"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Altyapı yatırımlarını tamamlayacağız”

  • 16 Mayıs 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
OSMAN GÜRÜN:
2019 seçimlerinin ardından kuruluş aşamasını tamamlamış, kadrosuyla, yatırım planlarıyla göreve hazır bir belediye olarak çalışmaya başladık. Finansmanını sağladığımız projeleri hayata geçirdik. Altyapı yatırımları yaptık, kentimizi daha modern bir görünüme kavuşturduk.

Bodrum, Fethiye gibi büyük turizm ilçelerinde başlattığımız altyapı çalışmalarına Ula, Kavaklıdere, Dalaman, Yatağan, Milas gibi farklı birçok ilçeyi dahil ettik. Altyapı eksiklerinin tamamlanmasına yönelik projelerimizi hayata geçirirken, üretime de katkıda bulunduk. Alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesine ve kooperatifçilik çalışmalarına destek olduk, hayvan, tohum ve yem bitkisi hibe ettik. Çevre, sağlık ve kültür çalışmalarına da önem verdik. Özellikle Muğla gibi eşsiz bir doğaya sahip bir kentte çevreyi korumak için büyük çaba sarf etmek gerekiyor. Bakanlıklar tarafından verilen imar izinlerine ve koyların yapılaşmaya açılmasına karşı hukuk mücadelemiz devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaptık, güneşten enerji üretiyoruz, denizi korumak için atık alım tekneleriyle atıkları topluyoruz. Katı atık tesisleriyle hafriyat sahalarıyla çevre kirliliğini önlemeye çalışıyoruz.

Bodrum’da kanalizasyon ve atık su arıtma problemini ortadan kaldırmak için 1 milyar 46 milyon TL’lik yatırım hamlesi başlattık. Birçok mahallede yeni kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi yapımına başladık. Bu projeyle Bodrum’da altyapı yararlanma oranını %46’dan %91’e yükseltiyoruz. Fethiye’de 237 milyon TL’lik kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi kapasite artırma projemiz devam ediyor. Ula’da 52 milyon TL yatırım yaparak altyapı ve üstyapı eksiklerini tamamladık. Kavaklıdere’de 11 milyon TL altyapı yatırımı yaptık. Milas Ören Mahallesi’nde yaklaşık 240 milyon TL’lik yatırımla kanalizasyon ve ileri biyolojik arıtma tesisi yapımına başlıyoruz. Bu yatırımla Ören’e 74.5 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı yapacağız, bölgenin 2054 yılına kadar arıtma ihtiyacını karşılayacağız. Milas’ta, Bozalan, Çökertme, Türkevleri Mahalleleri’nde 26.5 milyon TL’lik yatırımla içme suyu projesi başlatıyoruz. Datça Betçe bölgesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 40 milyon TL’lik altyapı projesinde çalışmalarımız başladı. Dalaman’da altyapı ve üstyapı eksiklerini tamamlamadık, iyileştirme çalışmaları için 32 milyon TL’lik yatırım yaptık. Altyapı ve üstyapı çalışmaları için yatırım yapmaya devam ediyoruz.
Üreticilerin daha fazla kazanması, üretim çeşitliliğinin artması, pazarlamanın daha kolay yapılması ve katma değeri yüksek ürünler elde edilmesi için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Üreticinin hangi ürünü ekeceğini belirliyoruz, o ürünle ilgili hibe desteği veriyoruz, ürünün yetiştirilmesi ve pazarlanması sürecinde teknik destek sağlıyoruz. Analiz laboratuvarlarında toprak, su ve yaprak analizi yapıyoruz, toprağa en uygun ürünü belirliyoruz. “Tarlanıza Geliyoruz” projemizle üreticinin toprağını inceliyoruz, toprak mineral bakımında yetersizse gübreleme ve ürün yetiştirme haritası çıkarıyoruz. Belirlediğimiz bu özelliklere göre ücretsiz fidan ve tohum desteği veriyoruz. “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla kurduğumuz Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezinde ata tohumlarını saklıyoruz, üretiyoruz ve tüm Türkiye’ye ücretsiz dağıtıyoruz. Tohum merkezinde bugüne kadar 80 ile 17 milyon tohum dağıttık. Üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için kurduğumuz Melsa’yla yöresel ürünleri dünya pazarına sunuyoruz. 16 üretim ve tüketim kooperatifiyle güç birliği yapıyoruz. Alım Garantili Süs Bitkisi Projesi’yle üretime üç serayla başlayan Beyobası Kırsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri üretime 30 serayla devam ediyor. Bu sayede 25 milyon çiçek üretildi. Üretilen süs bitkilerini alıyoruz ve park-bahçe süslemesinde kullanıyoruz. Üretilen süs bitkileri altı farklı ile daha pazarlanmaya başladı. Amacımız, burayı bir çiçek merkezi hâline getirmek ve üreticinin kazancını artırmak. Kıl keçisi desteğini sürdürüyoruz. 266 kadın üreticiye 798 kıl keçisi desteğinde bulunduk, bu üreticilerden 27’si üniversite mezunu. Alternatif tarım ürünleri yetiştirmek için Koku Vadisi ve Akıllı Tarım Çiftliği projelerimizle sakız ağacı, üzüm, trüf mantarı üretiyoruz, tohumları ve fideleri ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıyoruz.
Her süreçte vatandaşların yanında olmaya devam ediyoruz. “Kara Kış Destek Paketi” kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve öğrencilere destek olduk. “Halk Kart” uygulamasıyla 2014 yılından bugüne kadar 9.750 aileye nakdi yardımda bulunduk. “Kısa Mola” hizmetini hayata geçirdik. Gündüz bakımevi, Down Cafe, Yüz Yaş Evi, evde bakım, hasta nakil, Engelsiz Plaj, Kırsaldaki Çınarlar ve Mor Yaşam (Türkiye’de ilk) projeleriyle toplumun her kesimine hizmet veriyoruz. Geçici hayvan bakımevinde sokak hayvanlarını tedavi ediyoruz, bakım ve besleme hizmeti sunuyoruz.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının değerini biliyoruz, çöpten ve güneşten elektrik üretiyoruz. Fethiye, Ortaca, Marmaris, Menteşe, Milas ilçelerinde çöp depolama tesislerindeki çöpleri elektrik enerjisine çeviriyoruz. Güneş enerjisinden yararlanan ilk kurumlardan biriyiz. 2013 yılında hizmete açtığımız mezbahanın çatısına kurduğumuz güneş enerjisi sistemiyle elektrik üretimine başladık. Bodrum-Menteşe otogar, Turgutreis Yaşam Merkezi, Konacık hizmet binası gibi yapıların tamamında güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz.

