmek yer alıyor. Tarihî Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla ilçemizin turizminde yeni bir sayfa açılacak. Birgi-Bozdağ-Gölcük üçgeninde turizm destinasyonu oluşturulması için planlama çalışmalarına devam ediyoruz. Gölcük Otel’in tamamlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz. Bozdağ Mahallesi’ne doğayla uyumlu bir çehre kazandırmak, üretici pazarı kurmak ve turizm konseptini geliştirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte çalışmalara başladık. İlçemizde otopark ve trafik sorununu çözmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yeraltı otoparkı yapacağız. Trafiği rahatlatmak için kuzey çevre yolunu açacağız. Ödemiş, yılın 300 günü güneş alıyor. Belediyemizin arazilerine ve hizmet binalarına güneş enerjisi santralleri kuracağız. Bu sayede doğayı ve doğal kaynakları koruyacağız, enerji giderlerinde tasarruf sağlayacağız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MEHMET ERİŞ:
Özellikle kurum görüşü gerektiren konularda uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Kurumlardan talep edilen konularla ilgili hiçbir şekilde dönüş yapılmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yenilenecek Saraçoğlu Stadyumu’nun yeniden belediyemize tahsisi için oybirliğiyle alınan belediye meclis kararına rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan gelecek yanıt bekleniyor. Üç yıldır olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılmadı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yatırım da beklemede kaldı. Kaymakçı’da yapılacak atık su arıtma tesisinin yeri belirlenirken de gecikme yaşadık.


Önerilen Haberler