Muğla aynı zamanda kültür kenti. Belediyemiz bünyesinde konservatuvar ve orkestra kurduk. Her yıl festivaller (Uluslararası Zurnazen Festivali, İdil Biret Müzik Festivali), tiyatro, sinema gösterimleri düzenliyoruz.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
OSMAN GÜRÜN:
Önümüzdeki iki yılda altyapı yatırımlarını tamamlayacağız, daha modern ve çevreci bir kent yaratacağız. Üretim çeşitliliğini artırmak, kültür turizmini yaygınlaştırmak amacıyla hazırladığımız projeleri vatandaşlara sunacağız. Sosyal tesislerin sayısını artıracağız, vatandaşlar için yeni yaşam alanları oluşturacağız. Amacımız, altyapı sistemlerini ve tarımsal üretimi güçlendirmek, alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesini sağlamak, çevre, doğa ve kültür özellikleriyle dünyanın en güzel kentlerinden biri olmak.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
OSMAN GÜRÜN:
Farklı alanlarla merkezî yönetimin engellemeleriyle karşılaşıyoruz. Çevre ve doğa politikaları bu engellemelerin başında geliyor. Sahillerin sorumluluğunun bizde olması gerektiğini defalarca iletmemize ve talepte bulunmamıza rağmen kabul edilmedi. Valilik tarafından sahiller özel şirketlere devredildi. Bu durum vatandaşların istediği gibi denizden yararlanmamasına ve sahillerin talan edilmesine neden oluyor. Kredi başvurumuz 2020 yılının Aralık ayından bu yana onay bekliyor ve yatırım programına alınmıyor. Belediyemizin kredi notu yüksek olduğu için uluslararası kredi kuruluşları bize projelerimiz için uzun vadeli kredi verebileceklerini iletti. Ancak bu kredinin kullanılması için projelerimizin Cumhurbaşkanlığı’nın yatırım programına alınması gerekiyor. Maalesef iki yıldır bu projelerimizin önüne geçiliyor.


Önerilen Haberler